Poliţistul tăiat cu sabia de un interlop, pretext pentru modificări legislative

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interlopul care l-a tăiat cu sabia pe poliţist. FOTO: Arhiva „Adevărul“
Interlopul care l-a tăiat cu sabia pe poliţist. FOTO: Arhiva „Adevărul“

Din cauza lipsei acute de poliţişti, la inspectoratele judeţene, luptătorii de la Acţiuni Speciale sunt văduviţi de antrenamente şi sunt trimişi pe străzi în misiuni de patrulare sau dirijarea circulaţiei. Acesta ar putea fi motivul pentru care la o acţiune de destructurare a unei grupări de traficanţi de droguri au fost trimişi doar patru mascaţi. Unul, de 35 de ani, a ajuns în comă la spital după ce a fost atacat cu o sabie.

La doar cinci luni de la incidentul în urma căruia un poliţist a fost înjunghiat mortal într-o gară din judeţul Suceava, un alt incident, tras parca la indigo, a avut loc, ieri, în Rădăuţi. De această dată, un luptător al Serviciului de Acţiuni Speciale (SAS) din Poliţia Judeţeană Suceava, Dan Ciprian Sfichi, în vârstă de 35 de ani, a fost grav rănit după ce a fost atacat cu o sabie când încerca să reţină un traficant de droguri periculos. Aseară poliţistul se afla în comă indusă la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Iar agresorul, un cunoscut interlop din municipiul Rădăuţi, apropiat al clanului Corduneanu din Iaşi, a înnoptat în spatele gratiilor.

Filmul incidentului

Dan Ciprian Sfichi făcea ieri dimineaţă parte dintr-o echipă coordonată de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava care au desfăşurat opt percheziţii, la mai multe domicilii din zona Rădăuţi, pentru a destructura o grupare specializată în trafic de droguri. La ora 6.00, oamenii legii au descins la locuinţa lui Alexandru Huţuleac (28 de ani), din Rădăuţi, considerat unul dintre capii reţelei. Bărbatul avea curtea împânzită cu camere video, aşa că, imediat după ce câinii de luptă din curte au început să latre, a observat că va fi „vizitat“ de către poliţişti. Huţuleac a stins becurile din casă şi s-a postat după o uşă, înarmat cu o sabie.

Mascaţii au spart uşa de la intrare cu berbecul, primul care a intrat în imobil fiind agentul şef-adjunct Dan Ciprian Sfichi, din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Suceava. Huţuleac s-a năpustit asupra sa şi i-a aplicat mai multe lovituri cu sabia.

Atacatorul a fost imobilizat de către colegii poliţistului lovit, iar victima a fost transportată de urgenţă la Spitalul Judeţean Suceava. Medicii au reuşit să-l stabilizeze pe agentul de la trupele speciale, astfel că s-a putut efectua transferul său cu elicopterul SMURD la Iaşi, unde a fost internat la Spitalul de Neurochirurgie. El a fost diagnosticat cu „traumatism cranio – cerebral sever, plagă tăiată fronto-temporo-parietală dreapta“. 

Poliţistul a fost operat, dar starea lui se menţine critică, leziunile suferite la cap fiind foarte grave. Medicul Tudor Ciuhodaru a declarat pentru News.ro că intervenţia chirurgicală a durat câteva ore, a decurs normal, dar că starea pacientului este în continuare critică.

„Operaţia s-a terminat, a durat câteva ore. Pacientul se află la terapie intensivă, este intubat şi ventilat mecanic. S-au făcut toate intervenţiile de urgenţă necesare, aşteptăm să vedem evoluţia. Starea este în continuare critică, pronosticul în acest caz este extrem de rezervat", a declarat medicul Tudor Ciuhodaru marţi seara.

Potrivit medicilor, leziunile sunt foarte grave şi există riscul apariţiei unor complicaţii.

Potrivit şefului Poliţiei Române, chestorul Bogdan Despescu poliţistul Dan Ciprian Sfichi era singurul care nu purta casca de protecţie balistică.

„În curtea imobilului percheziţionat la Rădăuţi erau trei câini de luptă, unul dintre ei liber. S-a luat măsura asigurării câinelului liber, apoi echipa a solicitat proprietarului să deschidă. Nu s-a dat curs solicitării, aşa că s-a procedat la pătrunderea în casă prin mijloacele din dotare. Când echipa de luptători se afla în faţa uşii şi aceasta a cedat, un bărbat de 29 de ani, din întuneric, a ripostat cu o sabie. Poliţistul a fost rănit în zona capului şi în zona braţului stâng şi a fost transportat iniţial la spitalul din Rădauţi. Ulterior, a fost trasferat cu bine la Iaşi, la Spitalul de Neurochirurgie”, a precizat inspectorul general al Poliţiei Române.

Carmen Dan vede rezolvarea în pachetul de modificări legislative

La rândul ei, Carmen Dan, ministrul de Interne a ţinut să sublinieze că „acum vom întelege de ce este important să adoptăm setul de măsuri care ar proteja politiştii aflaţi în misiune”. Carmen Dan se referă la deja celebrul „Pachet de propuneri pentru întărirea autorităţii personalului MAI” care vizează modificarea legislaţiei pentru „a uşura munca de zi cu zi a poliţiştilor”. Chestiuni legate de modul de legitimare al persoanelor oprite pentru verificare, introducerea unor infracţiuni în cazul în care agentul nu este lăsat să-şi facă treaba sau este jignit şi introducerea prezumţiei de intenţie a unei acţiuni violente îndreptată împotriva poliţistului.

Aceste modificări însă nu ar fi avut, cel mai probabil, nici un efect în acest caz. Cauza reală a producerii acestei tragdii, susţin oficialii din sistem, este, ca şi în cazul poliţistului ucis în timp ce patrula singur în Gara Suceava, lipsa de personal.

Sindicalişti: Ministru nu înţelege cum funcţionează instituţia

Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, a explicat că situaţia poliţiştilor SAS din provincie este una ieşită din comun. „Pentru acoperirea deficitului de personal din inspectoratele judeţene, oamenii de la SAS sunt folosiţi pe post de agenţi de ordine şi trimişi în patrulare pe străzi. Şi asta nu de ieri. De doi - trei ani se întâmplă acest lucru. În mod normal ei trebuie să stea în sediu, în aşteptare sau în sala de antrenamente conform programului. Aceste misiuni de patrulare şi ordine publică sau circulaţie îi afectează psihic şi îi văduveşte de o parte din antrenament. Doamna Carmen Dan, acum două luni a venit cu o informaţie, o gogoaşă, că angajăm 3.600, dar nu a spus şi anul”, arată sindicalistul.

Referitor la propunerile legislative ale ministrului Carmen Dan, Dumitru Coarnă a a fost categoric: „Speţa pe care o discutăm nu are nicio legătură cu reglementarea. Doamna Carmen Dan se agaţă de nişte subiecte să gândească, nu vorbim de o reglementare. Pachetul doamnei Dan este un mare fiasco. Aici problema de fond e din aplicare. Profesia asta e una de risc şi plătim tributul ăsta. Avem o discuţie pe vătămare corporală şi deces, avem o hotărâre de guvern şi ordin de ministru care vine cu nişte despăgubiri pentru familie. De vină mai sunt şi dotările. Mare parte din maşini nu au anvelope de iarnă. Trebuie înţeles cum funcţionează sistemul. Carmen Dan să meargă la o şcoală, MAI e prea mult pentru dumneaei”, a încheiat Coarnă.

Interlop faimos

Agresorul poliţistului Alexandru Huţuleac, un cunoscut interlop din municipiul Rădăuţi, apropiat al clanului Corduneanu din Iaşi a fost arestat în vara anului trecut împreună cu mai mulţi indivizi din zona Rădăuţi, după ce au alimentat cu droguri peste 300 de tineri din Suceava. Gruparea ar fi vândut etnobotanice în valoare de peste trei milioane de lei, bani ce au ajuns în conturi din străinătate, în Ungaria, dar şi în insulele Marshall şi Belize.

Huţuleac a fost ulterior eliberat sub control judiciar, iar mai apoi lăsat în libertate, fără să fie luată asupra lui vreo măsură preventivă. Pe parcursul cercetărilor, procurorii DIICOT Suceava au reunit 13 dosare penale, fiind făcute cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive şi trafic de droguri de mare risc.

Anchetatorii au identificat 22 de membri ai grupului infracţional organizat, aderenţi sau sprijinitori ai acestuia. Au fost făcute 10 constatări în flagrant, privind activităţi legate de traficul cu substanţe interzise, totalizând peste opt kilograme de astfel de substanţe. Au fost depistate bunuri imobile achiziţionate sau construite de către liderii grupului infracţional organizat, reprezentând terenuri şi case, 15 autoturisme de lux, precum şi conturi bancare deschise în străinătate, în care aceştia ar fi trimis sume importante de bani. Niciunul dintre cei 22 de membri ai grupului infracţional nu a fost trimis în judecată deocamdată în cazul mai sus menţionat.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite