Prima lună fără fumat în spaţiile publice închise. Câte sancţiuni au fost date

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Într-o lună de la intrarea în vigoare a legii antifumat au fost date 195 de amenzi şi 1.043 de avertismente
Într-o lună de la intrarea în vigoare a legii antifumat au fost date 195 de amenzi şi 1.043 de avertismente

Aproape 800 de amenzi în valoare totală de 186.900 de lei au fost date în ultima lună pentru nerespectarea legii privind interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise.

La o lună de la intrarea în vigoare a legii pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, poliţia locală şi structurile competente din componenţa Ministerului de Interne au aplicat, la nivel naţional, 1.043 de avertismente şi 795 amenzi, în valoare totală de 186.900 de lei, potrivit unui comunicat emis de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

De asemenea, în ultima lună au avut loc peste 600 de acţiuni preventive, prin intermediul cărora au fost diseminate informaţii legate de normele de aplicare a legislaţiei, materiale de informare preventivă, fiind derulate instruiri ale salariaţilor din cadrul diverşilor operatori economici şi prelucrări ale legislaţiei în unităţi de învăţământ.

Legea antifumat, în vigoare din martie 2016

Pe 17 aprilie a intrat în vigoarea legea pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin care se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. 

Sesizările se fac către structurile de Poliţie Locală sau către structurile MAI, cu evitarea apelării numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, linie destinată exclusiv urgenţelor şi situaţiilor care pun în pericol viaţa, integritatea sau bunurile oamenilor. 

„Atenţionăm, totodată, asupra responsabilităţii persoanelor juridice cu privire la obligaţiile pe care le au pentru punerea în aplicare a prevederilor acestei legi, mai ales a celor referitoare la marcarea spaţiilor publice închise cu indicatoare prin care să se indice «Fumatul interzis» şi folosirea simbolului internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală”, potrivit IGSU.

Pe lângă efectele nocive asupra sănătăţii, fumatul rămâne o cauză a incendiilor. Conform datelor statistice înregistrate la nivelul IGSU, în primele trei luni ale acestui an, la nivel naţional, 8% dintre incendiile înregistrate au fost cauzate de nerespectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor în ceea ce priveşte fumatul. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite