Preşedintele Băsescu, la MApN: Impredictibilitatea Federaţiei Ruse ne obligă să analizăm posibilităţi de reacţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Apărării Naţionale a prezentat, astăzi, bilanţul pe anul 2013. La eveniment au participat preşedintele Traian Băsescu, dar şi premierul Victor Ponta. Cei doi au stat unul lângă celălalt în prezidiu. La sfârşitul evenimentului, preşedintele a declarat că a făcut la bilanţ o analiză a situaţiei din regiune şi a precizat că impredictibilitatea Federaţiei Ruse "ne obligă să analizăm variante şi posibilităţi de reacţie".

UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a declarat la bilanţul MApN că prioritate armatei române în acest moment este de ridicare a capacităţii.

„În opinia mea, dacă până acum prioritatea majoră a armatei române a fost îndeplinirea misiunilor în afara teritoriului, din acest moment acest obiectiv trebuie însoţit şi de unul de ridicare a capacităţii armatei române, nu că românia ar putea fi atacată”, a declarat preşedintele.

De asemenea, acesta a făcut, la bilanţului Ministerului Apărării, o analiză a situaţiei din regiune şi a precizat că impredictibilitatea Federaţiei Ruse "ne obligă să analizăm variante şi posibilităţi de reacţie".

"Nu putem spune că mai putem privi la incidentele din 2008, când Federaţia Rusă a ocupa Abhazia şi Osetia de Sud, ca incidente izoltate. Este clar că a fost Georgia în 2008, a fost Ucraina în 2014 şi orice om politic, ca şi orice strateg militar, trebuie si îşi pună întrebarea ce şi cine urmează. Că o fi Transnistria, că o fi Transnistria şi Republica Moldova, că urmează regiunea de sud a Ucrainei, de la Crimeea către Odessa şi gurile Dunării până la Braţul Chilia, sunt întrebări pe care oricine poate să şi le pună în lipsa unor declaraţii şi atitudini ferme ale Federaţiei Ruse", a declarat şeful statului.

Totodată, preşedintele a dat calificativul „foarte bine” armatei române, având în vedere resursele ministerului.

La începutul evenimentului, preşedintele şi premierul au schimbat şi câteva cuvinte în timpul intonării inmului.

Premierul a sosit primul la MApN, ulterior sosind şi preşedintele Traian Băsescu, la sosirea căruia a fost intonat imnul. Cei doi au fost întâmpinaţi, la intrarea în sediul ministerului, de către ministrul Apărării, Mircea Duşa.

Ulterior, la intrarea în sala unde are loc activitatea de bilanţ, a fost intonat imnul din nou, iar preşedintele şi premierul s-au aşezat la prezidiu. Înainte de a se aşeza, în timpul intonării imnului, cei doi au schimbat câteva cuvinte. 

Ulterior, în timpul discursului introductiv al ministrului Duşa, cei doi au dialogat din nou, pentru câteva momente.

După începrea evenimentului de bilanţ, presa a fost invitată afară din sală.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat că alocarea bugetară pentru minister s-a făcut într-un ritm mai ridicat în anul 2013.

„O problemă în acesta perioada, vizavi de modernizarea armatei, a fost alocarea bugetară, dar din anul 2013 alocarea bugetară pentru Ministerul Apărării s-a făcut într-un ritm mai ridicat”, a precizat Ministrul Duşa. 

De asemena, Duşa a precizat că este în desfăşurare un program pentru modernizarea armatei în perioada 2012-2016 şi perspectivă până în anul 2022, astfel ca aceasta să fie compatibilă cu cele NATO

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite