Portalul RO-ALERT.ro, dedicat sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă, a fost lansat. Arafat: Sistemul va fi folosit doar în situaţii grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Portalul ro-alert.ro, dedicat sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă, a fost lansat sâmbătă, pe acesta fiind disponibile informaţii despre acest sistem, inclusiv despre configurarea telefonului pentru primirea mesajelor de avertizare.

Sistemul ro-alert.ro va fi testat la nivel naţional, începând din 17 septembrie, iar apoi va deveni operaţional, urmând să fie folosit doar în situaţii grave, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

Arafat a declarat, într-o conferinţă de presă, că site-ul ro-alert.ro este activ de sâmbătă dimineaţă de la ora 9.00, spunând că sistemul va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave.

"Astăzi facem încă un pas cu sistemul ro-alert, în sensul în care lansăm website-ul de informare pentru sistemul ro-alert, pagina este accesibilă populaţiei, oamenii vor găsi toate informaţiile, inclusiv cum să îşi configureze telefoanele", a spus el.

El a explicat că autorităţile nu intenţionează să folosească în mod frecvent acest sistem pentru a alerta populaţia, astfel încât oamenii să nu fie deranjaţi şi să nu aibă tendinţa de a dezactiva primirea de mesaje. Alertele precum cele de cod galben transmise de meteorologi vor continua să apară pe aplicaţia DSU, pentru cei care o au instalată.

"Recomandarea este să nu dezactiveze, pentru că îşi pune viaţa în pericol", a spus Arafat, el menţionând că proiectul a fost iniţiat în urma furtunii de la Timişoara, de anul trecut, când mai multe persoane şi-au pierdut viaţa într-un timp scurt.

El a precizat că între 17 şi 27 septembrie va avea loc testarea naţională a sistemului, până în prezent fiind făcute teste în Bucureşti, iar după acestea sistemul va fi considerat operaţional.

De asemenea, el a explicat că nu trebuie numerele de telefon pentru a se trimite mesajul de avertizare, întrucât nu este vorba de SMS-uri, ci de altfel de mesaje. El a adăugat că dacă o persoană are telefonul închis şi se află într-o zonă pentru care există o avertizare, va primi mesajul atunci când deschide telefonul, dacă alerta mai este activă.

Raed Arafat a mai spus că, în cazul unui cutremur, nu se va primi mesaj înainte, ci ulterior, dar în cazul unei viituri sau al unei evacuări în eventualitatea unui pericol de explozie, sistemul va fi folosit.

Totodată, Arafat a spus că pentru acest sistem nu este nevoie de un smartphone, întrucât mesajele se primesc şi pe telefoanele vechi, care s-ar putea să fie deja configurate.

Locuitorii din zonele rurale şi oamenii în vârstă care nu ştiu cum să îşi configureze telefonul pentru a primi mesajele vor fi ajutaţi, Arafat exemplificând că un reprezentant al ISU sau al STS ar putea face asta duminica, la biserică.

Ce este sistemul RO-ALERT

Sistemul de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă "Ro-Alert" va fi implementat pe teritoriul României în scopul prevenirii pierderii de vieţi omeneşti ca urmare a fenomenelor meteorologice şi hidrologice periculoase. Prin acest sistem vor fi transmise populaţiei mesaje de avertizare în timp real, după ce sisteme similare şi-au dovedit eficienţa în SUA, Olanda, Lituania, Franţa, Germania şi Belgia.

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea şi alarmarea populaţiei în situaţii de urgenţă, conform prevederilor legale. Sistemul RO-ALERT este folosit în situaţii majore în care viaţa şi sănătatea cetăţenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundaţii ameninţătoare, atac terorist sau alte situaţii care ameninţă grav comunităţile.

Printre avantajele sistemului se numără transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul reţelelor operatorilor de telefonie mobilă, transmiterea rapidă a mesajelor către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat, chiar în condiţii de congestie a reţelelor operatorilor de telefonie mobilă, afişarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil, fără a fi necesară vreo intervenţie a utilizatorului, repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile, receptarea mesajelor de avertizare şi de către terminalele aflate în roaming şi acurateţea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informaţiilor furnizate de surse autorizate.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de DSU, site-ul ro-alert.ro este proiectat ca sursă completă de informare a populaţiei şi detaliază atât modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cât şi posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepţionarea mesajelor difuzate în situaţii de urgenţă.

Portalul informativ cuprinde următoarele secţiuni: Prezentarea sistemului RO-ALERT, Configurare telefon, Standarde - oferă informaţii privind tehnologia Cell Broadcast, Întrebări frecvente, Instalează aplicaţia DSU şi Contact.

Mod de funcţionare

Telefoanele mobile, compatibile cu tehnologia Cell Broadcast şi funcţionale în zona de acoperire a antenelor care difuzeaza alerta, vor afişa conţinutul mesajului de avertizare în mod automat.

Modul de afişare a mesajului şi sunetul notificării de primire a avertizării poate varia în funcţie de tipul telefonului.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepţionate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu este necesară instalarea de aplicaţii pe telefoanele mobile. Nu contează dacă aveţi servicii de tip abonament sau prepay şi nu se percep costuri sau taxe pentru recepţionarea mesajelor RO-ALERT. În situaţia în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte.

Nu este nevoie să aveţi telefoane de tip smartphone pentru a recepţiona mesajele de tip RO-ALERT. 

Pentru configurarea telefonului, găsiţi informaţii aici.  Secţiunea "Configurare telefon" asigură informaţii complete despre modul de configurare a telefoanelor mobile în toate reţelele, astfel încât publicul să poată recepţiona mesajul pe telefonul mobil de care dispune. Sistemul utilizează infrastructurile reţelelor operatorilor de comunicaţii mobile din România.

Sistemul va fi pus în aplicare de Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi va fi operat de structurile operaţionale cu funcţionare 24/24 ale IGSU şi structurilor subordonate acestuia. Ca sistem de backup, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va dispune de un terminal cu aceleaşi funcţionalităţi.

Guvernul a alocat printr-o ordonanţă de urgenţă 30,4 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în bugetul MAI, pentru IGSU, pentru achiziţia echipamentelor hardware, aplicaţiilor software şi serviciilor de instalare şi punere în funcţiune aferente, necesare pentru implementarea sistemului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite