Povestea de amor şi şpagă din dosarele „Gala Bute“ şi „Alina Bica“. Triunghiul amoros Topoliceanu-Stelu-Breazu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta prietenă a Elenei Udrea, Ana Maria Topoliceanu (40 de ani) – fostă directoare a Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), a avut o relaţie de dragoste cu afaceristul Stelian Gheorghe (41 de ani), zis Stelu – cel care i-ar fi dat şpagă lui Dorin Cocoş pentru intervenţii la ANRP.

Fosta directoare a Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) Ana Maria Topoliceanu şi afaceristul Stelian Gheorghe, zis Stelu, au în comun amiciţia cu familia Elena Udrea – Dorin Cocoş (au divorţat oficial în iunie 2013), sunt acuzaţi VIP în dosare celebre de mită, au recunoscut acuzaţiile de corupţie şi au făcut denunţuri.

Pentru acest lucru nu au făcut niciun minut de arest şi vor primi o pedeapsă redusă. Informaţia despre relaţia de „concubinaj” apare în rechizitoriul din dosarul „Gala Bute”- Elena Udrea, în care Topoliceanu a fost trimisă în judecată pentru luare de mită. 

Procurorii spun că fosta directoare ar fi primit de la Stelu sume de ordinul zecilor de mii de euro, şi aduc ca probe mesajele de poştă electronic - găsite la percheziţia informatică a calculatorului şi declaraţiile altui inculpat din dosar, Tudor Breazu (41 de ani) - administratorul moşiei Elenei Udrea de la Nana. O parte din aceşti bani primiţi de la iubit ar fi fost vărsaţi în contul PDL, spun procurorii. 

De altfel, modul în care banii care ar fi provenit din şpaga plătită de afaceriştii care aveau contracte cu CNI şi care ar fi ajuns la Udrea şi Topoliceanu, apoi daţi ca donaţii către PDL, este anchetat de procurorii DNA. 

Un alt detaliu interesant al relaţiei de dragoste: în declaraţia de avere a Anei Maria Topoliceanu din 2005, când lucra ca avocat, ea a arătat că l-a împrumutat pe Stelu cu suma de 200.000 de euro. În 2010, când şi-a depus următoarea declaraţie, împrumutul era deja restituit. În 2011, Stelu a dat lovitura vieţii în afaceri după ce a primit despăgubiri de la ANRP în valoare de 60 de milioane de euro. 

„Regele imobiliarelor“

După despărţirea de Topoliceanu, Stelu s-a însurat şi s-a lansat în afaceri cu terenuri şi investiţii imobiliare. Mass-media l-a descris ca fiind „Săgeata lui Dorin Cocoş”, după ce în 2006 i-a vândut Elenei Udrea un teren în strada Chopin, lângă Floreasca. A fost unul dintre motivele pentru care a fost audiat în dosarul „Microsoft” - procurorii bănuind că ar fi fost folosit ca paravan de Cocoş, şi această parte din anchetă este încă la DNA. 

Pentru intervenţii la membrii ANRP, Stelu  a povestit că a folosit filiera fostului soţ al Elenei Udrea. „Mi-a cerut 10.000.000 de euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluţionării dosarului meu”, a declarat afaceristul. 

După ce totul a fost rezolvat, Stelu a precizat: „În momentul în care am vândut o parte din acţiunile primite, i-am remis lui Cocoş Dorin, în mai multe tranşe, suma de aproximativ 10.000.000 de euro, conform înţelegerii avute”. Atunci când procurorii au pus sechestru asigurător pe averea lui au descoperit că avea în proprietate 32 de imobile în Bucureşti şi Ilfov. 

S-a îndrăgostit de consilier

Cel care a făcut declaraţiile la DNA despre această legătură de dragoste, Tudor  Breazu, a fost şi el prietenul Anei-Maria Topoliceanu, şi chiar au cumpărat împreună, în 2007, un apartament de două camere pe strada Dionisie Lupu din Bucureşti. 

Topoliceanu a  coordonat campania electorală a Elenei Udrea în 2008, iar ulterior, în 2010, a fost consiliera personală a acesteia. Ea a fost promovată în 2011 ca şefă a CNI. Potrivit propriilor mărturi, ea era prietenă foarte bună cu Udrea şi au fost împreună în mai multe vacanţe. 

De altfel, Topoliceanu apare în celebrele fotografii de la Paris, făcute în februarie 2014, alături de Udrea şi procuroarea Alina Bica - fosta şefă a DIICOT şi membră în comisia de despăgubiri de la ANRP. În acelaşi timp, Breazu era consilierul personal al Elenei Udrea. 

„Nu vreau la puşcărie“

Topoliceanu şi Breazu au avut în comun faptul că gestionau banii daţi ca şpagă de afaceristul Dragoş Botoroagă, prin intermediul firmei lui Ştefan Lungu - alt consilier al Elenei Udrea. Relaţia de prietenie dintre aceştia a fost întreruptă brusc de ancheta DNA. Topoliceanu a recunoscut tot, Breazu a negat acuzaţiile şi a fost arestat pentru câteva săptămâni. 

Când era în arest la domiciliu, Breazu a înregistrat-o pe Topoliceanu când îi transmitea, printr-o aplicaţie video pe  telefon,  că a făcut un denunţ împotriva Elenei Udrea, şi ce să declare la DNA: „Dacă îţi zic să zici de ea, să zici!”, „Le-am zis că suntem certaţi. Dacă îmi susţii varianta, e mai credibil”, „Încerc să scăpăm, spunându-le nişte lucruri” sau „Nu vreau la puşcărie nici pentru mine, nici pentru tine”. Breazu a depus înregistrarea video la DNA, încercând să arate că fosta iubită joacă la două capete, iar din acest punct relaţia dintre cei doi s-a stricat iremediabil.

Alţii care au „sifonat“ degeaba

Un caz similar, de inculpaţi care au recunoscut acuzaţiile, dar se va judeca în procedură normală, este cel al foştilor deputaţi Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc,  privind retrocedarea ilegală a 34.000 de hectare de pădure. Instanţa a spus că se va ţine cont la final de poziţia acestora. 

Alt caz celebru este cel al lui Lucian Şuşală, şoferul fostului ministru al Finanţelor Darius Vâlcov. Recunoaşterea nu aduce automat o condamnare cu suspendare, recent Curtea Supremă l-a trimis pentru 3 ani şi 8 luni după gratii pe afaceristul George Guliu - implicat în dosarul „Motorina” – Sorin Blejnar.

Procesul se judecă cu „lotul“ complet

Curtea Supremă a respins joi cererile formulate de cei patru acuzaţi din dosarul „Gala Bute“ de judecare în procedură simplificată, în urma căreia ar fi putut beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor. Instanţa supremă a respins cererile formulate de Ştefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu,  Dragoş Botoroagă şi Gheorghe Nastasia (fost secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului) de judecare în procedură simplificată, în dosarul „Gala Bute”. 

Dacă s-ar fi admis, ei ar fi beneficiat automat de reducerea cu o treime a pedepselor. Magistraţii au decis că procesul se va desfăşura după procedura normală. La sfârşitul procesului, însă, instanţa va ţine cont de atitudinea acestora de recunoaştere a faptelor, şi vor beneficia de o reducere a condamnării.

Avocaţii Elenei Udrea au cerut ca cei patru să fie judecaţi în procedura obişnuită şi să nu separe dosarul în două. Ei au arătat că în declaraţiile acestora ar fi mai multe neclarităţi şi contradicţii care ar trebui lămurite în timpul procesului.

Aflarea cu adevărat a adevărului, prin scoaterea celor patru din proces, ar fi greu de realizat. Ceilalţi patru acuzaţi care au negat acuzaţiile sunt Udrea, Breazu, Ion Ariton – fost ministru al Economiei, şi Rudel Obreja – fost preşedinte al Federaţiei Române de Box.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite