Presa străină despre remaniere: Guvernul nepopular al României pare să fie în pragul colapsului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbarea din funcţie a ministrului de Finanţe Sebastian Vlădescu, cel care a jucat un rol important în acordurile cu FMI, a atras atenţia presei străine.

Associated Press scria ieri că Guvernul nepopular al României pare să fie în pragul colapsului, odată cu remanierea aşteptată a cinci miniştri. AP aminteşte şi că instabilitatea politică a afectat România în ultimul an înainte de realegerea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte. Guvernul anterior al lui Boc s-a prăbuşit anul trecut, lucru care a dus la suspendarea temporară a acordului cu FMI.

Agenţia germană DPA menţionează că observatorii locali apreciază că Boc încearcă să îmbunătăţească imaginea Guvernului, a cărui popularitate este în continuă scădere din cauza măsurilor de austeritate pe care este obligat să le implementeze.

Tim Ash, şeful diviziei de cercetare de piaţă la Royal Bank of Scotland din Londra, a declarat pentru Bloomberg că schimbarea din funcţie a minstrului de Finanţe, Sebsatian Vlădescu, reprezintă o "dezamăgire din perspectiva pieţelor, dar preţul este plătit pentru a i se da Guvernului actual cel puţin o şansă de supravieţuire în faţa unei moţiuni de cenzură cu care este ameninţat de opoziţie". Analistul mai spune că Guvernul român a avut succes acolo unde Ungaria a eşuat, în respectarea termenilor prevăzuţi de acordul cu FMI, însă "în cele din urmă, preţul acestei credinţe de a pune în aplicare programul, precum şi măsurile de austeritate dure, cerute ca parte a programului, sunt elementele pentru care Guvernul ar putea scădea în continuare".

Reuters scrie, citându-l pe Vlad Muscalu, analist la ING Bank din Bucureşti, că înlocuirea lui Vlădescu ar putea avea un uşor impact negativ asupra leului, deoarece ar putea fi văzut drept o intensificare a tensiunii pe scena politică, însă "nu era ceva neaşteptat".

"Continuitatea ar fi fost o idee mai bună... însă decizia (susţinută de FMI) de a tăia cheltuielile este luată de premier, nu de ministrul de Finanţe", a adăugat Vlad Muscalu.

Plecarea lui Vlădescu din Guvern va afecta puţin probabil măsurile de austeritate pe care trebuie să le implementeze Guvernul, susţin analiştii citaţi de Financial Times, care adaugă că România se confruntă cu cea mai gravă recesiune din ultimii 20 de ani, cauzată şi de faptul că investitorii au devenit mai precauţi după căderea Guvernului Boc de anul trecut.

Premierul a remaniat ieri şase miniştri: Sebastian Vlădescu (Finanţe), Mihai Şeitan (Muncă), Mihail Dumitru (Agricultură), Gabriel Sandu (Comunicaţii), Radu Berceanu (Transporturi) şi Adriean Videanu (Economie). În locul lor au fost numiţi Valeriu Tabără (Ministerul Agriculturii), Gheorghe Ialomiţeanu (Finanţe), Ion Ariton (Ministerul Economiei), Anca Boagiu (Ministerul Transporturilor), Ioan Botiş  (Ministerul Muncii), Valerian Vreme (Ministerul Comunicaţiilor).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite