Prigoana românilor din Valea Timocului continuă. Autorităţile sârbe se pregătesc să închidă o biserică românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile sârbe vor să închidă biserica românească de la Gorneana FOTO Romania Global News
Autorităţile sârbe vor să închidă biserica românească de la Gorneana FOTO Romania Global News

În timp ce România sprijină Serbia în parcursul său european, autorităţile de la Belgrad continuă să încalce sistematic drepturile românilor/vlahilor din Valea Timocului.

Autorităţile locale de la Bor (Serbia) au somat comunitatea românească să închidă biserica de la Gorneana, sfinţită la începutul lunii aprilie, potrivit Romanian Global News. În caz contrar, lăcaşul de cult va fi demolat, ameninţă Inspectoratul pentru Construcţii din Bor. Autorităţile au trimis o adresă etnicului român care a donat terenul pentru construirea bisericii, Zorica Lapadatović, prin care interzice „folosirea clădirii pentru oficierea slujbelor religioase”.

”În această situaţie, tragem un semnal de alarmă şi ne adresăm repetat autorităţilor statului sârb, ai cărui cetăţeni loiali am fost şi suntem, să oprească prigoana Bisericii Ortodoxe Române din Serbia de răsărit şi credincioşii ei”, se arată în comunicatul Protopopiatului Daciei Ripensis, ca parte canonică a Episcopiei Daciei Felix.

Boian Aleksandrovici, protopop al Daciei Ripensis şi Vicar al Timocului, spune că abuzul autorităţilor este flagrant.
„Bisericile si comunităţile religioase oficiază sfintele slujbe în biserici, alte clădiri şi spaţii care sunt în proprietatea lor sau sunt închiriate. În opinia noastră, nerespectarea acestui articol al Legii cultelor de către un funcţionar sau o autoritate a statului sârb constituie un abuz evident şi o infracţiune flagrantă, care ar trebui pedepsite conform legislaţiei în vigoare. Este clar că autorităţile statului sârb sunt deranjate de oficierea slujbelor religioase în limba română, care este limba maternă a credincioşilor noştri”, a declarat prelatul.

Serbia sfidează rezoluţiile Consiliului Europei

Decizia abuzivă a autorităţilor de la Bor sfidează Rezoluţia 1632/2008 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei cu privire la situaţia minorităţilor naţionale din Voievodina şi a minorităţii române din Serbia.

Consiliul Europei a cerut Belgradul ”să suprime diferenţele regionale existente în ceea ce priveşte garantarea efectivă a drepturilor minorităţilor (în special privind folosirea limbilor minoritare în administraţie, învăţământul în limbile minoritare, libertatea religiei etc.) punând integral în aplicare, şi pe întreg teritoriul, legislaţia în vigoare în acest domeniu” şi ”să facă efectivă libertatea religiei în partea de răsărit a ţării, aşa cum este deja în cazul Voievodinei”.

Citeşte şi:

Acord istoric între organizaţiile româneşti din Valea Timocului

Lideri ai românilor din Timoc s-au întâlnit cu ministrul delegat pentru românii de pretutindeni

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite