Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele pentru numirea procurorilor şefi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a semnat pentru numirea procurorilor şefi FOTO www.presidency.ro
Traian Băsescu a semnat pentru numirea procurorilor şefi FOTO www.presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, astăzi, că a semnat decretele de numire în funcţii pentru toţi cei şase procurori nominalizaţi la funcţiile de conducere din Parchete.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat miercuri că a emis decret pentru numirile în funcţie a şefilor de Parchete - procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Tiberiu-Mihail Niţu, prim adjunct al procurorului general - Dimitrie-Bogdan Licu, adjunct al procurorului general - Codruţ Olaru, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei de Investigaţie a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism - Alina-Mihaela Bica, adjunct al procurorului şef al DIICOT - Elena-Georgiana Hosu.
„În ceea ce priveşte cele şase propuneri făcute de ministrul Justiţiei, am emis decret pentru nominalizarea tuturor celor şase“, a spus Băsescu, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a menţionat că în aceste zile a avut discuţii cu toţi cei şase procurori propuşi şi avizaţi pozitiv de CSM.

„Şi mesajele mele în discuţiile cu toţi cei şase, având în vedere că se află la vârful Parchetelor şi direcţiilor celor mai importante din Parchetul General, au fost următoarele: primul şi cel mai important să facă echipă. “, a spus el.

Băsescu a precizat că a stabilit cu cei şase că rezultatele obţinute până acum în lupta anticorupţie, dar şi lupta cu crima organizată reprezintă „standardul minim“.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că numirea lui Tiberiu Niţu ca procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu era „un târg de nerefuzat“, ci a fost „pur şi simplu o soluţie“.

„Desemnarea domnului Niţu nu era un târg de nerefuzat cum i-au spus mulţi. Pur şi simplu a fost o soluţie, soluţie la care am ajuns la fel cum am ajuns la desemnarea oricărui procuror cu funcţie de conducere în Parchetul General şi în DIICOT şi DNA în ultimii opt ani şi jumătate de când sunt preşedinte“, a spus Băsescu.


El a precizat că acordul de coabitare cu premierul Victor Ponta nu l-ar fi obligat la desemnarea unui candidat pe care nu l-ar fi acceptat.
2Discutând cu domnul Niţu m-am convins că poate face faţă funcţiei“, a mai spus Traian Băsescu.

Potrivit Legii 303/2004, şefii parchetelor sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Şeful statului poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere din Ministerul Public.

Toate cele şase nominalizări au fost făcute la 3 aprilie de premierul Victor Ponta, care era atunci şi ministru interimar al Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite