Cazul Ciorogârla. Liderul clanului Sportivilor, Eugen Preda, condamnat definitiv la 12 ani de închisoare.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Clanului Sportivilor, Eugen Preda, a fost condamnat miercuri la 12 ani de închisoare cu executare în dosarul furturilor de arme din depozitul unităţii militare de la Ciorogârla, după ce magistraţii Curţii Supreme au respins recursul acestuia şi a menţinut decizia Curţii de Apel Bucureşti.

De asemenea, judecătorii au respins recursurile formulate şi de Dan Vasile Sandu, Adrian Mincu, Doru Tabârca, Marius Costea, Marian Scarlat, George Laurenţiu Dinu, Adrian Lucian Preda, Sandu George Chiriţă şi Ioan Vrânceanu.  

Decizia Instanţei Supreme este definitivă.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, în martie, apelul lui Eugen Preda în cazul furtului de arme de la Ciorogârla, din 29 ianuarie 2009, şi a decis să micşoreze pedeapsa acestuia, de la 15 ani de închisoare la 12 ani. În cazul celorlalţi inculpaţi a fost menţinută hotărârea dată anterior de Tribunalul Capitalei. Hotărârea Curţii de Apel nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La 9 iulie 2012, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la 15 ani de detenţie pe sportivul Eugen Preda, judecat alături de alte 16 persoane în cazul armelor furate de la unitatea militară din Ciorogârla.

Tot la 15 ani de închisoare a fost condamnat şi Laurenţiu Dinu, în timp ce Marius Costea, Doru Tăbârcă, Marian Scarlat, Sandu George Chiriţă au primit câte 12 ani de detenţie.

În cazul celorlaţi zece inculpaţi din proces, instanţa a stabilit pedepse de până la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, aplicând termene de încercare cuprinse între cinci şi şase ani.

Totodată, instanţa a dispus confiscarea tuturor bunurilor sechestrare de către procurori, între care maşini de lux, telefoane mobile şi aparatură electronică.

Separat, într-un alt proces, Curtea Militară de Apel Bucureşti i-a achitat, în 28 septembrie 2011, definitiv, pe militarii acuzaţi de dispariţia armelor sustrase de la Ciorogârla, stabilind pedepse doar în cazul faptelor de călcare de consemn, cea mai mare fiind de trei ani de detenţie cu executare.

29 ianuarie 2009, zeci de arme furate din depozitul de la Ciorogârla

Câteva zeci de arme au dispărut, pe 29 ianuarie 2009, din depozitul unităţii militare de la Ciorogârla, de lângă Bucureşti. Potrivit anchetatorilor, a fost vorba de peste 50 de arme de tip AKM, mai multe pistoale Carpaţi şi TT, o mitrallieră cu afet.

După furt, ministrul de atunci al Apărării, Mihai Stănişoară, a demis mai mulţi ofiţeri cu funcţii mari în Armata Română. Printre aceştia au fost şi şeful Forţelor Aeriene, generalul Constantin Croitoru şi şeful direcţiei contrainformaţii şi siguranţă militară al ministerului, generalul de brigadă Ion Ungureanu.

Mai mult de 70.000 de poliţişti au fost angrenaţi în misiuni şi s-au organizat peste 20.000 de filtre de circulaţie, toate cu scopul de a găsi armele furate.

Gruparea lui Eugen Preda, implicată în trafic de droguri

De asemenea, procurorii au stabilit că membrii grupării lui Eugen Preda  au fost implicaţi, în cursul anului 2009, în traficarea a aproximativ 124 de kilograme de heroină, valoarea acestor droguri fiind de aproximativ 2,5 milioane de euro.

În urma monitorizării traficanţilor de droguri, au ieşit indicii cu privire la implicarea grupării lui Eugen Preda în vânzarea armelor sustrase de la Ciorogârla, au susţinut anchetatorii.

În 10 februarie 2011, au fost găsite 15 arme - cinci mitraliere AKM şi zece pistoale - furate de la UM Ciorogârla, în decembrie 2009, la casa bunicilor lui Eugen Preda, arestat în cazul tranzacţionării armelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite