Preşedinta Curţii Supreme răspunde acuzaţiilor lui Liviu Dragnea: „În ţara asta sunt judecători care respectă legea cu orice risc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Tarcea FOTO David Muntean
Cristina Tarcea FOTO David Muntean

Preşedinta Curţii Supreme, Cristina Tarcea, a răspuns marţi acuzaţiilor preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, conform cărora la instanţa supremă nu se respectă legea, cu referire la reglementarea completelor de cinci judecători, afirmând că instituţia pe care o conduce respectă legea. În plus, Tarcea a subliniat că „în ţara asta sunt judecători care respectă legea cu orice risc”.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat, marţi dimineaţă, că potrivit legii 207/2018, care este de imediată aplicare, completele de 5 judecători de la această instanţă se trag la sorţi la începutul fiecărui an.

"Potrivit dispoziţiilor articolului 32, alineatul 1, astfel cum au fost modificate prin legea 207, completele de 5 judecători se trag la sorţi la începutul fiecărui an. Legea 207 pe 2018 nu are nicio dispoziţie tranzitorie, cum are în alte situaţii care să reglementeze obligaţia desemnării la sorţi de noi complete pentru anul 2018 şi să reglementeze situaţia completelor de 5 judecători deja existente în anul 2018. prin urmare, legea 207 incontestabil este de imediată aplicare, Înalta Curte o aplică încă din iulie 2018, dar aplicarea imediată a legii presupune şi respectarea obligaţiilor pe care legea le impune în ceea ce priveşte termenul, data la care acea obligaţie trebuie îndeplinită. Ori legea este incontestabilă şi lipsită de echivoc: la începutul fiecărui an", a declarat Cristina Tarcea.

Preşedintele instanţei supreme a refuzat să comenteze dosarul lui Liviu Dragnea.

"Daţi-mi voie să mă abţin de la orice fel de comentariu. Aţi remarcat că mă abţin să discut dosare aflate pe rol. Este cazul unui dosar aflat pe rol. Ceea ce trebuie să ştie toată lumea este că la Înalta Curte se respectă legea şi că sunt în ţara asta judecători care respectă legea cu orice risc", a mai declarat Cristina Tarcea.

Preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, a declarat că are la Inspecţia Judiciară "o grămadă de sesizări", pe diferite aspecte.

"Din octombrie sau noiembrie anul trecut, au existat o grămadă de sesizări la Inspecţia Judiciară pe diferite aspecte în ceea ce mă priveşte. Aşa cum a declarat şi Inspecţia Judiciară într-un comunicat de presă, nu este un lucru extraordinar, ieşit din comun", a declarat Cristina Tarcea, potrivit Mediafax.

Inspecţia Judiciară a anunţat, pe 17 septembrie, că a fost sesizată cu privire la posibile abateri disciplinare referitoare la aplicarea modificărilor aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară cu privire la constituirea şi compunerea unor completuri de judecată de la instanţa supremă.

Nu m-am opus înfiinţării secţiei speciale

Preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, a precizat că nu s-a opus niciodată înfiinţării secţiei speciale care să ancheteze magistraţi, aceasta apreciind că procurorii care vor lucra în cadrul acestei structuri trebuie să fie independenţi, bine pregătiţi profesional şi puternici.

„Noi ne-am sus punctele de vedere la momentul la care proiectul era în discuţie publică, iar pe mine personal, nu cred că m-aţi auzit vreodată opunându-mă creării unei asemenea secţii. Singura problemă pe care mi-o puneam eu era de organizare, dar probabil că lucrurile se vor organiza. S-a aprobat deja în cadrul CSM un regulament de organizare şi funcţionare a acestei secţii” a afirmat Cristina Tarcea marţi. 

Întrebată ce calităţi ar trebui să aibă procurorii care vor activa în această secţie, Cristina Tarcea a răspuns că aceştia trebuie să fie „independenţi, bine pregătiţi profesional şi puternici”.

Ea a adăugat că şi în magistratură, ca de altfel în toate profesiile, sunt oameni foarte bine pregătiţi profesional şi oameni mai puţin pregătiţi profesional. „În ceea ce priveşte independenţa, eu cred că una dintre premisele de la care pleacă reglementările constituţionale este şi independenţa. Am declarat-o public cu diferite ocazii că una dintre calităţile magistraţilor este independenţa” a mai spus Tarcea.

Explicaţii pentru lipsa unor demersuri legale

Cristina Tarcea a explicat de ce nu a făcut demersuri legale după ce în spaţiul public au părut informaţii potrivit cărora ar fi participat la întâlniri în case conspirative. Ea a susţinut că a constatat că „toţi cei care nu au o anumită părere ori sunt securişti, ori sunt din statul paralel” şi nu a dorit să intre „în acest joc”, dar a subliniat că nu e târziu pentru a depune o sesizare.

„La un moment dat intenţionam (să se adreseze autorităţilor – n.r.), dar urmărind realitatea românească am constatat că toţi cei care nu au o anumită părere ori sunt securişti, ori sunt din statul paralel. Mi s-a părut o glumă bună şi nu am vrut să intru în acest joc” a spus Cristina Tarcea marţi, întrebată fiind dacă a făcut demersurile legale după ce în presă au apărut date potrivit cărora ar fi participat la întâlniri care au avut loc la vile de protocol, date pe care Tarcea le-a infirmat la acel moment.

Preşedintele ÎCCJ a adăugat că „nu e timpul pierdut” pentru „tot felul de demersuri legale” în această privinţă.

Dragnea a cerut sesizarea Curţii Constituţionale

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că a vorbit cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să facă demersuri în legătură cu desemnarea completelor de 5 judecători de la ICCJ.

”I-am transmis domnului ministru Toader, i-am vorbit despre acest subiect şi l-am rugat să se gândească dacă nu cumva dumnealui, pentru că este totuşi un specialist în genul ăsta de speţe, dacă nu cumva dumnealui, prin Guvern, poate să facă acest demers”, a afirmat Dragnea, întrebat despre o solicitare de sesizare a CCR pe acest subiect.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, la Antena 3, că se urmăreşte să fie ”băgat la puşcărie” de un complet de la ICCJ făcut cu încălcarea legii. El se declară convins că nu e vreo instanţă care să reziste la presiunile de condamnare a sa.

”Vor să mă bage la puşcărie cu un complet făcut cu încălcarea legii. Legea spune că preşedinţii completelor sunt repartizaţi aleatoriu. ICCJ a adoptat o decizie prin care legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019. De ce? Ca să desemneze două complete nelegal. Vom contesta, sigur, dar tot la ei”, a spus Dragnea.

Liderul PSD a acuzat că Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, modificată de Parlament, nu este aplicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Inspecţia Judiciară (IJ) a descins la instanţa supremă pentru „verificări”.

Practic, în acest moment la Curtea Supremă sunt două complete de apel în domeniul penal, formate din 5 judecători, care dau sentinţele definitive în dosarele în care acuzaţii sunt demnitari. Un complet este condus de vicepreşedintele Curţii, Iulian Dragomir, iar celălalt de şefa interimară a Secţiei penale, judecătoarea Sorina Popescu. Cei doi sunt membri de drept ai celor două complete, conform vechii legi, iar ceilalţi opt judecători (câte patru la fiecare complet) au fost desemnaţi prin tragere la sorţi. 

Însă, potrivit noilor modificări aduse la Legea 304/2004 promulgate în iulie de preşedintele Iohannis, aceste două complete nu vor mai avea membri de drept, respectiv vicepreşedintele Curţii Supreme şi şeful Secţiei penale, ci toţi cei zece membri vor fi traşi la sorţi. La scurtă vreme de la promulgarea noii legi, Colegiul de conducere al Curţii Supreme a decis că nu se impune schimbarea componenţei acestor complete în 2018, pe motiv că au fost deja alese pe legea veche. „Dispoziţiile noii legi sunt norme de organizare ce vizează formaţiuni de judecată cu reglementare specifică, constituite „la începutul fiecărui an” şi, în absenţa unei norme tranzitorii, devin aplicabile începând cu data de 1 ianuarie 2019”, se arată în hotărârea Colegiului. 

DNA cere miercuri redeschiderea unui dosar TelDrum

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut redeschiderea unui dosar Tel Drum, închis în urmă cu 5 ani. Magistraţii ÎCCJ vor decide mâine dacă vor da curs acestei solicitări sau dacă vor decide să respingă cererea procurorilor.

DNA a solicitat Înaltei Curţi să confirme redeschiderea unui dosar clasat tot de DNA în 2013. Dosarul vizează privatizarea Tel Drum către foşti colegi de facultate ai lui Liviu Dragnea şi acordarea preferenţială de contracte publice de către CJ Teleorman, condus de către Liviu Dragnea, în urmă cu 8-9 ani. Cazul a fost închis din lipsă de probe în 2013. “Nu au rezultat indicii temeinice care să confirme săvârşirea unei fapte de natură penală”, a fost concluzia procurorului din 14 octombrie 2013.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite