FOTO Ponta vrea să "divorţeze" de Şova din dosarul în care sunt acuzaţi că au căpuşat Complexul Turceni-Rovinari

FOTO Ponta vrea să

Victor Ponta s-a prezentat la sediul DNA FOTO David Muntean

Două ore a stat, joi, Victor Ponta de vorbă cu procurorii anticorupţie care îl acuză de spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, în dosarul „Turceni - Rovinari“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Premierul s-a prezentat la DNA pentru a da primele declaraţii în acest dosar, în jurul orei 14.00, imediat după ce proiectul noului Cod Fiscal, reexaminat în urma cererii preşedintelui, a trecut de Parlament. 

De altfel, înainte de a intra în sediul DNA, Ponta a declarat că „dacă am adoptat Codul Fiscal, acuma pot să vin să dau şi o declaraţie“.

Asta în condiţiile în care deşi dosarul a fost deschis pe 5 iunie, zi în care şi lui Ponta i s-a comunicat că este suspect, acesta a refuzat sistematic că dea declaraţii oficiale în faţa anchetatorilor. 

Ponta a părăsit sediul DNA după aproape două ore. La ieşire, acesta a declarat că „am venit normal, ca orice cetăţean. Mi-am spus punctul de vedere. Domnul procuror m-a întrebat, eu am răspuns la toate întrebările. Aşa e normal“, a arătat acesta. 

El a precizat că le-a cerut procurorilor printr-o solicitare scrisă să disjungă din „dosarul mare“, „Turceni - Rovinari“, acuzaţiile ce îl privesc pentru a fi dată cât mai repede o soluţie. 

„A rămas un singur lucru pe care probabil o să vi-l comunice şi procurorul. Am făcut o cerere ca situaţia mea să fie disjunsă pentru că nu are legătură cu dosarul mare, ca să se rezolve mai repede, într-un fel sau altul. Eu cred că este interesul şi al meu şi al Parchetului şi al opiniei publice să nu stea bucăţica mea în dosarul mare. Dacă procurorul va accepta, atunci foarte repede o să avem o soluţie. Repet, discuţia a fost civilizată şi am spus tot adevărul, tot ce ştiu“, a mai spus Victor Ponta, la ieşirea de la DNA.

Premierul a fost ultima oară la DNA pentru a fi audiat în acest dosar pe 19 august. În aceeaşi zi, DNA a anunţat că procurorii au confirmat sechestru asigurător pe un apartament al lui Victor Ponta pentru a recupera prejudiciul de 51.321 de lei care ar fi fost produs de acest prin complicitate la evaziune fiscală, sumă stabilită în urma expertizei efectuate în dosarul „Turceni - Rovinari”. 

Înţelegerile dintre prieteni

Anchetatorii susţin că plăţile făcute de SCA „Şova şi Asociaţii“ către Victor Ponta, ca reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel“, în cuantum de 181.439,98 de lei, reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale. În acest fel, s-ar fi produs o diminuare nelegală a bazei de impozitare a contribuabilului SCA „Şova şi Asociaţii“ şi, în consecinţă, ar fi fost plătit către stat un impozit diminuat cu 51.321 de lei, diferenţă ce reprezintă prejudiciul stabilit în urma expertizei. 

Procurorii au mai stabilit că premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare cu Şova. Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-ar fi înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, „pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia“, spun procurorii anticorupţie.

În acelaşi dosar, senatorul Dan Şova este urmărit penal pentru fals în înscrisuri, evaziune fiscală, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, în urma cărora prejudiciul ar fi de aproape 3,5 milioane de lei.
 
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Victor Ponta a fost audiat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție FOTO David Muntean

Imagini din aceeasi galerie
  • Victor Ponta a fost audiat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție FOTO David Muntean
  • Victor Ponta a fost audiat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție FOTO David Muntean  
  • Victor Ponta a fost audiat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție FOTO David Muntean  
  • Victor Ponta a fost audiat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție FOTO David Muntean  
  • Victor Ponta a fost audiat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție FOTO David Muntean  
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: