Premierul Ponta şi ministrul Educaţiei se contrazic pe clasa zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta nu mai vrea clasa 0 la şcoală FOTO: Adevarul
Premierul Victor Ponta nu mai vrea clasa 0 la şcoală FOTO: Adevarul

Premierul Victor Ponta şi-a corectat din nou ministrul Educaţiei, de această dată Remus Pricopie, parte din cel de-al doilea Guvern pe care-l conduce, mustrându-l pentru anunţul de a menţine clasa zero, formată din copii de şase ani, la şcoală şi nu la grădiniţă.

Victor Ponta a declarat, luni, că trecerea clasei pregătitoare, aşa-numita „clasă zero”, de la grădiniţă la şcoală, aşa cum anunţase anterior ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, reprezintă o greşeală. El a arătat că nu este de acord cu această măsură, pe care a contestat-o de altfel din prima zi de şcoală, în septembrie 2012, şi a precizat că l-a chemat pe ministrul Pricopie să aibă o discuţie în acest sens. 

„L-am chemat astăzi (n.r.- luni) pe ministrul Educaţiei să-mi explice. Mie mi se pare o greşeală şi vreau să-mi explice exact ce se poate face din acest an, pentru că eu cred că ar trebui clasa pregătitoare să rămână la grădiniţă. Astăzi după-amiază o să am o discuţie cu ministrul Educaţiei, am vorbit doar la telefon şi să vedem din punct de vedere logistic cum putem să aplicăm acest lucru chiar din acest an”, a afirmat premierul Victor Ponta înaintea şedinţei Uniunii Social Liberale.

Cu doar câteva zile mai înainte, ministrul Pricopie anunţa public, în cadrul mai multor interviuri, că intenţionează să păstreze clasa pregătitoare în cadrul şcolilor, aşa cum a fost în 2012, la iniţiativa fostului ministru Daniel Funeriu, iar părinţii vor putea afla cum anume să-şi înscrie copiii anul acesta în luna februarie.

Pricopie a explicat că nu poate propune modificări până nu se vor finaliza evaluările legate de clasa zero, deci va exista în continuare clasa pregătitoare, iar înscrierile vor fi mult mai relaxate şi se vor desfăşura după criterii generale stabilite de către Ministerul Educaţiei şi cele particulare, ale unităţilor de învăţământ.

„Aş vrea să precizez pentru a mia oară de la momentul învestirii mele în funcţia de ministru al Educaţiei că până la această oră nu există nicio decizie în legătură cu clasa pregătitoare, alta decât cea legală, respectiv că ea va funcţiona. Anul acesta va fi mai uşor întrucât vorbim de o singură generaţie, respectiv cei care intră în clasa pregătitoare, şi nu ca anul trecut când am avut două generaţii, respectiv cei care intrau în clasa pregătitoare şi cei care intrau în clasa întâi. Totodată, revin şi asupra informaţiei transmise încă din decembrie, care face referire la înscriere, aceasta urmând să fie mult mai relaxată, după criterii generale stabilite de către MECTS şi particulare vizând unităţile de învăţământ”, a mai spus Remus Pricopie.

Premierul Victor Ponta a mai trecut de altfel printr-o situaţie similară în iunie 2012, când i-a cerut ministrului interimar al Educaţiei de atunci, Liviu Pop, să menţină camerele de supraveghere video la Bac, după ce Pop anunţase că intenţionează să le scoată. ;

Ministrul Educaţiei vrea camere video în clase

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, spune că vrea să instaleze camere de supraveghere în toate sălile de clasă pentru a combate violenţa în şcoli şi pentru ca părinţii să poată urmări activitatea copiilor la ore. Anunţul a generat reacţii atât din partea părinţilor, cât şi a profesorilor.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu, a declarat că supravegherea se poate face numai în timpul pauzelor, când în general au loc 50% din actele violente. 

Şi preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Mihaela Gună, susţine montarea camerelor în sălile de clasă, dar, la fel, cu activarea lor exclusiv în pauze. 

Părerea este împărtăşită şi de liderul sindical Simion Hancescu, de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, care susţine că monitorizarea orelor de curs „ar intimida atât elevul, cât şi dascălul“ şi nu ar avea ca efect reducerea violenţelor. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite