Doina Gradea, despre faptul că a numit-o cap de porc pe o jurnalistă: „E o uzanţă a colegilor din media“. PSD a făcut scut în jurul şefei TVR: a blocat întrebările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul TVR, Doina Gradea, a fost invitată în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, pentru a da explicaţii despre înregistrările prezentate de Dragoş Pătraru. Numai că PSD s-a opus ca şefa televiziunii publice să primească întrebări. Astfel, audierea s-a transformat într-o pledoarie a Doinei Gradea, care a susţinut că expresia „cap de porc“, pe care a folosit-o la adresa unei jurnaliste din TVR, este „o uzanţă a colegilor din media“.

GALERIE FOTO

UPDATE: Reacţia lui Dragoş Pătraru după audierea şefei TVR: Ceauşescu ar fi invidios, fete şi băieţi! Sper că aici nu se doreşte punerea batistei pe ţambal

UPDATE  Audierea s-a încheiat fără ca Doina Gradea să primească întrebări, după o propunere votată de majoritatea PSD-ALDE. 

UPDATE Doina Gradea, şefa TVR: Sunt blamată total, crucificată. Domnilor deputaţi, înregistrările care au stat la baza montajului lipsindu-mă de dreptul la replică sunt fapte care pot fi încadrate la infracţiunea de violare a vieţii private. Referirea mai puţin academică (cap de porc- n.r) este o uzanţă a colegilor din media. Şi eu am porecle. Am constat în ultima perioadă cu privire la activitatea domnului Pătraru că încalcă un număr foarte mare de puncte din regulamentul SRTV. Am propus de când sunt la conducerea societăţii prime şi alte bonusuri pentru performanţele jurnaliştilor. Am dreptul să solicit şi să exercit controlul ierarhic redacţional. Atitudinea mea faţă de colegii mei a fost, în fapt, una de colegialitate de fiecare data, dovadă stând faptele, nu vorbele. De luni de zile m-am simţit şantajată de domnul Pătrară pentru a lua decizii în favoarea dumnealui, în sensul prelungirii contractului. Toate aceste fapte sub egida dreptului de exprimare într-o emisiune de divertisment. De ce dânsul a făcut publice aceste înregistrări abia acum, după şase luni, dacă îi păsa într-adevăr? Faptul că îi spun să facă de sărbători emisiuni mai soft, nu înseamnă imixtiuni de politică editorială. Dacă tot au fost înregistrate aceste discuţii se poate vedea tonul amical. A avut o întreagă campanie de discreditare de şapte luni.

Consider că în realitate, prin acţiunile lui, mi-au fost afectate demnitatea sănătatea şi violarea vieţii private. Mintea mea nu a fost niciodată setată că aş putea fi înregistrată de colegi, de oameni cu care lucrez, toate acestea în scopul defăimării mele. Mă simt lezată, crucificată eu, persoana lezată. Las la latitudinea dumneavoastră să decideţi care este victima reală şi vinovatul în acest caz.

UPDATE Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură, a anunţat că Opoziţia va părăsi şedinţa, după ce PSD s-a opus ca Doina Gradea să primească întrebări. „Sunteţi în Comisia asta de ani de zile, de fiecare dată când un coleg a depus o solicitare de audiere, solicitarea a fost ascultată. Toţi parlamentarii opoziţiei, PNL, USR, PMP se vor retrage de la aceste audieri. Eu, în locul dumneavoastră, doamna Gradea, aş fi luat cuvântul şi aş fi cerut să fiu lăsat să lămuresc toate lucrurile. Maniera în care a fost folisită astăzi majoritatea, doamna Gradea, pentru a bloca audierea, nu face decât să ridice şi mai multe suspiciuni cu privire la ce se întâmplă în televiziunea română“, a spus Ştirbu. 

UPDATE Iulian Bulai, deputat USR: Doamna deputat Tuşa, aveţi o atitudine stalinistă, îmi pare rău că aveţi o atitudine îmbătrânită înainte de vreme. Nu îmi doresc să o văd pe Doina Gradea citind un comunicat de presă, puteam să o fac online. Sper ca în ciuda votului neregulamentar, dumneavoastră să rămâneţi şi să ne răspundeţi la întrebări, doamna Gradea.

UPDATE Bogdan Gheorghiu, PNL: „Bogdan Gheorghiu: Acest vot a fost o lipsă totală de respect pentru toată presa venită aici. Vă reamintesc că această instituţie e sub control parlamentar şi este absolut absurd ca noi să nu putem cere lămuriri. E normal să putem pune întrebări indiferent de la ce partid politic suntem şi să fim lămuriţi de doamna Gradea“.

UPDATE Marius Paşcan, deputat PMP: „Stimaţi colegi, eu constat prin acest vot că bolşevismul n-a murit. Iată că nu este preocupat psd-ul de faptul cum este condus TVR-ul. Pleacă o delegaţie de vreo 20 şi ceva de oameni la Eurovision, nu vă interesează? Care este traiectoria acestei ţări? Ne întoarcem în vremea comunistoidă? Nu abuzaţi de forţa majorităţii în chip totalitar. Respectaţi-ne dreptul de a pune întrebări. Dacă acceptaţi cu atâta obedienţă directiva de la partid, trebuia să ne anunţaţi. Nu veneam că n-are rost. Hai să respectăm libertăţi fundamentale. Liberatea presei e fundamentală“.

UPDATE Majoritatea PSD din Comisia de Cultură a votat ca Doina Gradea să nu răspundă la întrebări, ci doar să-şi spună punctul de vedere şi să plece.

UPDATE: Şedinţa Comisiei de cultură a început. Vicepreşedintele Comisiei, deputatul PSD Diana Tuşa, a propus  ca Doina Gradea să nu fie audiată, ci doar lăsată să îşi susţină punctul de vedere, iar apoi să plece. Propunerea Dianei Tuşa a fost susţinută energic de Beatrice Tudor, fostă secretară a lui Livu Dragnea, în prezent deputat PSD.  

Deputatul USR, Iulian Bulai: Este o aroganţă a majorităţii. Este împotriva principilui audierii. Mă supără foarte tare că încercaţi să blocaţi ceea ce se cheamă drept la exprimare. E un comportament comunist. 

Preşedintele Comisiei de Cultură, Gigel Ştirbu: O să supunem la vot propunerea doamnei Tuşa, dar îi produceţi un deserviciu doamnei Gradea. Nu e în interesul tuturor să aflăm punctul de vedere al domniei sale? 

UPDATE Doina Gradea a confirmat prezenţa sa la audierea din cadrul Comisiei de cultură. 


Doina Gradea a fost chemată la audieri la ora 12.00.

Preşedintele Comisiei de cultură, liberalul Gigel Ştirbu, a declarat că din înregistrările făcute publice de către Pătraru reiese că Doina Gradea "are o sarcină clară din partea partidului care a şi propus-o în această funcţie şi în funcţia de preşedinte al CA, de a politiza această instituţie".

O primă parte a unei anchete realizate de jurnalistul Dragoş Pătraru în ultimele şapte luni, de când spune că a aflat "planul pe care noua conducere îl are cu TVR”, a fost publicată joi, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, pe platforma YouTube, unde mai multe înregistrări din discuţii cu Doina Gradea, preşedinte-director general al SRTv, şi Eduard Dârvariu, director TVR 1 şi producător executiv, relevă, spune el, acţiuni de intimidare, ameninţări şi cenzură.

În înregistrarea video publicată joi, Dragoş Pătraru reclamă, în calitate de avertizor public: acţiuni de intimidare, ameninţări, cenzură, încălcarea valorilor şi normelor etice ale TVR, decizii editorile împotriva interesului public şi decizii financiare împotriva bugetului.

El anunţă: "Tragem un serios semnal de alarmă cu privire la ce se întâmplă la televiziunea publică. Deşi e greu de spus în ce măsură, într-o societate cu totul strâmbă, un comportament aberant mai poate fi perceput ca atare”.

După ce Doina Gradea îl mustrează pe Pătraru că ar fi vorbit urât la adresa unui coleg, ea a spus despre o reporteriţă: "Este o tipă cu cap de porc. Nu poţi să o scoţi pe post. Dar, OK femeia”.

În plus, preşedinta SRTv susţine că unii dintre jurnaliştii instituţiei merită "pumni în gură” şi, mai mult, să le fi fost adus un şef din afară „ca să vă taie”.

Ulterior, jurnaliştii TVR au semnat o scrisoare deschisă adresată conducerii televiziunii, prin care se declară indignaţi de limbajul folosit de preşedintele-director general la adresa unui reporter, solicitându-i acesteia să îi ceară scuze. Ei spun că sunt îngrijoraţi de modul dispreţuitor în care conducerea tratează televiziunea publică şi pe cei care pun în practică principiile ei, adăugând că nu sunt "hateri de profesie”, aşa cum i-a numit Doina Gradea, ci doar încearcă să îşi facă meseria şi să îşi respecte publicul.

După difuzarea înregistrărilor, PNL a cerut demisia preşedintelui-director general al SRTv, Doinei Gradea, spunând că în caz contrat va fi convocată la audieri în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor.

Preşedintele-director general al SRTv, Doina Gradea, a acuzt acuză presiuni făcute la adresa ei de realizatorul de televiziune Dragoş Pătraru şi a susţinut că dezvăluirile făcute de către jurnalist sunt neadevărate şi aduc atingere vieţii ei private. În plus, ea spunea că cel care a înregistrat, fără acordul său, conversaţiile va răspunde în faţa legii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite