Povestea psihiatrului care a bătut recordul naţional la primit şpagă.  Procurorii l-au acuzat că a luat mită de la 483 de pacienţi în doar 2 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihiatrul Valerian Azamfire (61 de ani)- din cadrul Laboratorului de Sănătate Mintală Piteştia fost trimis în judecată sub control judiciar de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General pentru 483 de infracţiuni de luare de mită. Cazul este fără precedent în istoria Medicinei din România.

„Adevărul” dezvăluie detalii inedite dintr-o anchetă a procurorilor SUPC, privind mita dată de pacienţi unor medici psihiatri pentru a facilita pensionarea pe caz de boală. În acest caz au fost trimişi în judecată pentru luare de mită:  psihiatrii Valerian Azamfire (483 infracţiuni) şi Eli Morman (14 infracţiuni) şi asistentele medicale Eleonora Stoicescu (99 de infracţiuni) şi Carmen Cristina Constantinescu (25 de infracţiuni). Cele patru cadre medicale lucrează la Centrulul de Sănătate Mintală Piteşti.

Pe parcursul urmăririi penale Valerian Azamfire s-a prevalat de dreptul la tăcere. Procurorii SUPC i-au interzis medicului să mai profeseze meseria de psihiatru până la judecarea definitivă a procesului de corupţie.

Filmat cu mandat

Potrivit datelor procurorilor SUPC, totul a început în martie 2015, atunci când anchetatorii locali au descoperit o adevărată filieră de pensii ilegale. Imediat au pus în aplicare mai multe mandate de interceptare şi monitorizare. Timp de două luni, aprilie-iunie 2015, anchetatorii au monitorizat, cu ajutorul ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), birourile a doi doctor- Azamfire şi Mormani. Procurorii i-au filmat pe medici, dar şi pe asistentele lor, cum primeau şi împărţeau mita de la pacienţi pentru emiterea unor diverse acte medicale.

Potrivit înregistrărilor ambientale, banii erau daţi de pacienţi odată cu carnetele de sănătate, erau lăsaţi pe birou sau băgaţi în buzunarele halatului.

Internări fictive

Procurorii au constat că au existat cazuri în care medicii semnau internări fictive, în schimbul unor sume de bani. “În perioada 27 aprilie – 23 iunie 2015, inculpaţii Azamfire Valerian şi Morman Eli, în calitate de medici psihiatri ai unităţii sanitare susmenţionate, contra unor sume de bani ce variau între 10 şi 100 de lei, au procedat la diagnosticarea, internarea uneori fictivă a unor persoane interesate, cărora le-a eliberat documente medicale necesare pentru încadrarea ori menţinerea în grad de invaliditate sau handicap, deşi în realitate unii beneficiari nu sufereau de afecţiunile respective”, susţin procurorii SUPC.

În unele situaţii, medicii au eliberat reţete medicale unor pacienţi sau au avizat programe de recuperare, documentele fiind  necesare şi pentru comisia de expertiză medicală.

Procuror: Bugetul asigurărilor, prejudiciat

Procuroarea Denisa Cristodor (SUPC), cea care a coordonat ancheta în acest caz, a menţionat că acordarea unor astfel de decizii medicale unor persoane care nu ar îndeplini din punct de vedere medical condiţiile necesare produce prejudicii bugetului de stat. “Prin acordarea acestor decizii şi implicit a unor drepturi de asigurări sociale, unor persoane care în lipsa unor dosare medicale întocmite pe baza unor evaluări medicale corecte, nu ar fi beneficiat de acestă încadrare în grad de invaliditate, se aduce atingere bugetului asigurărilor sociale de stat, cu toate consecinţele ce decurg din acest fapt”, arată procuroarea Denisa Cristodor.

Anchetatorul atrage atenţia că ar fi exitstat o cutumă instituită în rândul pacienţilor,  “de a oferi sume de bani medicului pentru eliberarea oricărui document medical”, chiar şi pentru o viză lunară de tratament, banii fiind în marea lor majoritate puşi de către pacienţi în carnetele de sănătate. “Trebuie remarcat şi apetenţa asistentelor, ca de exemplu inc. Stoicescu Eleonora, de a primi sume de bani, pentru eliberea unor documente medicale cunoscând că acestea sunt semnate de către inc. Azamfire Valerian în mod fictive”, arată procuroarea.

“Şpăgară ordinară”

Una dintre asistente era supărată de manevrele pe care le făcea asistenta Eleonora Stoicescu: „Deci, aia să nu mai mănânce c...t, că-i dau cu pila pe dinţi când vrea ea de... Şpăgară ordinară!”. „Vorba aia, ştii... Nu e treaba măgarului de unde beau oile apă... Şi asta e...”, spunea asistenta. Femeia era nemulţumită că nu primea o reţetă. „Eu nu-ţi dau reţetă.” Ai văzut că mi-a zis că... Cică: «Nu-ţi dau reţetă că iei de la Argintaru»”, se plângea asistenta.

Afacerea "Sunt şomeră, vreau pensie de boală"

Mai multe discuţii interceptate ambiental arată că medicul ştia că pacienţii nu suferă de afecţiuni, dar doreau să obţină o pensie pe caz de boală pentrua  avea un venit lunar sigur. În data de 27 mai 2015 în cabinetul medicului a avut loc următorul dialog cu pacienta Elena S. La ora 13:40:46 în birou intră o persoană de sex feminin, identificată ca fiind Elena S. şi îi înmânează doctorului Azamfire Valerian actele medicale.

Elena: Bună ziua! Vreau şi eu internarea aia vă rog.
       
Elena se îndreaptă către asistenta Carmen-Cristina Costantinescu şi îi introduce în buzunarul stâng al halatului o hârtie (posibil o bancnotă).

Carmen-Cristina Costantinescu: Ăăă …vârsta?
Elena: 54.
Carmen-Cristina Costantinescu: Mulţi înainte!
Elena: Mulţumesc!
Carmen-Cristina Costantinescu: Din Piteşti?
Elena: Poiana Lacului.
Carmen-Cristina Costantinescu: Sunteţi pensionară, da?
Elena: Nu. Sunt şomeră. Vai de mama mea!

La ora 13:41:20 se observă cum doctorul Azamfire Valerian apucă cu mâna stângă o hârtie (posibil o bancnotă) şi o introduce în buzunarul stâng.

Valerian Azamfire: Bă. Nu v-am făcut eu băi şomeri, băi. Nu v-am făcut eu!
Elena: Păi nu dumneavoastră, dar ştiţi că m-au trimis la Bucureşti, că am încercat acum un an jumătate la Bucureşti.
Valerian Azamfire: Şi eu ce să vă fac fraţilor. Dar nu vă trebuie concediu?!
Elena: Ba da.
Valerian Azamfire: A! Păi.
Elena: I-a uitaţi că e până azi. De azi nu mai am nimic. Am venit şi am vorbit cu dumneavoastră şi aţi zis că…
Carmen-Cristina Costantinescu: Deci, concediu medical cu astăzi inclusiv?
Elena: Am… Nu, până pe 26 am avut.
Carmen-Cristina Costantinescu: Până ieri.
Elena: Până ieri.
Valerian Azamfire: Bă. Ştii care e chestia că…
Elena: Că de aia vreau internare.
Valerian Azamfire: Ă…nu…
Elena: Haideţi vă rog.
Valerian Azamfire: Mă… omorâţi voi pe mine.
Elena: Nu vă mai omor domnu’.
Valerian Azamfire: Ba da. Vin ăştia si mă i-au: „Bă…nu mai”…Vă duceţi acolo…
Elena: Păi uitaţi ce mi-a dat…
Valerian Azamfire: Depăşiţi 90 de zile…
Elena: Mie mi-a dat la Bucureşti…
Valerian Azamfire: Da.
Elena: Tulburare distinctă, nu e bună?
Valerian Azamfire: Da, da.
Elena: Da.
Valerian Azamfire: …[neinteligibil]... evolutiv. Şi nu v-a luat… nu l-a băgat? Nu l-a băgat pă … pensionar.
Elena: Şi nu m-a băgat, că n-am avut decât pe asta, că am avut cu hepatită dar nu am avut internări pe hepatită. Şi acum am cu inima, am picat cu inima.
Valerian Azamfire: Bă! Eu vă înţeleg că sunteţi bolnavă dar…ă… nu pens… noi nu pensionăm. Pensionează comisia.
Elena: Păi nu, am înţeles, da!
Valerian Azamfire: Aveţi 90 de zile, facem aproape orice, vă trimitem la comisie…Dă biletul vechi. Ai mai fost internată la mine, nu?!
Elena: Am mai fost, am…
Valerian Azamfire: Ăăă …vă trimite la comi …comisia vă pensionează … nu am eu …
Elena: Păi m-au trimis şi la Bucureşti, fi-rar să fie.
Valerian Azamfire: Păi asta nu e de la mine!
Carmen-Cristina Costantinescu: Cum! A, nu, nu. Nu că am dosare dă, dă … sunt plină.
Valerian Azamfire: …[neinteligibil]....
Elena: (Îi înmânează medicului alt dosar medical) Ăsta e de la dumneavoastră, da.
Valerian Azamfire: Poate trebuie să-i mai punem ….
Elena: Poate s-a mai agravat de atunci până acuma, să fie ceva mai grav.
Valerian Azamfire: Măi, eu ştiu că e uşor de spus…27.05. Dar… treceţi pe la informaţii şi faceţi foaia aia. Aşa… veniţi cu foaia la mine.

Doctorul Azamfire Valerian îi înmânează fişele medicale Elenei. La ora 13:43:42 pacienta Elena  iese din cabinetul medical.

Voia pensie la 45 de ani

O altă înregistrare este din 28 mai 2015, în cabinetul medicului Azamfire are loc următorul dialog. La ora 11:07:26 în cabinetul medical intră pacienta Maria însoţită de o persoană de sex masculin, neidentificată până în prezent, notată cu apelativul ,,Interlocutor’’.

Carmen-Cristina Costantinescu: V-a chemat cineva?
Interlocutor: Da.
Carmen-Cristina Costantinescu: Cine?
Interlocutor: Doamna din faţă ne-a trimis la dumneavoastră.
Carmen-Cristina Costantinescu: A! A vorbit Alina cu …
Valerian Azamfire: Ziceţi.
Interlocutor: Doamna este G. şi am dori să-i facem o pensie la Casa de Asigurări.
Valerian Azamfire: Păi, ea a lucrat vreodată?
Interlocutor: Nu.
Valerian Azamfire: Î! Şi câţi ani are?
Interlocutor: 45.

La ora 11:08:48 persoana notată cu apelativul ,,Interlocutor’ scoate ditr-un portofel o bancnotă de 100 de lei pe care o pune pe biroul medicului.

Carmen-Cristina Costantinescu: Cum se numeşte dânsa?
Interlocutor: G. G. Maria.

Au loc discuţii fără interes operativ pentru cauză. La ora 11:12.31 cele două persoane ies din birou. La ora 11:13:56 medicul ia de pe birou bancnota şi o introduce în buzunarul stâng al pantalonilor.

Cazul profesoarei care voia să se pensioneze

Medicul Valerian Azamfire  completează, semnează şi ştampilează mai multe documente, după care le pune pe biroul asistentei Carmen-Cristina Costantinescu pentru completarea reţetei. Pacientul era Theodora, o profesoară din Piteşti.

Valerian Azamfire: Doamna profesoară, sunteţi în concediu sau n-am înţeles? De boală, de ce sunteţi?
Theodora: Păi sunt în concediu de boală...
Valerian Azamfire: Până când? Până...
Theodora: Până ...[neinteligibil]... .
Valerian Azamfire: Vedeţi, acuma intraţi în concediu de odihnă şi dup-aia dacă puteţi... Vă duceţi, dacă nu, vă fac concediu şi vă pensionez...
Carmen-Cristina Costantinescu: Da, că ...[neinteligibil]... pensionare.
Valerian Azamfire: Tot atâta... Ştiţi care-i problema? Nu pierdeţi nimic la pensie, că nu se ia anticipat... Aveţi pensie de handicap, rămâneţi cu pensia de handicap, vă dă şi pensia dumneavoastră şi nu pierdeţi, nu vă ia nimic din... Nu se ştie dacă n-o scădea punctul peste un an, doi, când ieşiţi de drept la pensie... Şi luaţi pensie mai mică dup-aia... Aşa ieşiţi... Staţi ca boieroiaca acasă, vă vedeţi de treabă, faceţi o dulceaţă...
Theodora:...[neinteligibil]... .
Valerian Azamfire: Veniţi şi servim un suc aicia... .

Discuţia continuă cu aspecte irelevante şi parţial neinteligibile. La ora 10:25:00 Theodora se ridică de pe scaun şi îi dă ceva(posibil ciocolată) asistentei Carmen-Cristina Costantinescu.

Carmen-Cristina Costantinescu: Sărut-mâna! Ca de obicei...

Cele două se îmbrăţişează şi se pupă.          În continuare Valerian Azamfire: o sfătuieşte pe Theodora să facă tot posibilul să iasă la pensie. La ora 10:27:09 Theodora: se ridică de pe scaun şi pune o pungă pe biroul asistentei Eleonra Stoicescu apoi, la ora 10:27:33 pune pe biroul medicului Valerian Azamfire o pungă (nu se poate observa ce conţine).

Valerian Azamfire: Aşa, la doamna profesoară îi facem reţeta... Deci, doamnă, dacă nu e bine, veniţi. Nu e problemă...
Theodora: Da, da.
Valerian Azamfire: Oricând...

Procuror: “Pacienţii au recunoscut că au dat bani”

Procuroarea  Denisa Cristodor (SUPC), cea care a coordonat ancheta în acest caz, arată că infracţiunile de care sunt acuzaţi inculpaţii sunt în măsură să lezeze ordinea socială, respectul şi încrederea opiniei publice în actul medical, având în vedere faptul că acesta nu se realizează în fapt.

“Fiind audiaţi unii pacienţi au recunoscut faptul că au dat sume de bani medicului, sume modeste între 10-100 de lei, iar alţii nu au recunoscut acest fapt, de teama de a nu le fi afectat dreptul de a încasa pensie de invaliditate, şi de a nu fi supuşi unor examinări medicale suplimentare, în condiţiile în care unii dintre aceştia, din redările ambientale a reieşit faptul că au obţinut acest drept la pensie în mod fraudulos, în baza unor documente care nu reflectă realitatea medicală( internări şi diagnostice fictive)”, a arătat procuroarea Denisa Cristodor (SUPC).
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite