Povestea ultimului rol al lui Sergiu Nicolaescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Nicolaescu, într-o scenă din filmul „Lupu“   Foto: Cinemagia
Sergiu Nicolaescu, într-o scenă din filmul „Lupu“   Foto: Cinemagia

Sergiu Nicolaescu interpretează un bătrân care suferă după pierderea soţiei în pelicula „Lupu“, regizată de Bogdan Mustaţă. Filmul va avea premiera în acest an.

În filmul „Lupu“ (2013), Sergiu Nicolaescu joacă faţă în faţă cu un tânăr actor de 17 ani, aflat la debut: Mihai Vasilescu (personajul Lupu). Nicolaescu interpretează un bătrân care locuieşte în acelaşi bloc cu băiatul şi e singurul film în care a acceptat să joace sub direcţia regizorală a altcuiva.

Drama „Lupu“, regizată de Bogdan Mustaţă (37 de ani), este construită preponderent vizual şi are puţine replici. Spune povestea unui adolescent singuratic: Lupu trăieşte într-o lume imaginară, care corespunde dorinţelor şi emoţiilor sale. În film joacă şi actorii Ada Condeescu, Camelia Zorlescu şi Alexandru
Potocean.

Mustaţă îl caracterizează pe actorul Nicolaescu drept „foarte disciplinat şi organizat“. „Era primul înaintea tuturor pe platou. A fost o experienţă de viaţă şi de profesie pentru noi toţi“.

„Nu ne permiteam să dăm probă cu dumnealui“

„Nu ne permiteam să dăm probă cu dumnealui“, zâmbeşte Marcian Lazăr, producătorul filmului „Lupu“, când povesteşte cum a fost luată hotărârea de a-l distribui pe Sergiu Nicolaescu în film. „Decizia de a-l avea în film a fost pragmatică şi fermă. Regizorul Bogdan Mustaţă împreună cu directorul de casting Emil Slotea
s-au dus la Sergiu Nicolaescu acasă, i-au spus despre ce este filmul şi care va fi rolul, iar Nicolaescu a zis pe loc: «Da!»“.

Îşi aştepta, cu răbdare, rândul în scenă

Filmările pentru lungmetrajul „Lupu“ au avut loc anul trecut în Capitală, în mare parte „în blocurile ruseşti din Vatra Luminoasă“, mai spune Marcian Lazăr. „Pe Sergiu Nicolaescu îl recunoşteau toţi vecinii din cartier şi veneau să-l salute“.

Actriţa Ada Condeescu povesteşte despre răbdarea pe care o avea actorul Nicolaescu la filmări. „Când a filmat o scenă mai lungă cu Mihai Vasilescu, m-a uimit într-un sens pozitiv răbdarea pe care o avea şi felul în care îşi aştepta rândul în scenă. Nu avea pretenţii, nici nemulţumiri, şi asta m-a şi emoţionat, m-a şi bucurat: să vezi lucrul ăsta la cineva cu atâţia ani de muncă în spate − chiar dacă unora le plac filmele dumnealui sau nu. Nu ştiu cum era ca regizor, dar ca actor avea o mare dedicare“.

Stătea pe canapeaua din livingul unde se filma, trecuse vreo oră de când trebuia să înceapă filmarea şi pur şi simplu ceruse doar un pahar cu apă! Era scăldat într-o lumină gălbuie, de amiază, pe care o tot aranjau băieţii de la tehnic şi privea pe o fereastră. Ada Condeescu, actriţă

O oră de pregătiri şi doar un pahar cu apă

„Am o imagine cu Sergiu Nicolaescu pe care o păstrez cel mai aproape“, îşi mai aminteşte Ada Condeescu. „Stătea pe canapeaua din livingul unde se filma, trecuse vreo oră de când trebuia să înceapă filmarea şi pur şi simplu ceruse doar un pahar cu apă! Era scăldat
într-o lumină gălbuie, de amiază, pe care o tot aranjau băieţii de la tehnic şi privea pe o fereastră. Numai că geamul ferestrei era blocat, acoperit cu pânză neagră ca să nu intre lumina naturală. Stăteam în colţul uşii, îl priveam şi mă gândeam:
oare ce-şi imaginează, ce vede privind fereastra opacă? Fiindcă se vedea că se gândeşte la ceva. Cumva, era printre gândurile lui şi, în acelaşi timp, foarte prezent în scenă. Mi-a plăcut foarte mult momentul ăsta“.

„Lupu“ marchează debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Mustaţă, iar proiectul a fost selecţionat la Atelierul Festivalului de la Cannes. Mustaţă a făcut filme de televiziune în Dubai şi Vietnam şi a câştigat Ursul de Aur la Berlin, pentru scurtmetrajul „O zi bună de plajă“, în anul 2008. ;

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite