Premieră. O baterie de rachete Patriot a ajuns în România INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
rachete patriot

Ansamblul de rachete Patriot a ajuns în ţara noastră, pe calea ferată, din Germania, în contextul exerciţiului militar PATRIOT SHOCK V, care se va desfăşura în Poligonul de Trageri Sol-Aer de la Capul Midia, în perioada 1-12 noiembrie, potrivit digi24.ro. Ministerul Apărării Naţionale a precizat că militari români şi americani vor participa la acest exerciţiu, planificat cu un an în urmă.

Minsterul Apărării menţionează că Patriot Shock V este un exerciţiu de nivel tactic cu trupe în teren, al structurilor de rachete sol-aer din Forţele Aeriene Române, la care participă o baterie Hawk PIP III R şi una Patriot.

"Scopul exerciţiului este de a antrena echipajele bateriei Hawk PIP III R  pentru ducerea acţiunilor de angajare a ţintelor aeriene, prin integrare cu cea Patriot, în cadrul unui scenariu fictiv de apărare aeriană", potrivit MApN.

De asemenea, exerciţiul are ca obiective perfecţionarea procedurilor de planificare şi ducerea în comun a acţiunilor de combatere a unui inamic aerian, precum şi verificarea interoperabilităţii sistemelor de comandă-control ale celor două structuri de rachete sol-aer, mai arată reprezentanţii ministerului.

Pentru prima dată un ansamblu de rachete Patriot ajunge în România. Patriot este un sistem de apărare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit în cazul unui atac cu avioane şi rachete balistice şi de croazieră. 

Sistemul poate detecta aproximativ 100 de ţinte şi poate ghida până la nouă rachete. Dacă reperează o ţintă, calculatorul poate lansa una sau două rachete, pentru a distruge obiectivul.

image

Sistem Patriot mutat cu trenul 

Un general american de rang înalt a anunţat, potrivit Reuters, că aproximativ 100 de militari americani au primit săptămâna aceasta ordinul "şocant" de a muta cu trenul un sistem antiaerian de tip Patriot din Germania în România, pentru a descuraja atitudinea agresivă a Rusiei în Europa

Exerciţii militare anunţate din scurt şi viitoare mobilizări NATO vor ajuta Alianţa Nord-Atlantică să-şi acopere lacunele în apărarea aeriană şi antirachetă, în contextul în care îşi revizuieşte abordarea în vederea descurajării Rusiei, a declarat generalul american.

"Avem multe de făcut, dar acum toată lumea are aceste lacune în vizor şi acţionăm împreună să le rezolvăm", a declarat general-maiorul Timothy McGuire, adjunctul comandantului Forţelor terestre americane în Europa, într-un interviu telefonic pentru Reuters.

Exerciţiile consolidează pregătirea de luptă şi capacitatea de a răspunde din scurt unor ameninţări, a subliniat el.

"Nu vrem un război, însă cea mai bună cale de a menţine pacea este consolidarea şi capacitatea de a fi pregătiţi", a declarat generalul.

   

Şeful Statului Major al Forţelor terestre americane Mark Milley şi conducători ai 38 de armate europene au convenit aupra acestui lucru miercuri, în cadrul unei reuniuni la Wiesbaden, în Germania, a precizat McGuire.

   

Având în vedere ameninţarea tot mai puternică a Rusiei, McGuire a anunţat că Statele Unite şi aliaţii lor acţionează de urgenţă pentru a-şi îmbunătăţi coordonarea între sisteme aeriene şi antirachetă învechite ale aliaţilor est-europeni.

"Totul se reduce la a ne pune sistemele în comunicare. Acest lucru va pregăti mai bine Alianţa să înfrunte (ameninţări, n.r.) şi să exploateze capacităţile pe care le aduce fiecare ţară", a declarat generalul.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite