Presa internaţională, despre arestarea şefei DIICOT: ironia luptei anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalele agenţii străine au relatat la rândul lor ştirea despre reţinerea şi apoi arestarea şefei Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Alina Bica, pentru abuz în serviciu. Principalul mesaj: arestarea şefei DIICOT de colegii ei procurori, ironia luptei anticorupţie în România.

"Ironie, procuror pentru combaterea crimei organizate arestat pentru corupţie în România", titrează postul de televiziune Euronews. Alina Bica este şefa direcţiei guvernamentale care anchetează mafia, crima organizată şi terorismul, explică postul de televiziune. Ea este cercetată pentru abuz în serviciu, după despăgubirea acordată pentru un teren supraevaluat din Capitală de o comisie de la ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor) din care Bica a făcut parte, relatează cei de la Euronews, potrivit Mediafax.

Euronews menţionează, de asemenea, promisiunea electorală a preşedintelui ales Klaus Iohannis de combatere a corupţiei, adăugând că datele arată că 1.007 persoane au fost deja condamnate pentru corupţie şi infracţiuni conexe în România în acest an, inclusiv 85 de miniştri, parlamentari, primari, judecători şi procurori.

Reuters: procurorii îşi anchetează propria şefă

"Procurorii români anchetează şeful propriei lor direcţii antimafie", scrie Reuters. Procurorii români au obţinut permisiunea de o reţine pe şefa propriei lor direcţii de combatere a crimei organizate în cazul unei anchete penale, ultima dintr-o serie de cazuri de corupţie la nivel înalt din acest stat est-european, anunţă agenţia.

"Oficial român reţinut sub suspiciunea de abuz de putere într-un caz de restituire de terenuri", titrează şi Associated Press, precizând că Alina Bica a fost membra unei comisii care ar fi supraevaluat preţul proprietăţii şi i-a plătit prea mulţi bani fostului proprietar în 2011.

AFP: lupta anticorupţie, monitorizată de la Bruxelles

AFP anunţă la rândul său reţinerea şefei DIICOT, conchizând: "România s-a angajat să intensifice lupta împotriva corupţiei de la intrarea sa în Uniunea Europeană în 2007 şi face obiectul unei supravegheri a Bruxelles-ului în acest domeniu", potrivit Mediafax.

Şefa DIICOT, Alina Bica, a fost arestată, sâmbătă dimineaţă, de instanţa supremă, în dosarul de corupţie în care este cercetată pentru abuz în serviciu, după despăgubirea acordată pentru un teren supraevaluat din Capitală de o comisie de la ANRP din care procurorul a făcut parte. Alina Bica s-a predat poliţiştilor.

Decizie de arestare după mai bine de 9 ore de deliberări

Aceeaşi măsură preventivă a fost dispusă pentru celelalte trei persoane reţinute în acest dosar: Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, care au făcut parte, şi ei, din comisia care a acordat despăgubirile, şi cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nuţiu, toţi acuzaţi de abuz în serviciu.
Decizia magistraţilor nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a venit după mai bine de nouă ore de deliberări. Şedinţa de judecată în care magistraţii au decis arestarea Alinei Bica s-a terminat sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 3.00. Şefa DIICOT a refuzat să comenteze decizia magistraţilor.

Procurorul Alina Bica şi ceilalţi învinuiţi reţinuţi joi noapte pentru corupţie, după ce Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, din care au făcut parte în 2011, a acordat despăgubiri pentru un teren supraevaluat, au fost prezentaţi în cursul zilei de vineri judecătorilor cu propunerea de arestare.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cum a ajuns restituirea proprietăţilor o afacere înfloritoare pentru mafia samsarilor şi pentru şefii ANRP. România, devalizată de retrocedări

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), o instituţie care ar fi trebuit să vină în sprijinul celor cărora le-au fost confiscate averile de regimul comunist, s-a transformat într-o rampă de lansare a mii de tunuri imobiliare. Cu sprijin din interiorul ANRP, samsarii imobiliari au reuşit să cumpere dosare de retrocedare de la foştii proprietari şi să încaseze de la statul român sume de ordinul zecilor de milioane de euro.

Cum comentează foştii miniştri ai Justiţiei cazul Bica. „E şocant!“

Foştii miniştri ai Justiţiei, Monica Macovei şi Cătălin Predoiu, au un mesaj clar cu privire la ancheta DNA în care este implicată şefa DIICOT, Alina Bica: Justiţia să meargă până la capăt!

Averea declarată a Alinei Bica, şefa DIICOT, reţinută pentru fapte de corupţie: un teren, un apartament, o maşină şi bijuterii de 9.000 de euro

Ultima declaraţie de avere depusă de Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, reţinută joi seară pentru fapte de corupţie, nu este una foarte stufoasă: un teren, un apartament, o maşină, bijuterii, dar şi patru credite bancare.

Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, a fost reţinută într-un dosar de corupţie. CSM a refuzat să dea aviz pentru arestarea acesteia

Alina Bica, şefa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a fost reţinută în această seară de colegii ei de la DNA, fiind acuzată de abuz în serviciu. Procurorii nu vor putea însă să ceară arestarea acesteia deoarece Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să dea un aviz în acest sens, aprobând doar plasarea magistratului în arest la domiciliu. Acest gest este o premieră în justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite