Cei trei „actori” care au jucat rolul traficanţilor de arme în reportajul Sky News au fost reţinuţi. Ce spune DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Britanicul le-ar fi plătit 2.000 de euro celor trei români FOTO Colaj Adevărul
Britanicul le-ar fi plătit 2.000 de euro celor trei români FOTO Colaj Adevărul

Cei trei bărbaţi care apar în reportajul realizate de Sky News despre un presupus trafic de arme au fost reţinuţi de procurorii DIICOT. Fraţii Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics, precum şi intermediarul Mihai Aurelian Szanto sunt învinuiţi de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.

UPDATE Atilla Csaba Pantics, Levente Pantics şi Mihai Aurelian Szanto au fost reţinut, joi searaă, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.

„Materialul jurnalistic difuzat de postul de televiziune britanic a fost preluat în mass-media din România şi din alte state membre UE, iar din trecerea în revistă a ştirilor difuzate pe această temă, cât şi a comentariilor difuzate în spaţiul public a rezultat că faptele prezentate au generat pe de o parte sentimente reprobatoare la adresa statului român, iar pe de altă parte un sentiment de insecuritate în rândul cetăţenilor din România, având în vedere prezentarea unor posibile ameninţări la adresa securităţii naţionale a ţării”, au precizat procurorii.

DIICOT susţine că faptele prezentate în cadrul investigaţiei jurnalistice realizate de către postul de televiziune britanic, dar şi răspunsurile pe care presupuşii traficanţi de arme le-au dat la întrebările jurnaliştilor au creat o stare temere şi un sentiment insecuritate în rândul populaţiei civile.

În urma investigaţiilor, DIICOT a identificat persoanele prezentate în materialul jurnalistic ca fiind ”traficanţi de arme”, persoane care, pentru a nu le fi dezvăluită identitatea, purtau cagule şi ochelari de soare. De asemenea, au fost identificate şi ridicate armele arătate în filmul prezentat de jurnaliştii britanici, arată procurorii.

DIICOT precizează că cele trei persoane din respectivul material sunt Mihai Aurelian Szanto,  aşa-zisul ”intermediar” şi cel care a asigurat traducerea din engleză în română şi invers, Csaba Attila Pantics şi Levente Pantics, persoanele care descriu şi manipulează armele de foc oferite spre vânzare.

„Jurnaliştii britanici i-au oferit inculpatului Szanto Aurelian-Mihai suma de 2.000 de euro, pentru realizarea «investigaţiei jurnalistice», din care acesta a oprit 1.000 euro, iar suma de 1.000 euro urma să fie împărţită între inculpaţii Pantics Attila-Csaba şi Pantics Levente”, spun procurorii.

UPDATE Unul dintre falşii traficanţi, Atilla Csaba Pantics, a fost reţinut de DIICOT pentru constituire de grup infracţional organizat, comunicarea de informaţii false dacă periclitează siguranţă naţională şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, potrivit avocatului acestuia, Marcel Vrabie.

Avocatul a mai spus că şi ceilalţi doi suspecţi puşi sub urmărire penală, Aurelian Mihai Szanto, intermediarul din reportajul Sky News şi Levente Pantics, vor fi, cel mai probabil, reţinuţi de procurori.

UPDATE Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României va depune o notă de protest la sediul Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti, pentru ca în această ţară să fie derulată o anchetă, în paralel cu cea a DIICOT, cu privire la modul în care unii jurnalişti ai canalului Sky News "au atacat nepermis România ca stat, folosind manipularea, minciuna, corupţia", potrivit agerpres.

UPDATE Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au început urmărirea penală faţă de cei trei bărbaţi care apar în reportajul Sky News, pentru complicitate la comunicarea de informaţii false, constituire de grup infracţional şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Este vorba despre Aurelian Szanto, cel care a jucat rolul de intermediar, Levente Pantics şi Attilla Szaba Pantics

UPDATE Prim-ministrul Dacian Cioloş a precizat joi că a cerut ca autorităţile române să ia poziţie faţă de reportajul Sky News întrucât este vorba de o denigrare a României.

„Domnul ambasador de la Londra a şi spus public iniţiativele pe care le-a avut (...) Eu am transmis că vreau să luăm poziţie pentru că cred că e inadmisibil să existe astfel de atitudini din partea unei prese care este liberă. Nu poţi să denigrezi o ţară fără să ai dovezi atunci când vii cu anumite afirmaţii”, a declarat, joi, la Sibiu, Dacian Cioloş.

UPDATE Jurnaliştii britanici de la Sky News ar putea fi puşi sub urmărire penală ca urmare a reportajului regizat privind preusupuşii traficanţi de arme din România.

Procurorii vor merge pe o nouă acuzaţie, respectiv infracţiuni contra securităţii naţionale prin comunicarea de informaţii false, prevăzută la art. 404 din Codul penal. 

„Comunicarea de informaţii false. Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”, potrivit Articolului 404.

UPDATE Ofcom, instituţia de reglementare a audiovizualului în Marea Britanie, a primit 12 reclamaţii în legătură cu ancheta Sky News privind presupuşii traficanţi de arme din România, potrivit News.ro. Totodată, Instituţia ar fi transmis că urmează să analizeze reclamaţiile  şi apoi va decide dacă va investiga cazul.

Unul dintre cei care a spus că s-a adresat Ofcom în cazul materialului difuzat de Sky News este ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache. 

Ambasada ar fi subliniat în sesizarea transmisă Ofcom "caracterul imprecis, incomplet şi incorect al informaţiilor prezentate în reportajul menţionat, care nu susţin concluziile anchetei jurnalistice respective, şi care sunt de natură a proiecta o imagine negativă a României în rândul publicului britanic".

UPDATE Ancheta s-ar putea extinde şi la echipa de filmare, jurnaliştii britanici ar putea fi acuzaţi de infracţiuni contra securităţii naţionale. Există posibilitatea ca anchetatorii să aducă acuzaţii privind răspândirea de informaţii false.

Unul din cei patru români anchetaţi de procurorii DIICOT le-a spus acestora că jurnalistul britanic ştia că cei care au fost filmaţi nu erau traficanţi de arme. Ba mai mult, românul a precizat că s-au primit bani pentru ca ei să rămână în reportaj, întărind ideea că materialul a fost o făcătură.

Pe de altă parte, autorul reportajului a declarat că materialul este unul solid, autorităţile române fiind stânjenite. Concret, Stuart Ramsay, autorul reportajului difuzat de Sky News privind traficanţii români de arme, a publicat, miercuri, pe Twitter, un mesaj în care îşi susţine ancheta, despre care autorităţile de la Bucureşti afirmă ca este o înscenare.

Ramsay către autorităţile române: „Pur şi simplu nu vă convine!”

Noul mesaj al jurnalistului britanic a generat noi critici de la jurnalişti români, precum şi de la Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA). „Heheheh, este adevărat! Pur şi simplu nu vă convine! AK-urile şi puştile cu lunetă sunt – err – militare, de vânzare. Noroc”, a scris Stuart Ramsay pe Twitter, în cel de-al treilea mesaj pe care l-a publicat pe reţeaua de socializare după izbucnirea scandalului provocat de reportajul difuzat de Sky News despre presupuşi traficanţi de arme din România.

„Pentru a clarifica – imaginea de la hotel este echipa Sky News. Nimeni altcineva. Este televiziune. Este o echipă de producţie. Nimeni nu a fost plătit. Armele sunt reale. Povestea este corectă. Sfârşit. România, nu a fost vorba despre tine. Au fost arme. România, nu mai provoca discordie, este ridicol. Este foarte plictisitor. Am răspuns la toate întrebările – arestează bandele?”, a scris Ramsay pe Twitter.

Comentând la mesajul publicat de Stuart Ramsay, Valentin-Alexandru Jucan l-a avertizat că va fi chemat în judecată. „Cred că vei fi chemat în judecată. Noroc. Valentin Jucan, Secretar de Stat, Consiliul Naţional al Audiovizualului”, i-a scris membrul CNA jurnalistului britanic, la cel mai recent mesaj pe care l-a publicat pe Twitter.

Cum i-au identificat procurorii pe protagoniştii filmării

Procurorii DIICOT a reuşit într-un timp-record să-i identifice pe protagoniştii filmării, dar şi locul în care a fost pus în scenă reportajul. Miercuri-dimineaţă, anchetatorii au descins în judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud, de unde au ridicat trei persoane: doi bărbaţi care deţineau legal armele de vânătoare care apar în filmare, precum şi intermediarul afacerii. Acasă la primii trei au fost găsite şi armele de vânătoare care apar în reportajul jurnaliştilor britanici.

Bărbatul care a intermediat întâlnirea cu cei de la Sky News, Aurelian Szanto, a dat declaraţii complete în faţa procurorilor. La ieşirea din sediul DIICOT, el a spus că s-a lăsat păcălit de cei care au făcut materialul despre traficul de arme. „Bineînţeles nu pe gratis, o remuneraţie pentru actorie, pentru prezentare. (…) Ei mi-au mai pus în vedere să se desfăşoare această activitate într-un loc foarte retras, ascuns de ochii lumii, iar ei vor spune că se află la graniţa cu Ucraina. Ei aşa o să declare în documentar”, a precizat Szanto.

Bărbatul a adăugat că a primit asigurări de la jurnaliştii Sky News că la finalul documentarului se va menţiona că toate persoanele care apar în filmare sunt fictive.

Cine sunt „traficanţii de arme“

Cei trei bărbaţi care au ajutat la punerea în scenă a reportajului difuzat de Sky News sunt etnici maghiari, originari din localitatea Iernut, judeţul Mureş. Aurelian Szanto, un mureşean stabilit de şapte ani în Marea Britanie, este cel care ar fi fost contactat de echipa de la Sky News. Acesta a vorbit mai departe cu fraţii Pantics, Levente şi Csaba. Unul dintre ei – Csaba – locuia în Iernut, în timp ce fratele său, Levente, locuieşte în Bistriţa. Se pare că între unul dintre fraţii Pantics şi Aurelian Szanto există şi grad de rudenie prin alianţă.

Documentarul a fost filmat tot în Bistriţa-Năsăud, pe 31 iulie, pe un deal din satul Jeica, pe raza comunei Mărişelu. Acolo, miercuri-dimineaţă, procurorii şi poliţiştii au făcut reconstituirea reportajului.

Sky News îşi apără jurnalistul

Postul britanic de televiziune Sky News a declarat, la solicitarea Adevarul că „este falsă informaţia potrivit căreia Stuart a plătit pentru această poveste. Stuart Ramsay şi echipa sa au prezentat un raport solid privind traficul cu arme din România, iar Sky News susţine deplin această poveste”.

La rândul său, jurnalistul Ramsay Stuart, autorul reportajului, a negat toate acuzaţiile. Într-un interviu pentru România TV, Stuart a spus că tot ce este prezentat în filmare este real şi că este la dispoziţia autorităţilor române. Britanicul a mai spus că, dacă s-a lăsat înşelat, atunci oamenii din material sunt cei mai buni actori. „Dacă ar fi jucat teatru (traficanţii), atunci ar merita un Oscar. Sunt cei mai buni actori”, a afirmat Stuart.

Cine este Stuart Ramsay

Stuart Ramsay (49 de ani) este unul dintre veteranii postului britanic Sky News. Originar din Porthcawl, localitate în sudul Ţării Galilor, Ramsay a început ca ziarist de presă scrisă, în urmă cu peste 20 de ani, iar acum ocupă funcţia de şef al corespondenţilor la Sky News.

A lucrat ca reporter al Sky News în Africa, SUA, Moscova, Irlanda, Dubai şi New Delhi. În prezentarea de pe Sky News şi de pe reddit.com, o comunitate online, Stuart Ramsay este descris drept un jurnalist multi-premiat care a făcut materiale de investigaţii despre cartelul drogurilor din Mexic, conflictele din Ucraina şi prăbuşirea avionului MH17, reportaje despre confruntările armate din Siria.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite