UPDATE Premierul Victor Ponta a plecat în Turcia să se opereze la genunchi. El şi-a luat concediu în perioada 16 - 19 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, audiat de procurorii DNA FOTO Adevărul
Victor Ponta, audiat de procurorii DNA FOTO Adevărul

Victor Ponta s-ar putea opera în Turcia. De altfel, se pare că el a părăsit deja România. Oficial reprezentanţii Guvernului nu au confirmat informaţia, dar avocata premierului a mers astăzi la DNA, unde clientul său era aşteptat la audieri, şi le-a spus procurorilor că acesta nu se poate prezenta în faţa anchetatorilor deoarece se operează în Turcia. Victor Ponta şi-a luat concediu în perioada 16-19 iunie.

UPDATE  Victor Ponta şi-a luat concediu în perioada 16 - 19 iunie, iar luni a semnat decizia prin care vicepremierul Gabriel Oprea este desemnat să coordoneze activitatea Guvernului în această perioadă.

Victor Ponta era aşteptat luni la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de corupţie, însă avocata acestuia le-ar fi cerut procurorilor reprogramarea audierilor deoarece premierul e plecat în Turcia pentru a se opera la genunchi.

În perioada în care premierul lipseşte din ţară, atribuţiile Guvernului sunt coordonate de către vicepremierul Gabriel Oprea.

Săptămâna trecută, Victor Ponta a fost la un control la Spitalul Militar Central în condiţiile în care de aproximativ două săptămâni are probleme la genunchiul stâng.

Premierul a făcut o investigaţie RMN, în urma căreia s-a stabilit că are un ligament rupt şi îi sunt afectate meniscul şi cartilagiul.

În urma investigaţiilor, medicii i-au recomandat o intervenţie chirurgicală în perioada următoare.

Hernia preşedintelui Băsescu, tratată de medicii austrieci

Premierul Victor Ponta nu este primul demnitar român care a ales să-şi îngrijească sănătatea în clinici din străinătate, în detrimentul spitalelor din ţară.
 

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost operat de hernie de disc, în anul 2006, la o clinică din Austria.
Operaţia pentru eliminarea unei hernii de dimensiuni ”neobişnuite” a fost realizată în clinica de neurochirurgie a Spitalului AKH, de o echipă condusă de prof. dr. Engelbert Knosp, preşedintele departamentului de neurochirurgie al spitalului. Echipa de anestezie a fost coordonată de prof. dr. Michael Zimpfer.
 

Knosp a anunţat după operaţie că hernia a provocat ”probleme neurologice”, preşedintele nemaiavând sensibilitate în partea inferioară a corpului, din cauza tasării nervilor. Medicii austrieci au afirmat că a fost o hernie de disc ”de o dimensiune neobişnuită, foarte diseminată, care nu se află în locul obişnuit şi atingea mai mulţi nervi”.
 

Costul operaţiei a fost de 18.000 euro, din care 12.000 de euro au revenit medicului.

Unde s-au tratat foştii premieri

Tot în 2006, premierul de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu s-a operat în Franţa, după ce a suferit o rană la un picior, în urma unui accident rutier. Tăriceanu a suferit o leziune la ligamente, afecţiunea fiind similară cu cea a actualului premier, Victor Ponta. El s-a operat la Bordeaux, în ultramoderna Clinique du Sport (clinică specializată în chirurgie ortopedică şi sportivă).
 

Tăriceanu a fost implicat, la 25 iulie 2006, într-un accident de circulaţie minor. În timp ce se deplasa cu motocicletă Harley Davidson dinspre DN1 către localitatea Corbeanca, într-un viraj la dreapta, actualul şef al Senatului a intrat pe contrasens, unde a lovit frontal un autoturism Ford Mondeo, condus regulamentar.

Un alt fost premier, Adrian Năstase, s-a tratat, în 2003, în Germania, unde a fost operat, în urma unei infecţii la glanda tiroidă. De asemenea, fostul premier ţărănist Radu Vasile şi-a pus dantura în Israel, în timpul mandatului său, între 1998 şi 1999.

 

Iliescu, operat în Franţa şi Israel

Preşedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, a ales Israelul în anul 1996, pentru a-şi trata o afecţiune dermatologică. În 2007, Iliescu a mers la Paris, unde a suferit o operaţie la inimă. Tot în medicii francezi a avut încredere şi Viorel Hrebenciuc, care s-a operat, în 2008, în Hexagon la glanda tiroidă.

Fostul senator PSD Antonie Iorgovan s-a operat de cancer, în 2007, la o clinică din Viena. Din păcate, nici medicii austrieci nu au putut să-l salveze pe demnitar, acesta decedând la scurt timp după operaţie.

Ce vor procurorii de la Victor Ponta

Victor Ponta era aşteptat la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani. El este suspectat că, „în calitate de prim-ministru al României, l-ar fi numit pe Dan Şova, în august 2012, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în decembrie 2012, în funcţia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor şi în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condiţiile în care Ponta a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Şova Dan-Coman, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) şi dreptul de folosinţa gratuită a unui autoturism”, susţin procurorii.

Din probele administrate de procurori rezultă că Victor Ponta ar fi beneficiat lunar, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 de lei şi 14.000 de lei, în total 181.439,89 de lei, în baza unei „convenţii fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA „Şova şi Asociaţii” reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel”.

De asemenea, în perioada noiembrie 2008 - iunie 2009 Ponta ar fi beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosinţă al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziţionat de SCA „Şova şi Asociaţii” în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aproximativ 6.000 de lei/lună), iar ulterior, în iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul şi alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei, mai arată anchetatorii.

Potrivit legii, pentru celelalte acuzaţii (de fals în înscrisuri sub semnătură privată - 17 infracţiuni, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor) nu este nevoie de aviz de la deputaţi deoarece infracţiunile ar fi fost comise când acesta era avocat.

Procurori: Ponta a achiziţionat apartamente de lux cu banii de la Şova

Ponta ar fi folosit o parte din sumele obţinute de la SCA „Şova şi Asociaţii” pentru a cumpăra două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti.

„În perioada 11.11.2008 - iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societăţii de avocaţi, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocaţi a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) şi alte obligaţii către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societăţii de avocaţi”, conform DNA. 

Procurorii precizează că maşina ar fi fost cumpărată de societatea de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii”, „la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite