Pressone: Vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru şi-a plagiat întreaga teză de doctorat, coordonată de ministrul Justiţiei Tudorel Toader

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualul vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Codruţ Olaru şi-ar fi plagiat întreaga teză de doctorat, coordonată de ministrul Justiţiei Tudorel Toader, scrie Pressone.

Teza de doctorat a vicepreşedintelui CSM, intitulată „Particularităţile criminalităţii organizate în   România”,susţinută în 2013 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, are 250 de pagini. Toate ar fi fost copiate din diverşi autori români, dar şi din surse online. Codruţ Olaru susţine, însă, că lucrarea este scrisă de el: „Indiscutabil nu a fost scrisă de altcineva. Eu am scris-o”, a declarat vicepreşedintele CSM pentru Pressone.

Potrivit sursei citate, cele 250 de pagini din teza de doctorat a lui Codruţ Olaru sunt copiate din mai mulţi autori români, dar şi din surse online. Coordonatul lucrării i-a fost ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care la momentul susţinerii tezei era decanul Facultăţii de Drept de la Universitatea din Iaşi şi judecător al Curţii Constituţionale a României (CCR).

Teza de doctorat a lui Codruţ Olaru nu are nicio valoare ştiinţifică, fiind doar o inventariere a unor tematici precum traficul de droguri sau de persoane, terorismul, criminalitatea informatică sau spălarea banilor, scrie Pressone.

Cele mai multe referinţe bibliografice au apărut până în 2009, cu toate că teza a fost susţinută în 2013, nu au fost respectate nici regulile de citare şi apar foarte multe surse online. De asemenea, primele aproximativ 30 de pagini din teza lui Codruţ Olaru sunt copiate din mai multe surse, fiind intercalate paragrafe sau fraze din diverşit autori.

Câteva zeci de pagini ar fi fost copiate ad literam din volumul „Criminalitatea organizată şi spălarea banilor”, semnat de fostul procuror Gheorghe Mocuţa şi apărut în 2004 la editura Noul Orfeu. Olaru nu îl citează pe Mocuţa, cu care a fost coleg la Parchetul General, cu toate că a preluat cel puţin 28 de pagini consecutive de la acesta, inclusiv o schemă a unei organizaţii mafiote şi păstrează şi sublinierile fostului său coleg. Singurele modificări făcute de Olaru sunt minimale, precum înlocuirea formulării „trebuie să menţionăm” cu „trebuie menţionat”, notează Pressone.

O altă sursă folosită de Codruţ Olaru fără citare, conform Pressone, este un articol jurnalistic publicat în 2009 în ziarul România Liberă, intitulat „Cum funcţionează reţelele de crimă organizată”, fiind preluat cuvânt cu cuvânt, inclusiv intertitlurile.

Codruţ Olaru a negat plagiatul

Contactat de Pressone pentru un punct de vedere, vicepreşedintele CSM, nou ales în această funcţie în 5 ianuarie, a declarat că lucrarea îi aparţine în întregime şi nu a fost scrisă de nimeni altcineva.

„În condiţiile în care părerea dumneavoastră este deja formată, orice discuţie este inutilă. Puteţi să confirmaţi că m-aţi sunat, dar nu fac niciun fel de comentariu. O să vedem mai departe care e dezvoltarea subiectului. Categoric exclud o astfel de prezumţie până una, alta. Indiscutabil nu a fost scrisă de altcineva. Eu am scris-o”, a declarat Codruţ Olaru pentru Pressone.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite