Povestea lui „Murat”, turcul care face de 15 ani trafic internaţional de droguri din închisorile româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva

Turcul Turhan Ekrem, zis „Murat“, este închis în puşcăriile din România din 2002, condamnat iniţial la 17 ani pentru trafic internaţional de droguri. Asta nu l-a împiedicat, însă, să-şi continue activitatea şi după gratii. Reţeaua de transport a heroinei Turcia-Bulgaria-România a funcţionat şi după încarcerare, iar drogurile aduse de „Murat” au ajuns la consumatorii din Bucureşti.

„Ăla vrea televizor...Să-mi aducă televizor, dar mai mare”, îi spunea într-o discuţie telefonică, Alexandru-Adrian Ion, zis „Triţă”, lui Ion Vasile, zis „George” sau „Garsia”. „Triţă” era închis în penitenciarul Giurgiu, iar „Garsia”fusese eliberat de câteva zile. Cel care voia un televizor cu diagonala mai mare era turcul Turhan Ekrem, zis „Murat“ (52 de ani), condamnat la 21 de ani de închisoare pentru trafic de droguri. O adevărată legendă pentru traficanţii de droguri închişi în penitenciarele româneşti. 

Detaliile apar în dosarul în care cei trei bărbaţi au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Este vorba de o anchetă în care au fost trimise în judecată 19 persoane pentru trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri.

Închis din 2002

„Murat“ este închis în puşcăriile din România din 2002, când a fost prins cu 13 kilograme de heroină care valorau pe piaţa neagră a drogurilor 500.000 de dolari. Marfa era în tranzit prin România şi avea ca destinaţie Olanda şi Germania. El a  fost condamnat, în 2002, la 17 ani de închisoare pentru trafic internaţional de droguri.  Ekrem a absolvit în Turcia doar  5 clase. Din 2002,  până în prezent, „Murat” nu s-a oprit din combinaţiile cu droguri pe care le făcea din penitenciar.

Chiar dacă era după gratii, el a ţinut în continuare legătura cu tovarăşii săi din Ankara sau Istanbul, care-l aprovizionau cu heroină. El era cel care stabilea rutele, cărăuşii- de regulă bulgari sau turci, legăturile cu cumpărătorii români de droguri şi comisionul pe care şi-l păstra. În acest moment, el strâns cinci condamnări definitive . Prima sentinţă pentru trafic internaţional de droguri, cea de 17 ani,a  fost contopită cu alte pedepse, şi s-a majorat la 21 de ani. În acest moment, Ekrem mai are două procese, în care este acuzat de trafic internaţional de droguri, pe rolul instanţelor din Bucureşti, potrivit datelor DIICOT.

„Murat“ a fost un descurcăreţ în puşcăriile din România, potrivit celui mai recent dosar care a ajuns în instanţă. De exemplu, pentru a primi pachete de la familia sa el se folosea de doi deţinuţi. De asemenea, el folosea cartea telefonică a unui alt deţinut. „Murat“ a fost închis în mai multe penitenciare, mare parte din pedeapsa sa şi-a exeutat-o la Rahova şi Giurgiu, iar în prezent este în penitenciarul Jilava.

Relaţia cu Sectorul 5

Descurcăreţ a fost şi pentru a găsi clienţi pentru heroina pe care o aducea din Turcia. În penitenciar s-a împrietenit cu  Alexandru –Adrian Ion, zis „Triţă” (42 de ani)- care executa 18 ani de închisoare, pentru trafic de droguri, şi cu Ion Vasile (23 de ani), zis „George” sau „Garsia”, care executa o condmnare de 6 ani şi 8 luni închisoare, tot pentru trafic de droguri. „Triţă” a absolvit 2 clase primare, iar „Garsia” a absolvit 5 clase. Ambii locuiesc în cartierul Ferentari (Sectorul 5).
Afacerea a fost plănuită în primăvara anului 2016, „Murat“ a facilita aducerea drogurilor din Turcia în România, prin Bulgaria, care erau vândute în Capitală de Mariana Ion. Femeia este soţia lui „Triţă” şi mama lui „Garsia”. Ekrem a fost ce care a învăţat-o pe Mariana Ion să folosească o cartelă de telefon doar pentru a discuta cu cei implicaţi în acest caz, şi doar în momentele în care anunţa el. 

Legătura în Turcia a fost ţinută cu o persoane neidentificată, „Mehmet” sau „Hagi”, şi cu curierul care transporta heroina din Turcia, Suat Aksoy. „Murat” a fost cel care a stabilit şi preţul kilogramului de heroină vândut românilor: 25.000 de euro. Drogurile erau aduse de  Suat Aksoy până la Constanţa. Românii plăteau iniţial doar curierul, sume între 2.000 de euro şi 3.000 de euro, iar restul banilor erau daţi la ordinul lui Ekrem unor persoane trimise de acesta sau lăsate la firme de curierat.

„Ce datorie avem la Sile?”

În discuţiile telefonice, Ekrem era numit codificat „Sile”. „Ce datorie avem la Sile?”, a întrebat, la un moment dat Mariana Ion. Ea tocmai primise o livrare de un kilogram de heroină din Turcia.  Livrarea a avut loc în zona gării din Constanţa, pe 8 august 2016. În acea zi, Suat Aksoy trecuse graniţa cu autoturismul prin Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, iar pentru serviciul său a primit 2.000 de euro.

După ce drogurile au fost aduse în Bucureşti, au fost porţionate în pungi cu câte 5 grame, 50 grame şi 100 grame heroină şi scoase la vânzare. În discuţiile telefonice, traficanţii se plângeau că heroina este de proastă calitate. Oricum, până la sfârşitul lunii august ei trebuiau să-i dea lui Ekrem banii pe droguri: 25.000 de euro. În general, plăţile pentru drogurile cumpărate se făceau la o societate de transport persoane pe ruta România-Turcia, iar banii ajungeau în Turcia.

„Va trimit un prieten dupa cum rover 6000 euro 3000 la 3000 el aici prieten”, „A venit de a lungul am avut 500 euro de datori 2500 okey”, sau „Putem de acord sa ma intelegi” erau mesajele pe care Mariana Ion de primea, în octombrie,  de la omul de legătură al lui Ekrem din Turcia. Acesta o informa că în scurt timp urma să fie introdusă în România o altă cantitate de heroină. Cei implicaţi în această afacere foloseau pentru comunicare şi WhatsApp-ul.

Discuţia cu Suat Aksoy

Pe 1 octombrie, curierul Suat Aksoy a sunat-o pe Mariana Ion căreia i-a comunicat că este pregătit pentru o nouă livrare. Locul: zona Gării Constanţa. Anterior, Mariana Ion discutase cu „Garsia” care o anunţase să-i plătească tot 2.000 de euro: „Două milioane tre să-i dai.... Ca data trecută, să-i dai 2 milioane”.

Mariana: Alo!
Suat: Bună seara, iubire!
Mariana: Bună seara! Ce faci?
Suat: Bine, dragă! Tu ce faci?
Mariana: Uite, stau. Te aşteptam.
Suat: Da? Uite, mâine la ora unu atunci.
Mariana: Da, da. Bine.
Suat: Ne întâlnim acolo unde am lăsat eu, da?
Mariana: Da, da, da, da, da!
Suat:Bine, dragă, bine. Hai.
Mariana: Bine. Hai, pa!

În cazul celui de-al doilea transport de heroina, drogurile erau de bună calitate, potrivit interceptărilor, dar au fost doar 950 de grame, în loc de 1 kilogram, , spre nemulţumirea traficanţilor. Drogurile pe care Mariana Ion le cumpăra de la Ekrem ajungeau la consumatorii de droguri din Capitală. De distribuirea lor se ocupau mai mulţi membri sau apropiaţi ai familiei sale. În cazul în care se cumpărau cantitată mai mari se făcea o reducere, 7.000 lei/50 grame.

Limbaj codificat

Potrivit procurorilor DIICOT, cumpărătorii aveau un limbaj codificat „10 minute” = 100 grame heroină, „15 minute” = 150 grame heroină şi „20 minute” = 200 grame heroină. „Ia zi fratemiule, că... în 20 de... maxim o juma de oră, să zic”/ „Da, mă. Da mă, da!”, erau discuţiile dinre traficanţi şi consumator. „Tot..., tot vremurile noastre, da?”/ „Da mă, da!”.

Heroina primită era amestecată cu alte substanţe, diverse medicamente, înainte de a fi pusă pe piaţă. Produsul rezulta era vândut la doză, pentru 30 de lei/doză, iar comenzile se făceau codificat „7 pachete”, „12 sute”, „5 pachete”, „cinci d-alea”, „15 sute”   etc.

„Vezi ce faceţi şi puneţi-i lui Sile banii!”, erau ordonele pe care „Triţă” le dădea din penitenciar. Afacerea prospera în Bucureşti şi nu voia să-l deranjeze pe Ekrem.  Pe 7 decembrie 2016, a ma avut loc un transport de heroină. A fost momentul în care procurorii au intervenit şi l-au reţinut pe Suat Aksoy şi pe ceilalţi implicaţi în afacere. Simultan au avut loc percheziţii în celulele din penitenciar şi la domiciliul Marianei Ion. Afacerea a fost întreruptă.

Bonusurile de vânzare la doze

Ancheta DIICOT a dezvăluit că Ekrem mai intermedia traficul de droguri şi către alţi traficanţi. Cum este cazul lui Halil Deveci, din Constanţa. De la acesta se aprovizionau alţi dealeri de droguri mărunţi din Capitală. Unul dintre aceştia este Gheorghe Radu,  zis „George Groparu”, care avea o mică reţea de distribuţie în Sectorul 4 al Capitalei.

Pentru că era la doua mână, „George Groparu” vindea dozele de droguri cu 50 de lei, pentru a putea scoate profit. Potrivit DIICOT, el vindea diret drogurile, sau prin alţi intermediari. Aceştia primeau un comision constând în 10 doze de heroină pentru 30 de doze vândute. În medie, un intermediar vindea între 40-60 doze de heroină zilnic.

Cum şi-au împăţit zonele

Potrivit monitorizării DIICOT, cei implcaţi aveau zone bine determinate, de exemplu  „George Groparu” vindea de regulă dozele de heroină în zona locuinţei sale situată pe Aleea Ciceu (Sectorul 4), respectiv într-un părculeţ aflat în faţa blocului, în faţa unui magazin aflat în apropierea locuinţei, în zona Cultural şi la casino-urile din apropiere.
În acelaşi timp, unul dintre intemediari, Teodor Stere, zis „Tedy”, vindea dozele de heroină în zona locuinţei sale situate pe strada Huedin (Sectorul 4). Consumatorii de heroină au declarat că de regulă cumpără 1-3 doze de droguri/zi.

Atunci când ieşea scandal pe preţul piperat al dozei, taficanţii primeau sms-uri de la comsumatori: „Bai sa moara familia mea dak nu ma acuzi de geaba sa moara sormea si mama si eu sa ma duc la puscarie dak stiu la ce te referi sau dak am facut ceva sau dak am pus pe cineva.dar cel mai bine vino inapoi sa ti aduc bani”  sau „Bai eu nu sunt sclav ... eu nu fac pe dos k am caracter si obraz.vino traiasca baiatul tau sa ti aduc bani k si asa sa moara familia mea dak nu mia parut rau k ti am dat k nu am facut mare cacat”.

Nu i-au putut recolta sânge din venă

Pe 24 noiembrie 2016, la ora 00.55, un echipaj al Secţiei 15 Poliţie a oprit, pe Aleea Aliorului din Sectorul 4, maşina în care se aflau „George Groparu”, „Tedy” şi încă un amic al acestora George- Iulian Tudor, zis „Chioru”. Sub bancheta autoturismului s-au descoperit doze de heroină.

Atunci când „Chioru” a fost dus la Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici” pentru a i se recolta probe de sânge, medicii nu au reuşit. Nu s-au putut face puncţii venoase din cauza stării precare a venelor. stare generată de consumul de heroină.









 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite