Primăria Piatra Neamţ, la un pas de faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul
Gheorghe Ştefan nu ştie cum să mai convingă băncile să mai păsuiască primăria
de la plata ratelor FOTO: Adevărul
Primarul Gheorghe Ştefan nu ştie cum să mai convingă băncile să mai păsuiască primăria de la plata ratelor FOTO: Adevărul

Telegondola, ştrandul municipal, pârtia de schi, telescaunul şi sistemul centralizat de încălzire sunt investiţiile neinspirate care au înglodat municipiul Piatra Neamţ în datorii uriaşe şi au adus primăria în pragul falimentului.

Implementarea unor ample proiecte de infrastructură turistică din Piatra Neamţ, cele mai multe finanţate prin credite bancare, a îngropat municipalitatea în datorii. Investiţiile neprofitabile au adâncit şi mai mult criza în care se zbate primăria condusă de Gheorghe Ştefan.

Situaţia financiară a oraşului arată dezastruos: rate lunare uriaşe care nu pot fi achitate şi proiecte abandonate din cauza blocării finanţărilor. În aceste condiţii, Primăria Piatra Neamţ se numără printre primele administraţii din România care ar putea cere falimentul.

Sarabanda creditelor

În ianuarie 2005, Primăria Piatra Neamţ a contractat un credit de la BRD, în valoare de 7 milioane de lei (2 milioane de euro), pe 15 ani, cu o perioadă de graţie de 3 ani. Banii au fost cheltuiţi pentru implementarea „Programului pentru managementul deşeurilor solide în Municipiul Piatra Neamţ”.

Câteva luni mai târziu, în octombrie 2005, primăria a mai împrumutat de la BCR 150,7 milioane de lei (43 milioane de euro). Potrivit surselor, cel care a facilitat creditul ar fi fost directorul BCR Neamţ, Bogdan Puşcaşu. Ulterior, acesta a fost numit de primarul Gheorghe Ştefan administrator public al municipiului. Împrumutul (contractat pe 20 de ani, cu o perioadă de graţie de 5 ani) a fost utilizat pentru mai multe investiţii: instalaţia de nocturnă a stadionului municipal, infrastructura ştrandului municipal, infrastructura masivului Cozla etc.

În februarie 2007, municipalitatea a contractat un nou credit de la Alpha Bank, pe o perioadă de 18 ani. Împrumutul, în valoare de 40 milioane de lei (105 milioane de euro), a fost utilizat pentru investiţii la SC Perla Invest SRL, firmă care administrează cele mai importante obiective de infrastrcutură turistică din Piatra Neamţ.

În iunie 2007, primăria a luat un nou credit de la BCR, pentru 20 de ani şi o perioadă de graţie de 5 ani. Creditul, în valoare de 72,5 milioane de lei (19 milioane de euro), a fost cheltuit pentru finalizarea investiţiilor iniţiate din împrumuturile anterioare.

În august 2012, primarul Gheorghe Ştefan a obţinut aprobarea pentru un alt credit, de la CEC Bank, în valoare de 25 milioane de lei (5,8 milioane de euro).

Aproape de colaps

În 2012, perioada de graţie a celor mai multe credite contractate de Primăria Piatra Neamţ a expirat, iar ratele au ajuns la scadenţă. Din lipsa banilor, activitatea municipalităţii a fost aproape blocată. Potrivit surselor din primărie, unele bănci amânate la plată, ar fi ameninţat cu executarea silită a garanţiilor.

În total, municipalitatea are de returnat credite în valoare de peste 270 milioane de lei (60 milioane de euro). În plus, faţă de aceste sume, municipalitatea mai are de plătit alte 60,8  milioane de lei (14 milioane de euro) - cofinanţare pentru proiecte de investiţii derulate prin Programul Operaţional Regional. Consecinţele nu s-au lăsat aşteptate: unele lucrări începute şi nefinalizate au fost abandonate, precum cele din masivul Cozla.

Veniturile primăriei sunt modeste şi nu pot acoperi ratele creditelor. În 2011, Primăria Piatra Neamţ a avut venituri în valoare totală de 188,6 milioane de lei (45 milioane de euro), iar în 2012 - 239,7 milioane de lei (55,7 milioane de euro). Împrumuturile riscă să crească gradul de îndatorare a oraşului peste limita de 30% stabilită prin Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale.

Reprezentanţii Primăriei Piatra Neamţ au refuzat să răspundă la întrebările legate de situaţia financiară a oraşului. „Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă rugăm să analizaţi rapoartele financiare ale instituţiei noastre, postate pe pagina oficială a primăriei”, a fost singura replică a lui Gabriel Muraru, purtător de cuvânt al Primăriei Piatra Neamţ.

Sistemul de termoficare, în colaps

Una dintre cele mai păguboase investiţii făcute cu banii împrumutaţi de la bănci a fost sistemul centralizat de încălzire. Gheorghe Ştefan a decis să investească banii băncilor în centrale termice de cartier. Investiţia a fost însă un fiasco. Energia produsă de aceste centrale s-a dovedit a fi prea scumpă pentru pietreni, mulţi dintre locuitori alegând deconectarea de la sistemul centralizat şi montarea unor centrale de apartament.

Aşa se face că după doar două ierni, peste 100 de centrale de cartier au pus lacătul pe uşă. Asta în condiţiile în care primăria nici nu se apucase de plătit ratele la credit. Mai mult, în 2012, societatea Locato, deţinută de Primăria Piatra Neamţ, care gestionează sistemul de termoficare, a intrat în insolvenţă, din cauza datoriilor uriaşe către furnizorii de gaze naturale şi energie electrică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite