Precizare „Adevărul”: de ce a fost retras un text de la bloguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Redacţia „Adevărul” a considerat că textul intitulat „Şi evreii greşesc, nu-i aşa?” publicat în data de 21 ianuarie 2013, la ora 19:33, de dl Mihai Tociu, pe blogul său de pe adevarul.ro, contravine Legii 107/2006, care incriminează negarea Holocaustului, precum şi regulilor redacţiei „Adevărul”. Din acest motiv, redacţia a decis să retragă textul de pe site-ul www.adevarul.ro.

Platforma de bloguri adevarul.ro garantează libertatea ideilor şi a comunicării lor atât timp cât acestea respectă bunele practici, termenii şi condiţiile publicate pe site. În caz contrar, redacţia îşi asumă dreptul de a scoate de pe site textele care se dezic de aceste bune practici şi care au potenţialul de a încălca legea şi/sau drepturile omului.

Textul, publicat în contextul comemorării victimelor Holocaustului, prezintă pasaje care pot fi interpretate ca având caracter antisemit, lucru care intră în contradicţie cu valorile, etica şi misiunea redacţiei „Adevărul”.

Ne cerem scuze în faţa cititorilor şi bloggerilor noştri pentru orice inconvenient creat, atât prin publicarea textului în primă fază, cât şi prin decizia de a-l scoate de pe site-ul adevarul.ro.

Poziţia lui Grigore Cartianu, Editorul Public (Ombudsman) al Grupului Adevărul

Textul «Şi evreii greşesc, nu-i aşa?», semnat de dl Mihai Tociu, are o abordare inacceptabilă pentru un ziar respectat precum «Adevărul». De asemenea, el încalcă evident legislaţia în vigoare, punând la îndoială secvenţe ale Holocaustului din România şi anumite trăsături ale Holocaustului european. Negaţionismul textului nu se bazează pe dovezi ştiinţifice, ci pe supoziţii şi pe simplele percepţii ale autorului. În caz că dl Tociu va recidiva ori va insista în această direcţie, «Adevărul» va avea o singură soluţie rezonabilă: renunţarea la colaborarea domnului Tociu”.

Poziţia domnului Mihai Tociu

"Înţeleg decizia editorială a redacţiei ”Adevărul”, în contextul în care probabil că orice alt ziar ar fi procedat la fel. Şi totuşi, cred că era în interesul tuturor ca subiectele abordate în articol să fi fost dezbătute prin intermediul argumentelor şi al dovezilor istorice, şi nu ghilotinate de o lege adusă de vânt. Dar asta depinde şi de noi, şi de vremuri..."

Regulile platformei de bloguri

Legea privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite