Povestea tristă a lui Jean Chelba, tatăl fotografului mort în Colectiv: arestat în '85, şi-a pierdut soţia, dar a rămas „un model de demnitate până la sfârşit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jean Chelba, la protestul din 4 iulie 2018 FOTO Vlad Voiculescu
Jean Chelba, la protestul din 4 iulie 2018 FOTO Vlad Voiculescu

Jean Chelba, tatăl fotografului Alex Chelba care şi-a pierdut viaţa în incendiul din Colectiv, a murit la 68 de ani. Implicat activ în demersurile juridice făcute de familiile tinerilor morţi în acea tragedie şi o prezenţă constantă la protestele antiguvernamentale, Jean Chelba a avut o viaţă marcată de durere, însă a luptat până la final, fiind, aşa cum îl descrie fostul ministru Vlad Voiculescu, „un model de demnitate şi determinare“.

Jean Chelba s-a simţit rău marţi seară, iar un echipaj de pe ambulanţă i-a acordat primul ajutor, însă nu i-a mai putut salva viaţa. „Tataie“, aşa cum era alintat de toţi cei care l-au cunoscut şi îndrăgit, s-a stins la 68 de ani, după ce a îndurat multe suferinţe şi nedreptăţi. 

În 1986, Jean Chelba şi-a pierdut soţia, pe Dana, care făcuse septicemie. În 2015, Jean Chelba şi-a pierdut fiul în urma incendiului din Colectiv. Alex Chelba avea 33 de ani şi a fost unul dintre cei care au ieşit pe propriile picioare din club, cu arsuri de gradul 2 şi 3, însă a murit după şapte zile în spital.

Jean Chelba a făcut parte dintre părinţii care au depus, în 2016, o plângere penală la Parchetul instanţei supreme care viza mai multe persoane care erau în Guvern în octombrie 2015, printre care fostul premier Victor Ponta, secretarul de stat Raed Arafat, fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

În nenumărate declaraţii, Jean Chelba a susţinut că va lupta până la capăt cu speranţa că „se va schimba ceva în ţara asta“. 

Puţini ştiu însă că el lupta încă de dinainte de Revoluţie, după cum reiese dintr-un mesaj emoţionant al fostului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu. „Un model de demnitate şi determinare, până la sfârşit“, este descrierea pe care Voiculescu i-a făcut-o lui tataie. 

Tot fostul ministru este cel care povesteşte că Jean Chelba a încercat să fugă din ţară în 1985, însă a fost prins şi trimis la închisoare. După trei luni, el a fost eliberat chiar în ziua în care fiul lui împlinea 4 ani, iar soţia lui murea din cauza unei septicemii. Aproape trei decenii mai târziu, Jean Chelba îşi pierdea şi fiul. 

A continuat să lupte prin toate mijloacele posibile pentru a se face dreptate şi îşi punea toate speranţele în tânăra generaţie. „Schimbarea aceea totală nu o să o apuc. Poate din cauza vârstei. Dar un început sper să existe, în conştiinţa oamenilor. Pentru că şi aici este o problemă. Oamenii acceptă lucruri de neacceptat. În voi îmi e speranţa, ăştia tineri. Am o încredere în voi mai mult decât în mine. Voi trebuie să schimbaţi ceva“, transmitea „tataie“ tinerilor într-o declaraţie pentru Pro TV.

Vlad Voiculescu mai redă şi câteva momente emoţionante cu Jean Chelba: „Era mereu acolo. La primele proteste din 2017 m-a certat că nu m-am îmbrăcat cum trebuie şi, oricât m-am opus eu, nu m-a lăsat până nu mi-a dat mânuşile lui. Nu a fost vreun protest de atunci la care să nu mă căute să îmi dea mânuşile lui. Umbla de atunci mereu cu mai multe perechi subţiri de mănuşi pe care le cumpăra din pensia lui mizerabilă ca să le dea celor înfriguraţi de la proteste“.

Redăm integral textul lui Vlad Voiculescu: 

Jean Chelba. „Tataie“. 

S-a dus astăzi.

Am mai scris despre dânsul. Mai scriu acum, ultima dată.

Jean este, a fost tatăl lui Alex. Soţul Danei.

16.11.1985 

Jean pleacă spre Timişoara, de unde urma să fugă din ţară. Mereu a spus ce a gândit, iar partidul nu a apreciat asta niciodată...

Jean şi Dana aveau doi copii. Copii pe care Jean spera să îi crească în lumea liberă.

18.11.1985

Jean este prins. Acuzat de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei şi trimis la închisoare. La Rahova.

22.02.1986

Jean iese din închisoare şi merge acasă. Pe jos.

În aceeaşi zi, Alexandru, fiul lui Jean Chelba, împlinea 4 ani. 

Când intră pe uşă, cineva îi spune că „Dana nu a rezistat“. Dana, soţia lui şi mama lui Alex, murise. În ziua aceea. Sepsis...

Jean are încă primul lucru pe care l-au cumpărat când s-au mutat împreună - o lingură, una pentru amândoi.

07.11.2015, orele 14.50 

Alexandru Chelba, fiul lui Jean, îşi pierde viaţa în urma incendiului Colectiv. Sepsis.

05.11.2017, orele 01.30 

Jean Chelba se aşează pe scaunul #PentruMagicHOME. Textul de pe perete este întâmplător, după cum întâmplător este şi faptul că cel care îl înlocuieşte pe scaun este un tânăr medic rezident. Şi că Jean îl îmbrăţişează. Sau poate nimic din toate astea nu este întâmplător. Nu ştiu.

Ultima fotografie este din 4.07.2018, orele 21.30, din Piaţa Victoriei. România era deja în sepsis... iar Jean Chelba era acolo deja de 7 ore.

Jean Chelba era unul dintre cele câteva sute de oameni care au fost la protest în Bucureşti... la fiecare protest.

Era mereu acolo. La primele proteste din 2017 m-a certat că nu m-am îmbrăcat cum trebuie şi, oricât m-am opus eu, nu m-a lăsat până nu mi-a dat mănuşile lui.

Nu a fost vreun protest de atunci la care să nu mă căute să îmi dea mănuşile lui. Umbla de atunci mereu cu mai multe perechi subţiri de mănuşi pe care le cumpăra din pensia lui mizerabilă ca să le dea celor înfriguraţi de la proteste.

Rămai cu bine, Tataie Chelba!

O să ne fie frig în Piaţa Victoriei, dar vom fi acolo şi pentru tine, de câte ori o fi nevoie!

   

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite