Cumetriile ofiţerului SRI Dragomir cu secretarul de stat la Justiţie condamnat pentru şpagă în servicii sexuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Putura FOTO: Mediafax
Ovidiu Putura FOTO: Mediafax

Unul dintre secretarii de stat din Ministerul Justiţiei din perioada guvernării USL a fost găsit vinovat pentru fapte de corupţie. Oficialul este acuzat că ar fi primit şpagă bani, diverse bunuri, dar şi plata unor servicii sexuale

Justiţia a dat prima sentinţă în cazul de corupţie în care este implicat judecătorul Ovidiu Puţura (42 de ani), fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Magistratul a fost găsit vinovat de dare de mită şi trafic de influenţă, iar Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Sentinţa poate fi contestată la Curtea Supremă. 

Ovidiu Puţura a fost unul dintre cei mai discreţi secretari de stat din guvernul condus de Victor Ponta. Judecătorul a fost numit în această funcţie  pe 17 mai 2012, în mandatul de ministru al PSD-istului Titus Corlăţean (7 mai 2012-6 august 2012). Era în perioada în care care USL a preluat guvernarea. Anterior, Puţura a fost judecător la Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi director la Direcţia de contencios administrativ din Ministerul Justiţiei.

În primăvara anului 2013, numele lui a fost vehiculat pentru ocuparea postului de Ministru al Justiţiei, ca succesor al Monei Pivniceru (23 august 2012- 27 martie 2013), care era propusă de PNL ca judecător la Curtea Constituţională. În locul acestuia a fost preferat Robert Cazanciuc, susţinut de PSD la şefia Ministerului Justiţiei (15 aprilie 2013 – 17 noiembrie 2015). În paralel, Puţura a fost membru în CA-urile Metrorex şi CFR. Magistratul a fost eliberat pe 24 februarie 2014 din funcţia de secretar de stat.  Pe 21 ianuarie 2015, judecătorul a  fost arestat pentru corupţie şi a fost suspendat din magistratură. El a fost arestat preventiv aproape 6 luni, până pe 10 iulie 2015.

Combinaţiile cu evazionistul

Ovidiu Puţura a fost găsit vinovat de Curtea de Apel pentru dare de mită şi trafic de influenţă. Concret, el i-ar fi promis unei judecătoare de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud că îl va ajuta pe fiul acesteia să promoveze examenul pentru notari stagiari. În schimb, magistratul trebuia să pronunţe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care soţia sa era reclamant. O altă acuzaţie pentru care fostul secretar de stat a fost găsit vinovat este aceea că ar fi primit de la afaceristul Laurenţiu Ţăranu foloase necuvenite în cuantum de circa 30.000 de euro. Acestea constau în suportarea cheltuielilor unor partide de vânătoare, sejururi la mare, plata unor servicii sexuale, un costum de vânătoare şi suma de circa 30.000 de lei.

Ţăranu contesta o condamnare de trei ani şi jumătate de închisoare executare pentru instigare la evaziune fiscală, primită, în februarie 2013, la Tribunalul Constanţa. El avea nevoie de intervenţii la instanţa superioară,
Curtea de Apel Constanţa.  „În perioada 2013 – 2014,  am achitat mai multe petreceri pentru Puţura Ovidiu ale căror costuri le-am suportat integral, inclusiv plata unor servicii sexuale prestate de anumite fete“, a povestit Laurenţiu Ţăranu. Martorul a  explicat că  în luna mai 2014, Puţura a beneficiat de suportarea costurilor unei petreceri restrânse organizată de el la un local de lux din Bucureşti.

Fostul secretar de stat ar  mai fi beneficiat şi de compania unor persoane de sex feminin,  pentru care costurile aferente serviciilor prestate au fost suportate de Laurenţiu Ţăranu.  „Doresc să precizez că, înainte de a merge la Hotel Ioana din Sinaia, cu câteva săptămâni înainte, am mers la Motel Cochet din Buşteni. Puţura Ovidiu a venit împreună cu Orlando Ioan, iar eu împreună cu trei fete. Toate cheltuielile au fost suportate de mine... Administratorul motelului ne-a pus la dispoziţie o vilă în care la parter am luat masa. Camerele erau la etaj“, a povestit Laurenţiu Ţăranu.

Miza: achitarea condamnatului

„Am avut mai multe întâlniri cu Puţura Ovidiu în Bucureşti, la Hotel «Marriott»- restaurant Steak House, la hotelul restaurant de lângă clubul Loft, din zona Dorobanţi, al cărui nume nu mi-l amintesc, şi la Orlando Ioan acasă, iar la toate aceste întâlniri, Puţura Ovidiu m-a asigurat că-mi va obţine o soluţie favorabilă, respectiv achitarea“, a spus Laurenţiu Ţăranu. Declaraţiile denunţătorului au fost confimate de alţi martori, dar şi de interceptările telefonice. „Tu eşti la camera acolo cu ... unde ţi-ai lăsat bagajul, cu una dintre vânătoare... Măcar poate câştigi acum peste noapte“, îi spunea unul dintre petrecăreţi.

Stenogramele interceptate de DNA îl prezintă pe Puţura ca pe un personaj care nu avea ce să caute la vârful sistemului judiciar. În noiembrie 2014, judecătorul era conectat din nou la viaţa politică şi voia să ajungă din nou în minister. „Mai ales că acum că se mai schimbă primul ministru poate iar mă duc înapoi unde am fost şi atunci...“, spunea Puţura. „Că eu ţi-am zis atunci că eram în discuţie să prind ceva... guvernare...ştii? Şi oricum discutasem cu ei, da ei în nebunia lor... şi mi-au zis tu nu eşti... tu rămâi, mi-au zis ei. Rămân, rămân, dar îmi trebuie post“, se dădea mare Puţura.

„Îi dau doi pumni în gură în Tribunal, de îi rup picioarele”

Judecătorul i-a cerut colegei de la Bistriţa să-şi determine cel puţin o colegă din complet să judece în favoarea soţiei sale. În caz că ar fi pierdut procesul, secretarul de stat a început să povestească ce urmează să i se întâmple judecătoarei. Demnitarul susţinea că „de nu îi dau doi pumni în gură în Tribunal, de îi rup picioarele, o calc cu maşina… deci. Îi pun pe doi, o calcă cu maşină, stai liniştită, o vezi în spital cu picioarele rupte.
N-are rost, nu mă mai stresez, simplu. O calcă ăştia“, ameninţa fostul judecător.

Afacerile cu fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir

După eliberarea din arest, Puţura a intrat în afaceri împreună cu fostul colonel SRI Daniel Dragomir (foto). Fostul ofiţer SRI este arestat în prezent, fiind acuzat că ar fi plătit peste un milion de euro firmei Black Cube din Israel pentru a o spiona pe şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi. Dragomir mai fusese arestat, într-un caz de trafic de influenţă, în perioada ianuarie – iunie 2015, chiar în perioada în care şi judecătorul era în arest. După eliberarea celor doi din arest, în septembrie 2015, Dragomir i-a cesionat Ofeliei Alina Puţura, soţia lui Ovidiu Puţura, 50% din acţiunile pe care le deţinea la firma Peer House Communication SRL, fosta Daiman Media SRL. Societatea era specializată în activităţi de consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării.

Ofelia Alina Puţura a fost reprezentată în societate prin soţul ei, Ovidiu Puţura. În luna aprilie 2016, Peer House Communication SRL, şi-a majorat capitalul social, care era de 1.400 lei, cu aport în natură al unor obligaţiuni „evaluate“ la 77.206.020 lei. Majorarea s-a făcut prin intermediul unor cupoane emise în 1931 de către Regatul României, garantate de statul român şi aflate la purtător.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite