Povestea scandalului de corupţie care loveşte în Administraţia Prezidenţială a lui Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Simu FOTO Mediafax
Horia Simu FOTO Mediafax

Mai multe VIP-uri implicate în cel mai recent scandal cu retrocedări ilegale, printre care Dorin Cocoş şi Gabriel Surdu, au depus la DNA bani sau garanţii imobiliare, în schimbul sumelor încasate ilegal de la ANRP. Trimis în judecată în trei dosare de corupţie, milionarul Horia Simu vrea inculparea unui fost consilier de stat care a denunţat mita

Controversatul milionar Horia Simu a cerut ieri tragerea la răspundere a unuia dintre cei mai puternici oameni din fosta Administraţie Prezidenţială. Este vorba de Daniel Moldoveanu (51 de ani), fost consilier de stat în cadrul Departamentului Securităţii Naţionale al Administraţiei Prezidenţiale şi fost şef al Comunităţii Naţionale de Informaţii, forul care coordonează activitatea tuturor serviciilor de informaţii din România. Simu (40 de ani), cunoscut ca „Bancherul Cuprului“, a  fost trimis în judecată săptămâna trecută pentru dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu.

Cazul are legătură cu o despăgubire ilegală, în valoare de 8.750.000 de euro, făcută în 2011 de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) pentru 25 de hectare de teren în Constanţa. În esenţă, Simu este acuzat că i-ar fi dat mită 400.000 de euro fostei şefe a ANRP, Crinuţa Dumitrean, pentru a primi aceste  despăgubiri supraevaluate cu 7.715.000 de euro. În acest dosar au fost trimişi în judecată experţii evaluatori şi mai mulţi angajaţi şi membri în ANRP, printre care şi Crinuţa Dumitrean. Este vorba de cel de-al treilea dosar de corupţie în care Simu este trimis în judecată de procurorii DNA.

Acuzaţiile aduse de „Bancherul Cuprului“

Ieri, pe scările Curţii Supreme, „Bancherul Cuprului“  a spus că Daniel Moldoveanu ar fi unul dintre autorii morali ai întregii afaceri şi că ar fi fost acoperit de procurori. „Domnul consilier Daniel Moldoveanu a venit la mine spunând că poate să rezolve aceste dosare, el ştiindu-se cu doamna Crinuţa Dumitrean. Drepturile litigioase pentru terenurile din Constanţa erau în posesia mea înainte de această întâlnire“, a izbucnit Simu. „A făcut şi alte activităţi economice care nu ţineau de fişa postului domniei sale şi faptul că dânsul nu este nici măcar prezent în acest dosar este puţin nedrept“, a explicat revoltat milionarul.

El a reiterat ce a postat pe pagina sa de Facebook, pe 22 iulie, şi anume că Moldoveanu a scăpat de acuzaţii deoarece cineva l-ar fi învăţat să facă un autodenunţ. „Cine l-a învăţat să facă asta??? De ce DNA a ignorat toate dovezile împotriva lui – inclusiv declaraţiile contradictorii ale prietenilor lui? Dacă eram vinovaţi, era normal să stăm împreună pe banca acuzaţilor nu să-l facă scăpat!“, scria Simu la sfârşitul săptămânii trecute pe Facebook.

Reacţia fostului preşedinte, Traian Băsescu, nu s-a lăsat prea mult aşteptată. Tot pe Facebook, fostul şef al statului a arătat nu are nicio legătură cu acest caz de corupţie. „Din declaraţiile domnului Horia Simu şi comunicatul DNA, rezultă clar că este vorba despre o persoană, şi nu despre întreaga Administraţie Prezidenţială. Mai exact, rezultă că este vorba despre Daniel Moldoveanu, consilier de stat şi nu prezidenţial şi care îndeplinea funcţia de şef al Comunităţii Naţionale de Informaţii“, a adăugat fostul preşedinte.

Denunţul lui Daniel Moldoveanu

Practic, întreg scandalul s-a declanşat pe 3 iulie 2015, atunci când Horia Simu a fost reţinut de procurorii DNA într-un alt dosar, privind o despăgubire uriaşă primită de la ANRP, în valoare de 128 milioane de euro. Era vorba de un teren de aproape 100 de hectare supraevaluat cu aproape 70 de milioane de euro. La mai puţin de două săptămâni de la punerea sub acuzare a lui Simu, la DNA s-a prezentat Moldoveanu care a făcut un denunţ în care îl acuza pe Simu că în 2010 a mers la el să-i ceară ajutorul în legătură cu o retrocedare din Constanţa şi că avea nevoie de o relaţie la vârful ANRP. În schimbul ajutorului, Simu i-ar fi oferit 25%  din drepturile litigioase pe care le avea pe acest teren. Prima persoană pe care ar fi contactat-o Moldoveanu a fost Gabriel Surdu, fostul şef al Regiei Autonome – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

Surdu s-ar fi ocupat de tot, iar Simu le-ar fi dat, prin interpuşi, 25% din despăgubire: 10% lui Moldoveanu şi 15% lui Surdu. Moldoveanu a spus la DNA că partea sa, aproximativ 400.000 de euro, ar fi fost luată de intermediarul său, Ion Birişiu, iar el n-ar fi văzut niciun ban. Fostul consilier de stat a afirmat că deşi Surdu nu i-ar fi spus niciodată unde va interveni pentru a-l ajuta pe Simu, a aflat că acesta o cunoştea pe Crinuţa Dumitrean, la care ar fi intervenit.

La rândul lui, Birişiu a făcut şi el un denunţ la DNA, pe 15 iulie 2015, în care confirmă varianta lui Moldoveanu, şi spune că nu i-a dat consilierului de stat niciun ban. În plus, Birişiu a depus de bunăvoie la DNA toţi banii pe care i-a primit din această afacere, mai exact 1.978.453 de lei. În mod similar a procedat şi Sterian, care a depus 1.614.683 de lei. Banii au fost puşi sub sechestrul DNA.

Gabriel Surdu şi filiera Dorin Cocoş

Potrivit mărturiilor date în dosar, Surdu avea mai multe relaţii la vârful PDL, dar cea mai puternică era reprezentată de amicul său Dorin Cocoş – soţul Elenei Udrea. Acesta a fost cel care ar fi garantat pentru întreaga „afacere“. „Tot în acea lună m-am reîntâlnit cu Sterian Ion şi cu Moldoveanu Dan, le-am spus că dosarul este OK şi că se va rezolva şi că Dumitrean Crinuţa vrea 400.000 euro“, a declarat Surdu. Surdu ar fi fost cel care i-ar fi dat, pe 2 august 2011, banii Crinuţei Dumitrean. „La începutul lunii august, într-o după-amiază, a venit la sediul RA-APPS, i-am remis 400.000 euro într-o sacoşă tip cadou, am băut o cafea, după care fiecare şi-a văzut de drumul lui“, a spus Surdu.

Pentru intervenţiile lor, Surdu şi Cocoş ar fi primit 15% din despăgubire, aproximativ  830.000 de euro. Cei doi au pus la dispoziţia DNA sume de bani şi au depus garanţii reale mobiliare şi imobiliare care să acopere contravaloarea banilor încasaţi ca urmare a valorificării acţiunilor provenite din procentul de 15% din drepturile litigioase. Crinuţa Dumitrean nu a vrut să dea declaraţii în faţa procurorilor DNA.

Denunţul lui Horia Simu

La o lună de la toate aceste denunţuri, Simu face şi el mărturisiri la DNA, împotriva lui Moldoveanu. El pretinde că acesta i-ar fi cerut 100.000 de euro pentru intervenţii la autorităţile din Constanţa, primar şi prefect, pentru a debloca mai multe dosare de despăgubire.

În esenţă, Moldoveanu i-ar fi spus că este vorba de intervenţii la Claudia Palaz, fost prefect de Constanţa. Simu a explicat că i-ar fi dat fostului secretar de stat 50.000 de euro în două tranşe: 20.000 de euro şi 30.000 de euro. La scurtă vreme, Moldoveanu a dat o nouă declaraţie la DNA, în care a negat că ar fi pretins şi primit bani de la Simu pentru intervenţii la Palaz.

De ce s-a clasat acuzaţia de complicitate la şpagă

Procurorii DNA au clasat infracţiunea de complicitate la dare de mită, în cazul celor 400.000 de euro care ar fi ajuns la Crinuţa Dumitrean, pentru Daniel Moldoveanu, Dorin Cocoş, Gabriel Surdu şi a intermediarilor - deoarece aceştia au denunţat infracţiunea. Este vorba de prevederea din Codul Penal, potrivit căreia „mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, existând astfel o cauză de nepedepsire prevăzută de lege”.

Ancheta în cazul lui Daniel Moldoveanu va continua însă cu privire la un posibil trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită. Este vorba de faptele denunţate de Simu, privind posibile intervenţii pe care fostul consilier de stat le-ar fi făcut la adresa lui Palaz.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite