FOTO Victor Ponta este inculpat. Procurorii au cerut o expertiză financiar-contabilă şi vor să pună sechestru pe o parte din averea acestuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a fost audiat la DNA în dosarul „Turceni Rovinari” FOTO Eduard Enea
Victor Ponta a fost audiat la DNA în dosarul „Turceni Rovinari” FOTO Eduard Enea

Victor Ponta a fost, luni, la DNA, unde a fost informat că i s-a schimbat încadrarea juridică iar de astăzi este inculpat în dosarul în care este acuzat de corupţie. Mai mult, o parte din bunurile acestuia vor fi puse sub sechestru. La ieşirea din sediul instituţiei, acesta a precizat că procurorul a dispus o expertiză financiar-contabilă, urmând ca la finalul acesteia să fie audiat.

UPDATE În ordonanţa procurorilor se arată că, „în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obţinute de către SCA „Şova şi Asociaţii” de la cele două complexe energetice, Turceni şi Rovinari, ar fi fost destinată exclusiv interesului personal al lui Dan Şova şi a persoanelor din sfera sa relaţională”.

Procurorii mai arată că „la data 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relaţiile contractuale ale societăţii de avocatură SCA Şova şi Asociaţii, s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecţie fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”. În urma analizării înscrisurilor, în raport de probele ce fuseseră deja administrate în cauză, a rezultat următoarea stare de fapt: La data de 30.08.2007, între SCA „Şova şi Asociaţii” reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenţie s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară”, se arată în documentul citat.

Victor Ponta, inculpat. Onorariul acestuia, majorat la 3.000 de euro pe lună

Anchetatorii precizează că prin act adiţional, începând cu luna aprilie 2008, s-ar fi majorat la suma de 3.000 de euro pe lună onorariul avocatului Victor Ponta.

Convenţia de conlucrare s-ar fi încheiat în decembrie 2008, moment în care Ponta a devenit ministru.

„Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare”, mai spune DNA.

Mai mult, Dan Şova ar fi fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi.

Ulterior, spun anchetatorii, pe fondul unor controale fiscale, desfăşurate în perioada mai-octombrie 2011, Victor Ponta s-ar fi înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia.

Procurorii spun că „întrucât specializarea juridică lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activităţile să vizeze asistenţa juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienţii societăţii de avocaţi.

Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008”.

Victor Ponta, inculpat. Acesta ar fi tehnoredactat prin metoda „copy paste” 16 înscrisuri

Mai mult, cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel ar fi fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA „Şova şi Asociaţii”, avocaţi care ar fi declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta. În realitate, arată DNA, premierul nu ar fi făcut „nici una din activităţile respective, nici măcar în parte”.

Ponta ar fi folosit o parte din sumele obţinute de la SCA „Şova şi Asociaţii” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti.

În perioada 11 noiembrie 2008 - iunie 2009, Ponta ar mai fi beneficiat de foloase din partea societăţii de avocaţi, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocaţi a plătit avansul (37.027,41 de lei), ratele de leasing (aproximativ 6.000 de lei pe lună) şi alte obligaţii către firma de leasing, în total, 79.641,11 de lei. 

Sechestru pus pe bunurile lui Victor Ponta

În iunie 2009, Victor-Viorel Ponta ar fi preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societăţii de avocaţi. Anchetatorii atrag atenţia că autoturismul a fost achiziţionat de societatea de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii”, la solicitarea expresă a lui Ponta.

„În cauză, procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpatului Ponta Victor-Viorel”, mai spune DNA.

UPDATE Premierul Victor Ponta a fost pus sub inculpare, luni, în dosarul în care este urmărit penal, alături de Dan Şova. Mai exact, anchetatorii au pus în mişcare acţiunea penală pe numele premierului şi i-au schimbat calitatea din suspect în inculpat în dosarul „Turceni-Rovinari”.

Astfel, anchetatorii au stabilit luarea măsurii sechestrului asigurător pe o parte din averea lui Ponta. Aceştia urmează să identifice bunurile mobile şi imobile ale lui Ponta, respectiv conturi bancare, alte obiecte de valoare sau apartamente, pentru a putea pune sechestru pe o parte a acestora, până la concurenţa sumei constatate ca prejudiciu în dosarul în care este anchetat.

Victor Ponta a refuzat să dea declaraţii luni la DNA, premierul folosindu-se de dreptul la tăcere.

Conform aceloraşi surse, procurorii nu au extins urmărirea penală în cazul lui Ponta pentru alte fapte decât cele care i-au fost aduse la cunoştinţă pe 5 iunie.

UPDATE După aproape jumătate de oră, Victor Ponta a părăsit sediul DNA, precizând că procurorul de caz a admis solicitarea avocatei sale de a fi dispusă o expertiză financiar-contabilă.

„Procurorul a dispus o expertiză financiar-contabilă şi ne vedem când e gata, în august. După expertiză voi da declaraţii (la DNA - n.r.)”, a mai spus Ponta înainte de a pleca.

În timp ce se îndrepta spre maşină, premierul le-a spus celor de la SPP să se oprească pentru că jurnaliştii i-ar fi rupt cârja.

„Stai, stai, stai că mi-au rupt cârja...pe bune”, a spus Ponta.

Victor Ponta, chemat la DNA

Victor Ponta a ajuns la DNA în cârje înainte de ora 11.00 cu toate că era aşteptat la 11.00 fix. 

„Nu pot să merg foarte bine şi nu aş vrea să mă dărâmaţi”, a spus Ponta la intrarea în DNA.

Mai mult, numărul mare de jurnalişti prezenţi la DNA l-au pus în dificultate pe premier care a încercat şi o glumă: „Eu nu am mai pomenit să vreau să merg la DNA şi voi să nu mă lăsaţi”.

Alte declaraţii a refuzat să dea declaraţii în faţa presei.

Duminică seara, premierul a anunţat, printr-o scrisoare adresată liderilor social-democraţi şi postată pe Facebook, decizia de „a nu mai ocupa nicio funcţie de conducere” în PSD, până la momentul în care îşi va demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile care îi sunt aduse în justiţie.

„Există însă şi o situaţie nouă, specială, faţă de care trebuie să reacţionez: preşedintele PSD este anchetat de DNA (nu conteaza cum şi de ce!). Şi alţi colegi ai noştri au renunţat temporar la funcţiile politice pentru a-şi lămuri situaţia juridică. Iar eu nu pot să cer altora să facă un sacrificiu pe care eu nu sunt dispus să mi-l asum! Pentru a nu lăsa ca această situaţie să afecteze PSD, vă aduc la cunoştiinţă decizia mea de nu mai ocupa nicio funcţie de conducere în Partid până la momentul în care imi voi demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile aduse (în ce mă priveşte nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie prevazută de Constituţie!)", potrivit mesajului adresat Rovanei Plumb, preşedintele CN al PSD , lui Andrei Dolineaschi, secretarul general al PSD, precum şi membrilor BPN, ai CeXN şi Consiliului Naţional al partidului.

Timp de trei săptămâni, Victor Ponta nu a putut fi audiat de procurorii anticorupţie, el fiind plecat din ţară, în Turcia, pentru a se opera la genunchiul stâng.

În această perioadă, avocata acestuia, Loredana Radu, a fost la DNA de mai multe ori pentru a studia dosarul.

Victor Ponta, urmărit penal în dosarul Turceni-Rovinari

Victor Ponta este urmărit penal în dosarul Turceni — Rovinari pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, în calitate de avocat (reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”).

Mai exact, în urma unor noi percheziţii efectuate la firma de avocatură a lui Dan Şova anchetatorii au dat peste mai multe contracte încheiate între societatea de avocatură SCA „Şova şi Asociaţii” şi Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”.

„În urma analizării documentelor ridicate, comparate cu probele deja strânse până la acel moment, s-a descoperit că, pe 30 august 2007, între SCA «Şova şi Asociaţii» reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul Individual de Avocat «Ponta Victor-Viorel» reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenţie de colaborare profesională pe o perioadă nedeterminată. În convenţie s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară”, spun anchetatorii, care adaugă că în mai puţin de un an onorariul pentru avocatul Ponta a fost majorat, la 3.000 de euro pe lună. 

 

Victor Ponta, acuzat că ar fi încasat ilegal aproape 200.000 de lei 

În plus, în baza convenţiei, Victor Ponta ar fi încasat ilegal aproape 200.000 de lei. „Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA «Şova şi Asociaţii» care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Şova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi”, subliniază DNA.

Ancheta procurorilor a mai scos la iveală faptul că, ulterior, în urma în unor controale ale inspectorilor ANAF, Ponta s-a înţeles cu Şova ca acesta din urmă să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, „pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia”.

 

Astfel, în cursul lunii august 2011, au fost falsificate 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. „Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA „Şova şi Asociaţii”, avocaţi care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat niciuna din activităţile respective, nici măcar în parte”, mai precizează DNA.

Procurorii DNA susţin că, în realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activităţile înregistrate în contabilitate, însă asta nu l-a împiedicat ca o parte din sumele obţinute de la „Şova şi Asociaţii” să le folosescă pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti. În plus, firma lui Şova i-ar fi cumpărat premierului un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, „la solicitarea expresă” a acestuia.

„Societatea de avocaţi a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aproximativ 6.000 lei/lună) şi alte obligaţii către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societăţii de avocaţi”, subliniază procurorii anticorupţie.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Planul post-demisie al lui Victor Ponta. Ce cred liderii locali PSD despre decizia premierului de a renunţa la şefia partidului

Avocata lui Victor Ponta, la DNA

Avocatul lui Victor Ponta, la DNA pentru a depune acte în apărarea premierului

Ponta s-a întors în ţară aşa cum a plecat: pe şest. Ce perspective de recuperare medicală are premierul

FOTO VIDEO Victor Ponta s-a întors în ţară. Dimineaţă s-a dus la Guvern în cârje şi cu barbă

Avocata lui Victor Ponta, la DNA pentru a prezenta documente privind neprezentarea premierului la audieri

De ce a ales Ponta să se opereze în Turcia. Ortopezii spun că operaţia nu era obligatorie şi că putea fi făcută în ţară

     

Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Preşedintele i-a solicitat demisia, Ponta refuză

„The Economist”: „În încercarea de a se salva, Ponta riscă să compromită întreaga luptă anticorupţie. UE ar putea pune presiuni pentru demisia lui”

Dosarul lui Ponta în presa internaţională. Le Figaro: Problemele judiciare ar putea semnala decăderea lui Ponta, după o carieră rapidă şi inedită

Reuters: Premierul uneia dintre cele mai sărace şi corupte ţări UE este urmărit penal. AFP: Ponta, ultimul „trofeu“ al luptei anticorupţie din România 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite