Preşedintele CSM: Instanţelor din România le lipsesc o mie de grefieri şi sunt vacante 242 posturi de judecător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instanţele din România ar avea nevoie de încă o mie de grefieri FOTO Arhivă
Instanţele din România ar avea nevoie de încă o mie de grefieri FOTO Arhivă

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Adrian Bordea, a declarat joi, la Suceava, că instanţelor din România le lipsesc o mie de grefieri, iar în prezent sunt 242 de posturi vacante de judecători, situaţie determinată de pensionările masive înregistrate în ultima perioadă.

Bordea a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că, în prezent, sunt 242 de posturi vacante de judecători, iar acest lucru se datorează în special numărului mare de persoane care au vrut să iasă la pensie, potrivit Mediafax.

El a mai spus că în ceea ce priveşte funcţiile de grefier, potrivit unui proiect şi unei recomandări făcute de Banca Mondială, instanţelor de judecată le lipsesc la acest moment o mie de grefieri, iar în acest context, CSM împreună cu Ministerul Justiţiei, a încercat, în etape, să reducă deficitul de personal auxiliar.

Preşedintele CSM a precizat că o primă măsură a fost luată începând cu luna septembrie 2013 când 90 de posturi de grefier au fost scoase la concurs pentru Şcoala Naţională de Grefieri, arătând că la finalizarea stagiului de pregătire, respectiv în luna martie, cei 90 de grefieri vor fi distribuiţi instanţelor de judecată.

Bordea a menţionat că o a doua etapă va avea loc la sfârşitul lunii martie, când un nou eşalon de grefieri va fi şcolarizat la Şcoala Naţională de Grefieri.

„Sperăm să fie 90, însă se pare că eforturile bugetare nu ar permite un număr atât de mare, aşa încât, dacă vor fi 60 sau 70, tot am avea un câştig”, a spus Bordea.

El a mai declarat că pe raza Curţii de Apel Bucureşti au fost suplimentate 50 de posturi de grefieri şi judecători, unele fiind repartizate Tribunalului Comercial Bucureşti, care ar urma să funcţioneze din toamna acestui an, iar altele au fost repartizate altor instanţe din Capitală.

Bordea: Problemele de practică neunitară ar putea fi rezolvate până în iunie

Totodată, preşedintele CSM a precizat că sistemul judiciar a fost pregătit pentru intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Penală, iar problemele de practică neunitară ar putea fi rezolvate până în luna iunie.

„Sistemul judiciar a fost pregătit, în opinia noastră. Noi l-am pregătit începând cu luna septembrie 2013, cu sesiuni de comunicări prin videoconferinţe, prin Institutul Naţional de Magistratură, prin întâlniri cu preşedinţii secţiilor penale ale Curţilor de Apel. Problemele care erau stringente au fost rezolvate. Acum interpretarea legii o face fiecare judecător, pentru că asta este menirea lui, să interpreteze actul normativ”, a spus Bordea.

El a precizat că există soluţii neunitare în câteva dintre problemele pe care le ridică Codul de Procedură Penală, arătând că acestea „nu sunt de substanţă” şi că Înalta Curte, care este unificatorul practicii judiciare, va răspunde cât de curând unei jurisprudenţe neunitare în câteva materii, mai puţin relevante.

„În aceste câteva săptămâni cel mai important era să vedem cum se aplică legea mai favorabilă şi în câteva care este compunerea completelor de judecată în contestaţii, pentru că legea era deficitară aici şi până la urmă le-am rezolvat. Eu cred că, bineînţeles ca orice nouă legislaţie, implică şi tendinţa de a fi interpretată într-un anumit fel şi niciodată sau foarte rar unitar. Însă problemele acestea de practică neunitară eu sunt convins că până la sfârşitul acestei prime perioade, însemnând iunie, se vor rezolva. E şi întrebare preliminară în materie penală, ca şi în materie civilă, aşa încât lucrurile vor intra în normalitate”, a mai spus preşedintele CSM.

Adrian Bordea a participat la Suceava la prezentarea bilanţului Curţii de Apel Suceava pentru anul 2013.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite