Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, ar putea afla marţi dacă scapă de arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Duicu este acuzat de trafic de influenţă FOTO Corina Macavei
Adrian Duicu este acuzat de trafic de influenţă FOTO Corina Macavei

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, ar putea afla marţi dacă va scăpa de arest preventiv, după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor lua în discuţie cererea acestuia de înlocuire a arestării.

Potrivit referatului din 27 iunie pentru prelungirea arestării lui Adrian Duicu, Petre Tobă s-ar fi prezentat la Guvern, pe 13 iunie, la solicitarea premierului Victor Ponta, pentru a discuta cu Duicu.

În acest sens, DNA notează „declaraţia martorului Petre Tobă, inspectorul general al Poliţiei Române, din care rezultă faptul că s-a întâlnit cu inculpatul Adrian Duicu în sediul Guvernului, prilej cu care acesta din urmă a făcut «aprecieri pozitive» la adresa inculpatului Constantin Ştefan Ponea".

Astfel, procurorii susţin că, la data de 20 martie 2013 fostul şef al Consiliului Judeţean (CJ) Mejedinţi i-a cerut lui Doru Dumitrescu, la acea dată adjunct al secretarului de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şef al Departamentului de Ordine Publică în cadrul aceluiaşi minister, să discute cu Petre Tobă în sensul de a obţine promovarea lui Ştefan Ponea, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Mehedinţi la data faptelor, într-o funcţie de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Cei doi au purtat o altă discuţie pe aceeaşi temă şi pe 3 aprilie 2013, stabilind să se întâlnească şi să discute în ziua următoare, discuţie la care urma să participe şi Ponea.

Duicu trafica funcţii în Parchetul General sau DNA

Procurorii anticorupţie mai arată în document că Ştefan Ponea i-a solicitat lui Adrian Duicu să facă demersuri pentru ca Elisabeta Ponea să fie numătă într-o funcţie de conducere din Parchetul Genral sau DNA.

„La data de 8 iulie 2013 inculpatul Adrian Duicu l-a contactat telefonic pe numitul Ştefan Adrian Bădescu (consilier în cadrul Cancelariei Primului-ministru şi preşedinte al TSD Mehedinţi) căruia i-a spus să-i transmită numitului Vlad Stoica (şef al Cancelariei Primului-ministru) ca acesta din urmă să-i ducă premierului CV-ul numitei Elisabeta Ponea. În cadrul discuţiei inculpatul Adrian Duicu a convenit cu numitul Ştefan Adrian Bădescu ca acesta să-i spună numitului Vlad Stoica că primii doi s-ar fi întâlnit şi că nu au discutat aceste aspecte „sensibile” la telefon:

Astfel, la data de 4 septembrie 2013 Ministerul Justiţiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea ca numita Elisabeta Ponea să fie numită în funcţia de procuror şef al Secţiei Judiciare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Poliţia, la picioarele sale

În referatul procurorilor DNA se arată că Adrian Duicu a afirmat faţă de Ştefan Ponea, inspectorul sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Mehedinti, faptul că are influenţă asupra mai multor funcţionari publici, membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe de o parte, şi consilierii locali din cadrul Consiliului local al municipiului Orşova, pe de altă parte, influenţă care s-a dovedit a fi reală.

Totodata, Duicu i-ar fi promis lui Ştefan Ponea, cel căruia subordonaţii trebuiau să menţioneze pe documente că este „doctor”,  că îşi va folosi aceasta influenţă, ceea ce a şi făcut,  pentru a-i determina pe aceştia să facă acte care intră în atribuţiile lor de serviciu: anume, în cazul celor dintâi (membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române) să îl menţină temporar pe Ştefan Ponea în funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Politie al judetului Mehedinţi (aceasta în situaţia în care exista posibilitatea, iar pentru Ştefan Ponea, „pericolul" ca în această funcţie să fie numită o altă persoană), iar la o dată ulterioară (când va dori Ştefan Ponea, in functie si de „promovarea" sotiei sale, cum se va vedea in cele ce urmeaza) să îl numească într-o funcţie de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, respectiv director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, precum şi să o numească pe Elisabeta Popea (soţia lui Ştefan Ponea, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova) într-o funcţie de conducere în cadrul Parchetului General sau în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 

În ceea ce îi priveşte pe membrii Consiliului local al municipiului Orşova, influenţa urma a fi exercitată pentru a-i determina să aprobe scoaterea din domeniul public şi concesionarea către Constantin Ponea (tatăl lui Ştefan Ponea), la un preţ „convenabil", a două suprafeţe de teren (în suprafaţă totală de aproximativ 200 de metri pătraţi, terenuri situate în centrul municipiului Orşova şi reprezentând acostamentul unei străzi).

În schimbul exercitării influenţei avute faţă de funcţionarii publici amintiţi, în sensurile şi pentru scopurile mai sus descrise, Adrian Duicu a pretins lui Ştefan Ponea un folos pentru sine, folos constând în determinarea magistratului care judecă o cauză în care avea calitatea de reclamant (dosarul nr. 1181/54/2012 al Curtii de Apel Craiova - Secţia de contencios administrativ şi fiscal, cauză care avea ca obiect anularea unui raport de incompatibilitate al Agenţiei Naţionale de Integritate, care îl viza pe Duicu) să pronunţe o hotărâre favorabilă acestuia (în sensul anulării raportului ANI).

Pentru toate acestea, baronul de Mehedinţi, Adrian Duicu, se află acum în arestul Poliţiei Capitalei, alături de Ştefan Ponea şi Constantin Popescu, şeful PSD Orşova.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Un nou mandat de arestare pentru Duicu, Ponea şi Popescu

Victor Ponta spune că a avut o „relaţie foarte bună” cu Adrian Duicu

SERIAL „ADEVĂRUL“ Toate vilele baronilor din România. Adrian Duicu, baronul închis de la Mehedinţi, nu a plecat din casa părintească

Pe cine trage Duicu după el. Nume importante în dosar, legături periculoase

Baronul din Mehedinţi, Adrian Duicu, făcea trafic de influenţă la Guvern pentru şeful poliţiei judeţene

Mehedinţi - câmp de luptă între doi baroni locali: Duicu şi Stănişoară

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite