Preşedintele Traian Băsescu a respins propunerile pentru procurorii şefi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a respins propunerile de procurori  FOTO Presedency.ro
Traian Băsescu a respins propunerile de procurori  FOTO Presedency.ro

Preşedintele Traian Băsescu a respins propunerile pentru procurorii şefi propuşi de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru. Cele două propuneri erau Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie.

UPDATE: În urma acestei decizii a preşedintelui Traian Băsescu, procedura de numire a celor doi procurori şefi va fi reluată. De această dată, ministrul Mona Pivniceru nu mai este însă obligată să treacă prin procedura de selecţie a celor doi. Pentru alegerea lui Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, Pivniceru a organizat concurs de dosare plus interviuri.

În acest moment, procedura prin care vor fi desemnaţi cei doi procurori şefi este în mâna ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru. Cei doi ar putea fi aleşi din rândul celorlalţi participanţi la interviu, care nu au fost creditaţi iniţial.

În rest, întreaga procedură va fi aceeaşi. Ministrul Justiţiei va desemna două propuneri, care apoi vor trebui să treacă prin filtrul CSM. De aici va veni un aviz consultativ. Indiferent de răspunsul primit la CSM, ultimul cuvânt îl va avea preşedintele, care îşi va da sau nu acordul asupra celor două propuneri avansate de ministrul Justiţiei.


Cele două propuneri, pentru funcţiile de Procuror general şi şef al DNA, nu au primit nici avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială, preşedintele Băsescu a decis, vineri, să respingă propunerile privind numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Tiberiu-Mihail Niţu, şi, respectiv, de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Ioan Irimie, trimise de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.
"Motivaţia principală care a stat la baza deciziei domnului preşedinte Traian Băsescu este lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei, care nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie la procesul de selecţie", se arată în comunicat.

Preşedintele Traian Băsescu "atenţionează că pentru a accepta, în viitor, propunerile făcute de ministrul Justiţiei este necesară revizuirea totală a procedurii de selecţie a procurorilor care urmează a-i fi propuşi pentru funcţii de conducere în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi în Direcţia Naţională Anticorupţie", menţionează sursa citată.


Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a transmis, la finele lunii decembrie, preşedintelui Traian Băsescu propunerile pentru numirea lui Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a lui Ioan Irimie în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Ministrul Justiţiei declarase, la finele anului trecut, că nu renunţă la propunerile lui Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general al României şi a lui Ioan Irimie pentru cea de procuror-şef al DNA.

Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie au primit aviz negativ şi din partea partea CSM. CSM i-a reproşat lui Irimie furnizarea unor răspunsuri parţiale, uneori eronate, precum şi neîntrunirea "abilităţilor necesare exercitării funcţiei atât la nivelul cunoştinţelor teoretice, cât şi al deprinderilor practice privind managementul, comunicarea şi principiile care guvernează activitatea procurorilor" din cadrul DNA, cât şi din punct de vedere conceptual, respectiv al viziunii integritate asupra structurii pentru care a candidat.

În cazul lui Tiberiu Niţu, CSM a arătat în motivarea avizului negativ dat numirii lui în funcţia de procuror general că are autocontrol scăzut, rezistenţă redusă la stres şi nu a dat dovadă de iniţiativă în modernizarea managementului Ministerului Public sau în abordarea strategică a conducerii acestuia.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite