Povestea jurnalistei violate în plină zi în centrul Capitalei şi a indiferenţei cu care au tratat martorii oculari grozăvia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra a fost marţi luată cu forţa din intersecţia bulevardelor Ştefan cel Mare şi Dorobanţi şi tărâtă, sub privirile nepăsătoare ale trecătorilor până aproape de Guvern unde a fost agresată sexual. Poliţiştii au identificat miercuri seară un bărbat cu semnalmente asemănătoare suspectului de viol. Acesta a fost dus la Secţia 4 Poliţie pentru cercetări, însă analizele de laborator au arătat nu este el cel care a agresat-o pe jurnalistă.

UPDATE Autorul violului este încă în libertate. Analizele de laborator făcute la Institutul de Medicină Legală au arătat că suspectul nu este autorul violului comis marţi asupra jurnalistei de 22 de ani. Acesta va fi prezentat judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă, dar pentru o altă agresiune comisă vinerea trecută.

UPDATE Suspectul a fost reţinut şi este bănuit că vinerea trecută ar fi încercat să violeze o altă tânără în liftul unui bloc din Capitală, dar în final s-a mulţumit să-i fure telefonul. 

Şi în acest caz bărbatul era înarmat cu un cuţit şi a acţionat sub ameninţarea lui.

UPDATE Potrivit unor surse apropiate anchetei, poliţiştii din cadrul Direcţiei Operaţiuni Speciale a IGPR au depistat un bărbat în zona bulevardului Magheru cu semnalmente asemănătoare suspectului de viol.

Acesta a fost condus la secţia 4 Poliţie pentru a fi audiat.


10 septembrie 2013. Bucureşti, capitala României membră a Uniunii Europene.

Ora 16.00. O tânără în jur de 22 de ani este luată cu forţa de pe stradă, în plină zi, sub ameninţarea cuţitului, este târâtă într-un părculeţ aflat la 300 de metri de sediul Guvernului şi violată.

Deşi până în spaţiul verde unde a fost agresată, victima a fost târâtă mai bine de doi kilometri cu cuţitul întreptat înspre ochi, sub ameninţarea că rămâne oarbă dacă strigă după ajutor, martorii sechestrării au întors capul în altă direcţie şi şi-au văzut de drum.

Totul a început la intersecţia dintre bulevardele Dorobanţi şi Ştefan cel Mare unde tânăra, jurnalistă a trustului „Lagardere“ care deţine şi posturile de radio EuropaFm, SmartFm şi Radio 21, a fost acostată de un individ care i-a pus un cuţit la gât şi i-a spus să îl urmeze.

Preţ de aproape trei kilometri, bărbatul – care îi ţinea cuţitul în dreptul feţei spunându-i constant că îi scoate ochii dacă strigă după ajutor – a târât-o până în apropierea Lacului Floreasca unde a agresat-o sexual. Până în locul în care a fost violată tânăra, care a plâns încontinuu, a încercat de mai multe ori să le semnaleze oamenilor de pe stradă că este victima unei răpiri.

„Suntem consternaţi să descoperim că această odioasă întâmplare a fost posibilă pentru că, în plină zi, la ora 16.00,  pe un bulevard central al Capitalei, între zona Perla şi Lacul Floreasca, trecătorii au asistat impasibili la agresarea unei femei, care a fost ameninţată cu un cuţit în zona feţei că îşi va pierde ochiul dacă strigă după ajutor. Constatăm cu mâhnire că, din cauza pasivităţii opiniei publice, suntem tot mai des martorii unor atrocităţi de stradă“, spun reprezentanţii trustului Lagardere în România.

Imediat ce a scăpat din mâinile agresorilor, jurnalista s-a dus la cea mai apropiată secţie de poliţie unde a povestit tot ce i s-a întâmplat.

„A declarat că nu îl cunoştea pe agresor. Îşi aminteşte că acesta purta la gât un lanţ gros şi avea tenul măsliniu. Anchetatorii analizează şi imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zona Dorobanţi. Se vede că individul o ameninţă pe femeie cu un cuţit şi că o ia cu forţa, târând-o până în apropiere de Lacul Floreasca. Pentru prinderea agresorului ne folosim şi de câinii de urmă din cadrul Serviciului de Poliţie Canină“, au explicat surse din rândul anchetatorilor.

SOCIOLOG: TRĂIM ÎNTR-O SOCIETATE BOLNAVĂ

Sociologul Mihail Carp, directorul Fundaţiei Familia şi Ocrotirea Copilului (FOC), s-a declarat uluit de drama prin care a trecut jurnalista. „Parcă trăim într-o altă lume. Societatea românească de azi este una anomică, destructurată, lipsită de cărămizi de bază. E o societate bolnavă!“, a explicat sociologul.

Moise Guran, la Europa FM, despre cazul jurnalistei violate în Bucureşti. Ascultătorii au sunat şi au povestit în direct cazuri asemănătoare, absolut revoltătoare:


Potrivit acestuia, este necesară dezvoltarea unor politici la nivel naţional care să prevină abuzurile sexuale şi nu numai. Legat de lipsa de reacţie a cetăţenilor care au asistat la scena petrecută marţi, sociologul susţine că are la bază trei factori. „Vorbim de lipsa educaţiei, a bunăstării sociale şi a sănătăţii. În momentul în care un om are deja problemele proprii, nu se mai încarcă şi cu ale celor din jur. E un soi de individualism, altă caracteristică a societăţii noastre“, a completat directorul FOC.

ROMÂNILOR LE LIPSEŞTE CIVISMUL

La rândul său, sociologul Alfred Bulai a explicat că românii, în general, sunt preocupaţi de spectacolul politic, fiind total lipsiţi de civism. „Din păcate, nouă ne lipsesc cunoştinţele, pentru că suntem în faza în care primarii, de exemplu, sunt priviţi ca buni gospodari, nu există o viziune de ansamblu“, a completat Bulai.

De altfel, spune specialistul, „O femeie care a fost violată ajunge să dezvolte tot felul de traume şi, evident, are nevoie de ajutor de specialitate. Consultaţiile la psiholog sunt obligatorii, iar şedinţele ar trebui să fie asigurate de stat, care nu are capacitatea să gestioneze şi să prevină asemenea situaţii“, a mai spus sociologul.

La rândul lor, reprezentanţii trustului de presă Lagardere le îndeamnă pe victimele unor astfel de acte să se adreseze de urgenţă autorităţilor. „În cazul nefericit în care există şi alte victime, facem apel şi către acestea să anunţe autorităţile. Este un prim gest pe care îl putem face pentru a sprijini prinderea acestor indivizi sceleraţi şi un prim pas pentru a împiedica repetarea unor drame“, se arată într-un comunicat Lagardere.

ÎN ŞASE LUNI AM PUTEA AVEA „LEGEA CASTRĂRII CHIMICE“

Mihai Rogojan, senator PDL, este iniţiatorul aşa-numitei „Legi a castrării chimice“. El a dezvăluit pentru „Adevărul“ că s-a gândit la acest act normativ după ce a observant că ştirile despre violatori şi pedofili sunt prezent aproape zilnic în mass-media. „Va fi de râs dacă această lege nu va trece. În Rusia, Moldova, Franţa, Belgia şi Germania această lege există. Acum, la noi, un pedofil ia 10 ani de puşcărie, dar iese după patru ani pentru bună purtare. După ce iese, repetă fapta pe care a comis-o. Ei bine, există castrarea chimică – o injecţie – şi la nivel psihic nu se mai întâmplă ce se întâmplă. Ştiţi ce le voi spune colegilor mei dacă nu vor vota această lege? «Înseamnă că suntem cu toţii nişte pedofili şi nişte violatori!»”.

Rogojan a lucrat în ultimele luni la această iniţiativă legislativă: “Am organizat o masă rotundă cu medici urologi, psihologi, poliţişti şi reprezentaţi ai Bisericii. Vreau ca legea să fie foarte bine făcută. Au mai existat astfel de iniţiative, însă erau «copy-paste» după legi din alte ţări. Într-o lună vreau să o trimit la comisii spre avizare şi am speranţa ca va fi votată. E mai greu să iniţiezi legi când eşti în opoziţie, dar, când e vorba de siguranţa oamenilor cred că nu mai contează cine e în opoziţie şi cine e la putere“.

Mihai Rogojan speră ca legea pe care a iniţiat-o să intre în vigoare într-o jumătate de an. Co-iniţiatori sunt Marian Vasiliev (PPDD) şi Gabriela Firea (PSD). Castrarea chimică nu este un procedeu, ci un tratament hormonal care se realizează pe parcursul a trei ani. Iniţiatorii susţin că, din punct de vedere etic, nu este un atentat la drepturile omului pentru că tratamentul este reversibil. Asta înseamnă că după o perioadă de timp, individul “castrat” chimic revine la starea biologică iniţială. În Polonia, unde există o lege a castrării chimice, violatorul are posibilitatea de a alege pentru o reducere a pedepsei, în schimul acceptării tratamentului hormonal. El se angajează să rămână toată viaţa sub observaţie medicală. (Cristi Delcea)

viol jurnalista bucuresti FOTO marian iliescu


Parcul aflat la intersecţia Şoselei Ştefan cel Mare şi a străzii Dorobanţilor în care a avut loc violul FOTO Marian Iliescu

viol jurnalista bucuresti FOTO marian iliescu
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite