Presa franceză, despre Laura Codruţa Kovesi: O incoruptibilă la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi - audiere Bruxelles / FOTO EPA - EFE / 26 feb 2019
Laura Codruţa Kovesi - audiere Bruxelles / FOTO EPA - EFE / 26 feb 2019

Publicaţia franceză Le Nouvel Observateur scrie că este important pentru noua instituţie a Parchetului European să existe „o personalitate incontestabilă care să pună bazele instituţiei”, şi aminteşte de eforturile guvernului de la Bucureşti de a stopa activitatea DNA şi numirea lui Kovesi în acest post.

„Acest magistrat român va fi şeful Parchetului European. O personalitate incontestabilă”, scrie jurnalistul Pierre Haski într-un editorial în publicaţia franceză Le Nouvel Observateur. 

Jurnalistul aminteşte cum a fost concediată Kovesi anul trecut din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce numeşte a fi „o lupta epică”. El precizează că, în perioada în care a fost în fruntea DNA-ului, Kovesi devenise "teroarea clasei politice", menţionând că doar în 2017, cu un an înainte de demiterea să, româncă a trimis o mie de oameni în instanţe, printre care trei miniştri, cinci deputaţi şi un senator.

"Una dintre ţintele sale, fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, execută în prezent o pedeapsa de trei ani şi jumătate pentru abuz de putere. A fost nevoie de un referendum şi o criză politică în primăvară pentru a ajunge acolo, semn că şi în România lucrurile se mişcă", a mai scris Pierre Haski, citat de publicaţia Ziare.com

„Când numele sau a fost menţionat printre candidaţîi pentru acest nou post european, guvernul român a început să ii pună piedici. Au fost deschise anchete ce o vizau şi a fost împiedicată să părăsească ţară. Guvernul de la Bucureşti a crezut anul trecut că are hac de cojocul lui Kovesi", subliniază jurnalistul francez. 

„Era important să avem o personalitate incontestabilă care să pună bazele instituţiei", a punctat jurnalistul, notând că reputaţia să de incoruptibil ar trebui să îi îngrijoreze pe mulţi din ţările în care nivelul fraudelor cu fonduri europene este ridicat.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite