Povestea copiilor şuţi din Iaşi care au speriat Parisul. Buzunăreau turiştii veniţi la Roland Garros şi la Euro 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TuriştI în faţa Turnului Eiffel din Paris FOTO: Reuters
TuriştI în faţa Turnului Eiffel din Paris FOTO: Reuters

„Bambina”, „Sunita”, „Casier” şi „Bijuteria” sunt poreclele unor copii din Iaşi care s-au specializat la Paris în furtul din buzunare sau genţi. Peste 100 de minori din Iaşi şi Neamţ, cu vârste între 10 şi 13 ani, ar fi fost trimişi în ultimii ani, de propriii părinţi, pentru a fura în Franţa.

Minorii ar fi adunat din furtul de buzunare suma de 600.000 de euro. Atacau în special turiştii şi se mobilizau exemplar la evenimentele sportive de amploare: Campionatul European de fotbal din 2016 sau la Turneul de tenis de la Roland Garros. De asemenea, erau vizaţi turiştii aflaţi în locurile aglomerate din centrul oraşului Paris.

Cazul este investigat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Iaşi. Şase persoane, Aurel Gândac, Gheorghe Drugu, Spania Sănătescu, zisă „Anglia”, Marius Roman, Somna Bobocel şi Norica Leonte au fost reţinute ieri de anchetatori, alte câteva zeci fiind vizate de autorităţi.

Clanurile de familie

Totul începe în 2015, atunci când cazurile de furturi din buzunare şi magazine au explodat în Iaşi. Hoţii erau copii care nu răspundeau penal în cazurile în care erau prinşi de către victime sau de poliţie. Monitorizarea cazurilor a scos la iveală faptul că minorii erau coordonaţi de părinţi. La aceştia ajungeau portofelele, banii sau telefoanele furate.

hoti paris

Copiii aparţineau aceloraşi familii, fiind verişori sau legaţi prin diverse uniuni religioase şi tradiţionale. Nucleul acestora era în cartierul Păcureţ din Iaşi, unde gruparea deţinea mai multe imobile. Era vorba de clanurile familiale Călăuz, Stan, Sănătescu, Leonte, Apostol, Alexa-Plugariu, Drăgan şi Zamfir.  (Foto: DIICOT)

„Pentru minorii exploataţi noţiunea de furt este tratată ca un fapt divers, un mod de a obţine pentru sine şi membrii familiei sale venituri care să le permită un trai decent. Părinţii au reuşit să le inoculeze ideea că a fura este un mod de viaţă normal. Cu ocazia depistărilor în flagrant sau în cadrul audierilor ulterioare minorii au ajuns să trateze faptele care le comit ca un  mod de a se distra”, arată procurorii DIICOT.

Treptat, gruparea şi-a îndreptat atenţia către turiştii care vizitau Parisul. Acolo locuiau în diverse imobile ocupate ilegal în cartierul  Saint Denis.Ulterior, gruparea şi-a mutat baza într-o tabără ilegală siuată la periferia Parisului.  Potrivit filajelor făcute de poliţia franceză, copii acţionau în grupuri şi erau coordonaţi de părinţi sau alte persoane adulte. Unul din locurile preferate de acţiune era metroul parizian.

Spania, alias „Anglia”, fura din Franţa

În Paris minorii au fost coordonaţi de Spania Sănătescu, zisă Anglia, cazarea fiind iniţial în barăci,  într-un parc sau teren viran de la periferia oraşului Paris, în imediata apropiere a cartierului Saint Denis, loc în care se regăsesc numeroase familii de rromi din cartierul Păcureţi şi din Roman.

La rândul său Spania Sănătescu era coordonată telefonic de către Gheorghe Drugu, care a instruit-o tât pe ea cât şi minorii exploataţi cu privire la comportamentul în relaţia cu autorităţile franceze, modul de comunicare prin intermediul mijloacelor de comunicare telefonică impunând utilizarea unui limbaj codificat, astfel banii sunt numiţi „albe”, telefoanele sau portofelele „portocale”, „a mânca” înseamnă a fura.

Acord între români şi francezi

Procurorii DIICOT au observant în tmpul monitorizării acestei grupări, că minorii sunt transportaţi în oraşul Paris – Franţa unde sunt determinaţi de proprii părinţi să comită furturi în beneficiul lor. Pentru continuarea investigaţiei penale s-au solicitat informaţii de la autorităţile poliţieneşti franceze.  

Autorităţile judiciare franceze au comunicat faptul că la rândul lor investighează  o grupare infracţională compusă din cetăţeni români, domiciliaţi în Iaşi şi Roman,  printre care se regăsesc şi persoanele care erau monitorizaţi de procurorii DIICOT. Francezii au solicitat realizarea unui schimb de informaţii la sediul EUROJUST. Urmare a schimbului de mesaje între autorităţile judiciare din România şi Franţa, pentru o  mai bună înfăptuire a justiţiei, a fost  încheiat un „Acord pentru crearea unei echipe comune de anchetă”.

Românii,  în vizorul francezilor din 2011

În Franţa  investigaţiile penale se efectuează în dosarul 1628000285 (nr. instrucţie 2408/17/1). Încă din anul 2011 poliţia franceză a înregistrat mai multe fapte de furt comise de tineri majori şi minori, de naţionalitate română în zona de transport public metropolitan sau feroviar a Parisului. Aceste fapte au cunoscut o creştere bruscă în anii 2015 şi 2016 în contextul organizării unor evenimente sportive de anvergură în Franţa, precum Euro 2016 şi COP21. Datele furnizate de către ofiţerii de legătură români, sistemele de supraveghere  instituite şi filajele efectuate au permis obţinerea de informaţii despre organizarea reţelei. A rezultat faptul că autorii furturilor aparţin mai multor clanuri familiale  din oraşele Iaşi şi Roman.  (Foto: DIICOT)

În Paris locuiau în diverse imobile ocupate ilegal din localitatea Saint Denise, fiind supravegheaţi de către adulţi, în numele şi la comanda cărora acţionează.  În fiecare dimineaţă, între orele 06:00 şi 10:00,  minorii plecau  din locaţie în grupuri mici, pentru ca ulterior să se regrupeze la metroul din Paris unde comiteau fapte de furt. Seara aceştia reveneau în localitatea Saint Denis  cu bunurile furate care erau predate adulţilor.

image

Autorităţile judiciare franceze au înregistrat 56 de hoţi şi au identificat 39 din care 31 minori iar în clădirea ocupată au fost înregistraţi 22 referenţi de familie inactivi.  Informaţiile obţinute de la autorităţile de frontieră au evidenţiat  faptul că s-au realizat deplasări regulate  de adulţi şi copii între Franţa şi România, fiind raportate alte excursii în Spania şi Portugalia, ceea ce sugerează că această reţea a fost activă şi în alte state europene. Prejudiciul  cauzat în Paris, ca urmare a furturilor comise în peroada 2011-2016, a fost estimat la peste 600.000 euro din care peste 148.000 au fost transferaţi  din Franţa în Romania.

Raport: Acte repetate de delicvenţă

Din actele dosarului înregistrat de autorităţile judiciare franceze, tradus în limba română,  a rezultat faptul că în primăvara anului 2016, efectivele Celulei de Cercetări şi de Iniţiativă de la Brigada de Protecţie a Minorilor au primit informaţii venite de la secţiunea minori a Parchetului Tribunalului de Înaltă Instanţă din Paris, corespunzătoare mai multor semnalmente ale actorilor implicaţi în protecţia persoanelor tinere.

Raportul  evoca prezenţa în regiunea pariziană a minorilor şi a tinerilor majori de origine română care comit acte repetate de delincvenţă în zona metropolitană pariziană, sub influenţa adulţilor din anturajul lor.

Primele verificări şi proceduri întreprinse, mai ales pe lângă serviciile judiciare pariziene, au dus la conturarea unor bande comune de tineri hoţi originari din oraşele Roman şi Iaşi, regiunea est/nord-est a României. Organizarea lor vizibilă şi stabilirea lor comună în Seine-Saint-Denis (93), dar şi declaraţiile lor „formatate” în timpul reţinerii de către poliţie şi modurile de operare similare relevate, lăsau de înţeles existenţa unei structuri infracţionale care ar fi condusă de mai mulţi adulţi şi referenţi parentali.

Prinşi la interogatorii

Aceste prime aspecte de procedură stabileau că aceste persoane suspectate că ar da ordinele şi executanţii aparţineau aceloraşi celule familiale sau răspundeau, la modul mai general, unei logici de exploatare de tip clan a celor mai tineri. Privind această cauză, 243 de prime proceduri penale ale serviciilor judiciare din zona pariziană au fost inventariate şi apoi exploatate din anul  2011, ducând la descoperirea a 150 de fapte distincte în cadrul a 238 interogatorii ale 31 de hoţi diferiţi; care par să interacţioneze între ei şi care arată coacţiuni  şi complicităţi recurente.

În prima fază au fost identificaţi în mod formal 26 minori şi 2 majori în cadrul aceleiaşi bande de hoţi, în principal originari din Roman şi din Iaşi, din regiunea Moldovei (România). Mulţi dintre ei aparţinând aceloraşi familii, fiind verişori sau sunt legaţi între ei prin diverse uniuni religioase şi tradiţionale.

atac paris

Echipa comună

În urma constituirii echipei comune de anchetă au fost demarate investigaţii, fiind realizat un schimb de informaţii între autorităţile judiciare din România şi Franţa care au condus la identificarea unor minori care şi-au declinat identităţi false în Franţa, precum şi identificarea persoanelor majore care coordonează minorii la furat.

Autorităţile judiciare franceze, respectiv Brigada de Protecţie a Minorilor din cadrul Direcţiei Regionale  de Poliţie Judiciară din Paris, a pus la dispoziţie o copie a dosarului penal, care are 5 volume, dosar care a fost tradus în limba română.

DIICOT: „Au înţeles să ducă o viaţă parazitară”

Procurorii DIICOT au arătat judecătorilor,  în referatul cu propunere de arestare preventivă a liderilor acestei grupări că părinţii  în loc să se preocupe de realizarea unor venituri licite prin care să asigure condiţii optime de dezvoltare a minorilor, „au înţeles să ducă o viaţă parazitară şi să exploateze minorii profitând de faptul că aceştia aveau o vârstă care nu atrăgea răspunderea penală şi de autoritatea pe care o aveau asupra acestora”.

„Este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică, avem în vedere starea de pericol rezultată din consecinţele pe care le are exploatarea asupra vicitimelor traficului de minori şi afectarea gravă a ordinii publice prin creşterea sentimentului de nesiguranţă a persoanelor datorită ”exploziei” de furturi din buzunare”, arată procurorii DIICOT.

Anchtatorii susţin că prin furturile comise de minorii exploataţi s-a creat o stare de nesiguranţă publică atât în Iaşi, România cât şi în Paris, Franţa,

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite