Prejudiciul cauzat prin folosirea coloanelor oficiale de Gabriel Oprea, peste 86.000 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea la DNA  Inquam Photos / Octav Ganea
Gabriel Oprea la DNA Inquam Photos / Octav Ganea

Prejudiciul produs de fostul vicepremier Gabriel Oprea prin folosirea abuzivă a coloanelor oficiale este de 86.186 de lei. Prejudiciul a fost calculat de Poliţia Capitalei, iar informaţiile au fost trimise către DNA.

Suma a fost anunţată ieri, în sala de judecată unde Gabriel Oprea a contestat sechestrul asigurător pus pe mai multe imobile în dosarul în care este anchetată moartea tânărului poliţist Bogdan Gigină. Familia agentului de la Circulaţie a cerut daune de aproximativ trei milioane de euro. În acest dosar, Gabriel Oprea este cercetat pentru ucidere din culpă şi două infracţiuni de abuz în serviciu.

Potrivit DNA, fostul vicepremier a încălcat legea, atunci când a decis că el şi fostul procuror general al României, trebuie să beneficieze de coloană oficială permanentă. El a decis şi cum să fie formate aceste echipaje de poliţie rutieră. Mai précis, ministrul şi-a dorit să aibă o coloană formată dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), şi o motocicletă a poliţiei rutiere. Însă, potrivit reglementărilor, de astfel de coloane nu pot beneficia decât preşedintele României, preşedinţii celor două camere ale Parlamentului şi primul ministru. Mai mult, din probele aflate la dosar reiese că Oprea a fost cel care ar fi determinat viteza de deplasare (84 de km/h) a coloanei şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, acest lucru ducând la moartea lui Gigină.

Făcea cinci deplasări pe zi

Prejudiciul adus poliţiei este reprezentat de costurile de însoţire a echipajelor de poliţie rutieră. În cadrul compartimentului special, Serviciul Operativ Special din Brigada Rutieră a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti care asigură însoţirea coloanelor oficiale au fost desemnaţi lucrători care aveau ca atribuţii exclusive însoţirea ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a trei poliţişti pentru fiecare post. Lucrătorii erau permanent la dispoziţia ministrului, aşteptându-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinaţiei.

Agenţii îl însoţeau pe Oprea  la destinaţii cu vădit caracter privat (vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, revenirea zilnică la locuinţa personală), inclusiv în afara programului de lucru şi în zilele nelucrătoare, spun procurorii. Din probele administrate, Oprea realiza în medie aproximativ cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere. Spre exemplu, în perioada 2 ianuarie – 21 octombrie 2015, s-au realizat 1607 misiuni de însoţire a deplasărilor efectuate de ministrul de interne pe raza municipiului Bucureşti.

Fiecare deplasare presupunea şi redirecţionarea unui număr semnificativ de agenţi de poliţie de la posturile unde îşi desfăşoară în mod obişnuit activitatea către traseele pe care se deplasează demnitarul. Spre exemplu, pentru deplasarea ministrului Afacerilor Interne din seara de 20 octombrie 2015, când a avut loc accidentul în care a murit Bogdan Gigină, dispozitivul a fost format din 27 de poliţişti aflaţi în intersecţiile de pe traseu.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite