Povestea afacerii Şova-Ponta din dosarul lui Dan Şova, „Turceni/Rovinari”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarul lui Dan Şova. Ponta şi Şova sunt urmăriţi penal în dosarul Trceni şi Rovinari FOTO Mediafax
Dosarul lui Dan Şova. Ponta şi Şova sunt urmăriţi penal în dosarul Trceni şi Rovinari FOTO Mediafax

Dosarul lui Dan Şova. Contractele de asistenţă juridică încheiate de Dan Şova cu cele două complexuri energetice, Turceni şi Rovinari, nu ar fi fost profitabile doar pentru senator, ci şi pentru premierul Victor Ponta, care şi-ar fi achiziţionat două apartamente de lux şi un autoturism în urma convenţiilor încheiate între cabinetele de avocatură ale celor doi. Implicarea prim-ministrului ar fi fost descoperită de anchetatori în aprilie 2015.

Dosarul DNA „Turceni/Rovinari” a pornit în urmă cu un an de la mai multe sesizări ale ANAF depuse în 2011. Atunci, ANAF a constatat că atât la Complexul Energetic Rovinari, cât şi la cel din Turceni, au fost încheiate contracte care au prejudiciat statul.

Astfel, în august 2014, procurorii anticorupţie au decis, în urma investigaţilor efectuate în acest caz, să înceapă urmărirea penală pe numele senatorului Dan Şova pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, după ce în perioada 2007-2008 firma „Şova şi Asociaţii” a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Mai exact, DNA arăta că, „în perioada ianuarie - 13 februarie 2008, Dan Şova, cu ştiinţă, în contextul litigiului dintre Complexul Energetic Turceni (CET) şi ICM - SC pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă Dumitru Cristea, la data faptelor director general şi ordonator de credite al CET, să încheie un contract distinct de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu”.

În acest fel, Şova ar fi contribuit la decizia lui Cristea de a încheia ilegal, pe 13 februarie 2008, contractul de asistenţă juridică între CET şi SCA "Şova şi Asociaţii". De asemenea, ar fi conceput termenii şi condiţiile contractului şi l-a semnat din partea SCA "Şova şi Asociaţii", obţinând un folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes), susţin procurorii anticorupţie.

Într-un alt caz, „în perioada 2 octombrie - 1 noiembrie 2007, cu ştiinţă, în contextul litigiului dintre CET şi Electrica, Dan Şova ar fi insistat pe lângă Cristea să încheie un contract distinct de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal un act adiţional la contractul de asistenţă juridică”. Şi în acest caz, Şova ar fi conceput termenii şi condiţiile actului adiţional, l-a semnat din partea SCA „Şova şi Asociaţii”, obţinând un folos necuvenit pentru societate de 1.142.400 lei (inclusiv onorariul de succes), au mai arătat procurorii.

Totodată, în perioada ianuarie - februarie 2008, Dan Şova, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) şi ICM - SC pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA, ar fi insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu.

Şi în acest caz, Şova ar fi contribuit la decizia directorului de a încheia ilegal contractul de asistenţă juridică, pe 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari şi SCA „Şova şi Asociaţii”, şi ar fi conceput termenii şi contractului, semnându-l din partea societăţii pe care o reprezenta. În urma acestui contract, societatea de avocaţi a obţinut suma de 1.071.336,80 de lei (inclusiv onorariul de succes), mai spun procurorii.

Dosarul lui Dan Şova. Implicarea lui Victor Ponta, descoperită în luna aprilie 2014

Implicarea lui Victor Ponta în acest caz ar fi fost descoperită, spun surse judiciare, la finalul lunii aprilie 2014, arunci când anchetatorii au descoperit, în urma unor noi percheziţii făcute la firma de avocatură a lui Dan Şova, mai multe contracte încheiate între societatea de avocatură SCA „Şova şi Asociaţii şi Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”.

Astfel, după analizarea acestor convenţii şi compararea lor cu probele care au fost adunate până la acel moment, procurorii au decis să înceapă urmărirea penală pe numele premierului Victor Ponta pentru 17 fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. 

Concret, anchetatorii arată că, pe 30 august 2007, între SCA „Şova şi Asociaţii” reprezentată de Dan Şova şi Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” a fost încheiată o convenţie de conlucrare profesională. În aceasta ar fi fost prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 de euro pentru care va emite o factură lunară. 

Ulterior, începând cu aprilie 2008, această sumă a fost majorată la 3.000 de euro pe lună onorariul lui Victor Ponta, lucru făcut printr-un act adiţional. „Convenţia de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru”, se mai arată în documentele DNA.

Însă până atunci, pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, arată anchetatorii. 

„Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare”, mai arată procurorii, care adaugă că Dan Şova era singurul care avea drept de semnătură în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi.

Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfăşurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta s-ar fi înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia, mai arată procurorii. 

Victor Ponta, urmărit penal, e acuzat de „Copy - Paste” şi  de anchetatori

Cele 16 înscrisuri care ar fi fost falsificate de Victor Ponta ar fi fost tehnoredactate prin metoda „copy / paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA „Şova şi Asociaţii”, avocaţi care ar fi declarat că nu ar fi conlucrat niciodată cu Ponta. În realitate însă, arată DNA, Ponta nu ar fi efectuat nici una din activităţile respective, nici măcar în parte.

Dosarul lui Dan Şova. Maşina de raliu a premierului, din banii de la Şova

Ponta ar fi folosit o parte din sumele obţinute de la SCA „Şova şi Asociaţii” pentru a cumpăra două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti. În plus, acesta ar fi primit şi o maşină care ar fi fost folosită la raliuri.

„În perioada 11.11.2008 - iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societăţii de avocaţi, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocaţi a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) şi alte obligaţii către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societăţii de avocaţi”, mai arată DNA, care adaugă că maşina ar fi fost cumpărată de societatea de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii”, „la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel”. 

Anchetă extinsă pe numele lui Dan Şova

După ce au descoperit implicarea premierului, procurorii anticorupţie au extins urmărirea penală pe numele lui Dan Şova şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

Aceste noi acuzaţi sunt în strictă legătură cu acele contracte încheiate între firma de avocatură a lui Dan Şova şi Cabinetul lui Victor Ponta.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Preşedintele i-a solicitat demisia

Ponta, urmărit penal. Ce spunea în urmă cu două luni: Voi demisiona dacă DNA cere urmărirea mea penală

„La revedere, Victor Ponta! La revedere, România, aşa cum te-am suportat 25 de ani!”

Reuters: Prim-ministrul uneia dintre cele mai sărace şi corupte ţări din UE, Victor Ponta, este urmărit penal pentru fals şi spălare de bani

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite