Pompieri pe mare. Într-un proiect de 45 milioane de euro, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va achiziţiona o navă maritimă pentru stingerea incendiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat
Raed Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat marţi, la Constanţa, că este în curs de derulare un proiect cu fonduri europene de 45 milioane de euro privind intervenţia pe Marea Neagră în situaţii de urgenţă, ce prevede, printre altele, achiziţionarea unui vas maritim cu dotări pentru stingerea incendiilor, căutarea şi salvarea oamenilor.

În cadrul aceluiaşi proiect este prevăzută, de asemenea, achiziţionarea a trei sau patru vase fluviale ce vor putea fi folosite la intervenţiile de urgenţă din Delta Dunării.

"Proiectul naval integral are o sumă alocată prin fondurile europene de 45 de milioane de euro. Asta include un vas mare şi trei sau patru vase mai mici, pentru zona Deltei Dunării şi pentru Dunăre în sine. (...) Asta este inclus în proiectul maritim. Bineînţeles, licitaţia poate să aducă preţuri mai mici, asta nu ştim, dar asta este suma care este alocată acum, în jur la 45 milioane de euro. Va fi achiziţie, fără nicio discuţie", a spus reprezentantul DSU, prezent la prezentarea bilanţului activităţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dobrogea".

El a menţionat că achiziţia navei maritime de intervenţie va fi făcută având la bază o analiză efectuată de experţi din Marina Franceză, ce asigură intervenţia în cazul situaţiilor de urgenţă ce au loc în zona Marsilia.

"Proiectul maritim, unde urmează să repunem pompierii pe mare, nu cu vasele mici care sunt pentru zona litoralului, cum sunt acum, ci cu un vas mare de intervenţie pentru stingere şi pentru căutare şi salvare în larg. Caietul de sarcini este finalizat, urmează să înceapă licitaţia, ceea ce înseamnă că, în următorii doi, trei ani, trebuie să pregătim Inspectoratul Judeţean Constanţa să reintre inclusiv pe mare, cum a fost înainte, în anii '80. (...) A fost aici un grup de experţi de la Marina Franceză, care asigură intervenţia de căutare, salvare şi de stingere în zona Marsilia şi care au făcut o analiză şi un raport", a afirmat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, este vorba de "o completare a unui segment care aparţine pompierilor", în situaţia în care este nevoie de intervenţia unor experţi în cazul în care apar situaţii de urgenţă, cum ar fi cele iscate la bordul navelor de croazieră aflate în largul mării, proiectul estimându-se a fi realizat în următorii doi, trei ani, arată agerpres.ro.

Şeful DSU a mai spus, referitor la dotarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, că au fost achiziţionate, printre altele, generatoare electrice, camere hiperbare mobile, autospeciale noi.

"S-au realizat anumite lucruri, numai în anul 2018, la nivelul situaţiilor de urgenţă, şi aici vorbesc de o sumă de 124 milioane de euro care a fost plătită din fonduri europene. (...) Dacă am livrat anul trecut, în decembrie, 420 de ambulanţe pe plan naţional, din care 100 SMURD-ului, anul acesta urmează să se livreze diferenţa până la aproximativ 1.200 - 1.300 de ambulanţe, Constanţa fiind al doilea judeţ care beneficiază ca număr de ambulanţe, după Bucureşti. (...) Vin dotări pe care, până acum, nu le-am avut în unităţile noastre (...) dotarea cu generatoare electrice, taberele pentru sinistraţi, multe altele", a spus Raed Arafat.

El a precizat că până în anii 2020-2021, în domeniul situaţiilor de urgenţă se vor face investiţii în valoare totală de aproape 900 de milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite