Poliţistul de la “Economic” Adrian-Oliver Ristea, arestat. De ce este acuzat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian-Oliver Ristea va sta în arest 30 de zile
Adrian-Oliver Ristea va sta în arest 30 de zile

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi l-au reţinut pentru 24 de ore Adrian-Oliver Ristea, ofiţer de poliţie în cadrul Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Capitalei. Poliţistul este acuzat că a savârşit  două infracţiuni de luare de mită din care una în formă continuată.

Concret, în cursul lunii octombrie 2018, poliţistul a pretins de la administratorul unei societăţi comerciale (martor în cauză) să-i remită, în două tranşe, suma de 1.500 de euro pentru ca, în temeiul atribuţiunilor de serviciu, să efectueze controale la mai multe magazine dintr-un centru comercial, în scopul eliminării concurenţei omului de afaceri.

În scopul menţionat mai sus, la data de 05 noiembrie 2018, ofiţerul de poliţie a primit suma de 3.800 lei din cei 1.500 de euro pretinşi iniţial.

Şpăgi cu repetiţie

“Deoarece controlul pentru care a primit banii respectivi nu a putut fi efectuat până la sfârşitul anului 2018, Adrian-Oliver Ristea i-a solicitat omului de afaceri care acum este martor să îi furnizeze informaţiile necesare pentru a putea opri în trafic autoturisme care transportă produse contrafăcute şi implicit a lua măsurile legale, respectiv confiscarea mărfii şi întocmirea unui dosar penal deţinătorului acesteia. Poliţistul a propus acest mod de lucru deoarece, în cazul constatării unei infracţiuni flagrante, nu era necesară o aprobare prealabilă de la şeful său ierarhic”, arată DNA.

Omul de afaceri a fost de acord cu această variantă, iar în data de 10 ianuarie 2019, urmare a informaţiilor transmise, poliţistul a oprit  în trafic un autoturism ce transporta produse contrafăcute şi a procedat la constatarea unei infracţiuni flagrante.

“Ulterior, ofiţerul de poliţie i-a spus omului de afaceri să-i transmită şoferului căruia i s-a întocmit dosar penal că, pentru a-şi rezolva “problema” trebuie să îi remită suma de 5.000 de euro. Deoarece, acesta din urmă nu putea să-i ofere decât 2.500 euro, după multe negocieri, inculpatul s-a mulţumit şi cu această sumă, intrând în posesia ei la data de 22 ianuarie 2019.

La data de 28 ianuarie 2019, într-un context asemănător, inculpatul Ristea a oprit un alt autoturism de la ocupanţii căruia a pretins suma de 4.000 euro. În urma negocierilor purtate, inculpatul a fost de acord să primească suma de 1.500 de euro.

În aceeaşi zi, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, ofiţerul de poliţie a primit 1.000 euro din suma pretinsă iniţial, moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

“La data de 29 ianuarie 2019, inculpatul Ristea Adrian-Oliver a fost prezentat Tribunalului Bucureşti care a admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, formulată de procurorii anticorupţie”, a precizat DNA într-un comunicat.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite