Iohannis, amendat cu 2.000 de lei de CNCD pentru că a folosit termenul „penali“. Şeful statului va contesta decizia. Ce spune preşedintele CNCD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) care a stabilit astăzi că termenul „penali” folosit de şeful statului depăşeşte limita libertăţii de exprimare şi a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale de 2.000 de lei. Şeful CNCD a declarat că majoritatea Consiliului consideră că termenul de „penali“ este peiorativ şi aduce atingere demnităţii umane.

UPDATE Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat pentru „Adevărul“ că nu a votat pentru sancţionarea şefului statului. „Fac parte din cei care au dat votul minoritar. Mai cu seamă, dintre cei patru care nu au considerat că preşedintele Klaus Iohannis a discriminat. Ceilalţi cinci colegi au considerat că declaraţia preşedintelui este discriminatorie. Argumentele invocate de aceştia au fost faptul că aduce atingere demnităţii umane persoanelor care se află în diferite stadii ale procedurii penale, dar şi că termenul de <<penal>> este peiorativ, nu unul utilizat pentru persoanele care constituie părţi ale unui proces penal. Dacă domnul preşedinte vrea să conteste această decizie, foarte bine. Este dreptul dumnealui“, a afirmat şeful CNCD

UPDATE Administraţia Prezidenţială arată că preşedintele contestă această amendă, pe care o consideră una eminamente politică.  „Preşedintele României consideră că este o decizie politică şi va contesta la instanţa competentă decizia CNCD”, arată Administraţia Prezidenţială.. 


Pe 19 februarie, redacţia Lumea Justiţiei a depus la registratura Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii petitia împotriva Preşedintelui României pentru declaraţiile făcute la mijlocul lunii februarie: 

„Niste penali fac o încercare disperată să atace si să discrediteze DNA si conducerea acestei directii. Aceasta incercare este una jalnică si neconvingatoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoasteti, dar imi face placere sa o repet. După parerea mea DNA si conducerea fac o treaba foarte bună, iar aceasta incercare de atac din partea unor penali e de natura să-mi confirme ca DNA face o treabă bună.”

“Nu mă vad chemat să mediez între DNA si persoane inculpate”

“Asta cu penalii am explicat-o de suficiente ori. Nu revin” - refuzand sa explice jurnalistilor ce intelege prin termen de “penal”.

Tot luju.ro a depus o plângere şi împotriva şefei DNA Laura Codruţa Kovesi pentru declaratiile făcute la o conferinţă de presă la DNA:

“Acesti inculpati care fac acuzatii nereale au invocat în fata judecatorilor cereri si exceptii, care au fost respinse”

“Nu cred că acest atac e intamplator. Asistăm in ultima perioada la un festival disperat al inculpatilor, care spun neadevăruri, părti de adevăr”

“Nu e vorba de Kovesi aici, e vorba de asaltul asupra justitiei, de festivalul inculpatilor care vor să umilească societatea, românii.”

“Aici eu nu am iesit să-i raspund inculpatului Vlad Cosma, ci sa va spun ca nu falsificam probe, sa raspund cetatenilor cinstiti din Romania care se intreaba daca in Romania se administreaza corect probe”

“Eu raspund oamenilor cinstiti din Romania, care cred sau nu in DNA”

“Cand vedem un festival disperat al inculpatilor care ne ataca, inregistrari trunchiate, e normal sa iesim sa dam explicatii, ce am facut sau ce nu am facut”

“Daca cineva a inteles ca am iesit sa raspund inculpatilor se insala, eu nu raspund inculpatilor”

“Daca esti condamnat azi pentru o fapta de coruptie pare ca nu e atat de grav in opinia unor inculpati”

“Daca ne uitam cine ataca vedem inculpati condamnati, trimisi in judecata”

“Aici vorbim de Justitie si de asaltul asupra Justitiei...”

“Pentru ce acest asalt? Pentru ca s-au pronuntat anumite condamnari. Cine ataca? Inculpatii disperati”

“Imi rezerva dreptul de a nu comenta declaratiile inculpatilor. Am raspuns ziaristilor, potrivit codului de procedura...”

despre acuzatiile lui Sebastian Ghita ca a fost la el acasa: "Nu comentez afirmatiile nereale ale inculpatilor”

Membrii CNCD nu a găsit-o însă vinovată pe Kovesi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite