Prefecţii cer supravegherea debitelor râurilor care se află sub codurile de inundaţii. ANM: de joi iese soarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefecţii au cerut supravegherea bazinelor râurilor care se află sub incidenţa codurilor de avertizare de inundaţii FOTO Adevărul
Prefecţii au cerut supravegherea bazinelor râurilor care se află sub incidenţa codurilor de avertizare de inundaţii FOTO Adevărul

Institutul Naţional de Hidrologie a emis o avertizare de cod portocaliu de inundaţii pe râul Motru (judeţul Mehedinţi) şi pe pârâul Orlea (judeţul Gorj), şi avertizare cod galben pe râul Jiu (judeţul Dolj). În acest context, prefecţii judeţelor Dolj, Gorj şi Mehedinţi au cerut supravegherea constantă a debitelor râurilor şi informarea constantă a populaţiei cu privire la riscul de inundaţii.

Până în prezent s-a produs inundarea unor suprafeţe reduse de teren agricol din luncile bazinelor hidrografie ale judeţelor Dolj şi Mehedinţi, unde a fost instituit cod portocaliu de inundaţii. Inundaţiile nu au afectat gospodăriile populaţiei. În ceea ce priveşte bazinele râurilor unde a fost instituit cod galben de inundaţii, nu au fost semnalante situaţii de urgenţă.

Codul de inundaţii rămâne în vigoare până miercuri seară, la ora 20.00.

"Indundaţiile sunt caracteristice acestei perioade, în contextul topirii stratului de zăpadă ca urmare a creşterii temperaturii aerului şi pe fondul ploilor abundente", spun reprezentanţii Ministerului de Interne.

Prognoza meteo până joi

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de ploi şi intensificări ale vântului în jumătatea de sud a ţării, valabilă până miercuri, la ora 15.00.

Marţi vremea se va menţine închisă, cu înnorări şi precipitaţii în majoritatea zonelor, exceptând nord-vestul unde cerul va fi variabil. Va ploua pe arii extinse în sudul şi sud-vestul ţării, unde cantităţile de apă vor depăşi 20 de litri pe metru pătrat, iar izolat în vestul Olteniei şi sudul Banatului precipitaţiile vor depăşi 50 de litri pe metru pătrat. În zona de munte vor fi mai ales ninsori. În Moldova trecător se vor semnala precipitaţii mixte.

Temperaturile maxime se vor situa de la 1-2 grade în nordul Moldovei până la 15 grade în Maramureş.

Şi la Bucureşti vremea se va menţine închisă şi va ploua. Vântul va avea intensificări temporare, iar temperatura maximă în Capitală se va situa în jurul valorii de 5 grade.

Spre sfârşitul nopţii de marţi şi în prima parte a zilei de miercuri în sudul ţării precipitaţiile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare.

Vântul va avea intensificări susţinute în sudul Banatului şi în Carpaţii Meridionali, unde viteza acestuia ar putea ajunge şi la 80 de kilometri pe oră, dar şi local în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, cu rafale de până la 60 de kilometri pe oră.

Miercuri vremea se va răci în majoritatea zonelor, iar în jumătatea de sud a ţării va fi în continuare în general închisă, cu precipitaţii pe arii extinse, sub formă de ploaie, dar şi lapoviţă şi ninsoare. La munte vor predomina ninsorile. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 2 şi 12 grade, iar cele minime între -8 şi 3 grade Celsius.

Joi vremea va deveni în general frumoasă. Cerul va fi variabil, cu înnorări în prima parte a zilei în sudul şi sud-vestul ţării unde doar izolat vor mai fi precipitaţii. Temperaturile maxime se vor situa între 3 şi 11 grade, iar cele minime nu vor coborî sub -6 grade în timpul nopţii.

La Bucureşti, joi şi vineri vremea va fi în general frumoasă cu temperaturi care vor atinge şi 10 grade Celsius.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite