Polițistul, către Năstase, care zăcea încătușat pe covor: ”Să-ți fie rușine!”. Vezi declarațiile soției și fiului fostului premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri au apărut în presă două declarații în cazul tentativei de sinucidere a lui Adrian Năstase care par a schimba filmul evenimentelor de miercuri noapte, căutând, parcă în mod voit, să răspundă unor neconcordanțe semnalate atât de presă, cât și de politicieni în ultimele zile.

"L-am văzut pe tatăl meu întins pe spate pe covor, cu o rană sângerândă în zona gâtului și având fixate cătușe la mâini. Polițistul care se afla cu el în cameră striga la tatăl meu: „să-ți fie rușine! să-ți fie rușine!" Până la sosirea echipajului medical, polițiștii prezenți în cameră nu au acordat primul ajutor tatălui meu care s-a aflat în continuu întins pe spate pe covor, sângerând", a scris Andrei Năstase, fiul cel mare al fostului premier, într-o declarație dată, se pare, la 10 ore de la incident și publicată ieri de ziuanews.ro.

În aceeași declarație, Andrei susține că polițiștii i-au scos cătușele tatălui său la insistențele cadrele medicale sosite la reședința familiei Năstase din strada Zambaccian. Băiatul fostului prim-ministru mai povestește cum polițiștii au refuzat să-i spună lui și mamei sale la ce spital va fi transportat Adrian Năstase.

Vezi aici declarațiile celor doi membri ai familiei Năstase!

"Transportul tatălui meu s-a făcut cu ambulanța, un polițist a insistat să fie prezent în ambulanță. Inițial, personalul medical a refuzat, argumentând că în ambulanță nu se pot afla decât pacientul și personalul medical. (...) Polițistul respectiv a afirmat că, dacă nu i se permite să fie în ambulanță, nu va permite transportul tatălui meu cu ambulanța, ci el va fi dus cu mașina poliției", a mai scris Andrei în declarație.

În declarația ei, Daniela Năstase susține că cei doi polițiști au discutat despre posibilitatea de a-l transporta pe Adrian Năstase la spitalul-penitenciar Jilava, "dar starea sănătății sale nu a permis acest lucru, astfel încât a fost transportat la Spitalul de Urgență Floreasca". Soția lui Adrian Năstase reiterează spusele fiului ei: "Înainte de a intra în operație, soțul meu mi-a comunicat că, după ce s-a împușcat, polițiștii prezenți în cameră i-au pus cătușe la mâini, l-au lăsat întins pe jos fără nicio manevră de prim ajutor".

Aceste declarații apar la cinci zile după nefericitul incident petrecut în vila din Zambaccian. Veridicitatea declarațiilor apărute în presă a fost confirmată în repetate rânduri de avocatul lui Adrian Năstase în cadrul mai multor emisiuni de televiziune. Asta, în condițiile în care zilele trecute familia fostului premier a cerut discreție maximă în ceea ce privește întregul subiect al tentativei de sinucidere. Familia chiar a interzis medicilor de la Floreasca să mai dea informații despre starea de sănătate a fostului premier.

Totodată, aceste declarații vin la câteva zile după ce fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, l-a acuzat pe Ioan Rus de tratament preferențial în cazul arestării lui Adrian Năstase.

Neconcordanțe semnalate de presă și de politicieni

La o zi de la incident, Monica Macovei posta pe blogul ei un text prin care semnala încălcări ale legii în cazul fostului premier Adrian Năstase, de la „negocierea" unui regim preferenţial de a ajunge la închisoare până la vizitele primite la spital, și cerea demisia ministrului de Interne, Ioan Rus.
Întreaga argumentare a fostului ministru al Justiției se baza pe o declarație făcute de Ioan Rus în ziua de după incident. „Dânsul este deţinut. În acest moment îşi ispăşeşte prima zi de pedeapsă... Paza o asigură Ministerul de Interne în acest moment", a declarat acum câteva zile ministrul Ioan Rus. Prin urmare, Macovei califica gestul ministrului Rus de a-l suna pe Adrian Năstase ca"inacceptabil".

În urma acelei postări, Ioan Rus și-a retractat declarația, declarând la România TV că atunci când a spus că Adrian Năstase are statut de detinut "fraza a fost construită greșit".

În cadrul aceleași intervenții televizate, Rus a declarat că nu există nicio neconcordanță între ce a spus el la acel moment și comunicatul de presă dat de Poliția Română duminică. În acesta se arăta că "procedura de executare a mandatului privind pedeapsa cu închisoarea a lui Adrian Năstase nu a fost încheiată, întrucât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare, iar condamnatul nu a fost încarcerat într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar".

Totodată, presa germană a scris duminică despre o posibilă înscenare din partea lui Adrian Năstase. "Ce îi poate trece cuiva prin cap când, în apropiere, se trage cu un pistol de tip Smith&Wesson Special 38? Pocnetul (140-170 decibeli) se poate auzi de la doi kilometri, dacă nu s-a folosit un amortizor. Conform informațiilor poliției, revolverul cu care fostul prim-ministru român Adrian Năstase se pare ca a vrut să-și ia viața nu avea amortizor. Și totuși, niciunul dintre jurnaliștii, fotoreporterii și curioșii strânși în seara de 20 iunie în fața casei sale din strada Zambaccian din București, în așteptarea arestării sale, nu a auzit împușcătura", notează Frankfurter Allgemeine Zeitung, unul dintre cele mai importante ziare germane. "Și în cazul unei împușcături care să penetreze gâtul, fără să atingă artera, Năstase ar fi sângerat intens. Un fular Burberry pe post de bandaj nu ar fi fost suficient. Paramedicii nu i-au pus însă pacientului masca de oxigen. Nici în casă si nici pe drum spre spital nu i-a fost administrată o transfuzie de sânge", se mai sublinează în articol. Același lucru a fost semnalat și de către adevarul.ro săptămână trecută.

Ce goluri pretind cele două declarații să acopere?

În primul rând, un element comun al celor două declarații este brutalitatea cu care polițistul l-a tratat pe omul suferind: l-a încătușat deși tocmai se împușcase, nu i-a oferit primul ajutor și chiar l-a insultat. Aceste declarații contrazic "tratamentul preferențial" denunțat de Monica Macovei, principalul motiv pentru care fostul ministru al Justiției cerea demisia lui Ioan Rus.

Apoi, Daniela Năstase vorbește despre intenția polițiștilor de a-l duce pe soțul ei la spitalul penitenciar Jilava. Sugestie pe care a făcut-o și Monica Macovei în postarea ei, însă aceasta vorbea de internarea lui Năstase la spitalul penitenciar Rahova, după intervenția chirurgicală de joi.

În declarația sa, Andrei Năstase relatează că "în seara zilei de 20.06.2012, la domiciliul nostru din strada Zambaccian, București, în timpul procedurii de arestare a tatălui meu pentru executarea pedepsei, am auzit un zgomot puternic și am intrat, împreună cu un polițist, în camera unde se aflau tatăl meu și un alt polițist". Această declarație vine să contracareze ipoteza înscenării lansate ieri în presa germană.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite