Poliţiştii vor avea super puteri de la anul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost promulgată legea care prevede atribuţii extinse pentru Poliţie, iar agenţii vor putea intra, fără mandat, într-o locuinţă ca să salveze o persoană aflată în pericol sau vor putea cere sprijinul populaţiei pentru prinderea unor infractori. De asemenea, cei care nu vor putea să se legitimeze pe stradă vor putea fi duşi de oamenii legii la Poliţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii care dă puteri sporite poliţiştilor şi care a fost iniţiată de parlamentarii PSD Florin Iordache şi Carmen Dan. Noua lege va intra în vigoare în 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Actul normativ a fost sesizat la CCR de USR şi PNL, însă Curtea a respins această sesizare. „În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, poliţistul este îndreptăţit să utilizeze mijloace de constrângere constând în forţa fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau imobilizare, cătuşe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor. (…) Poliţiştii pot să folosească în misiuni arme neletale, arme albe şi de foc", se arată, printre altele, în lege.

Organizarea de potere

Totodată poliţiştii vor putea să organizeze potere populare pentru arestarea unor persoane. Mai exact, agenţii vor putea „să solicite, în condiţiile legii, sprijinul populaţiei pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea şi conducerea la sediul poliţiei a persoanelor care fac obiectul acestei măsuri, precum şi să solicite ajutorul pentru asistarea la efectuarea unor acte procedurale", se arată în document. 

În plus, actual normativ, care modifică, printre altele, legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române prevede că poliţistul poate interzice, fără un mandat, accesul în anumite obiective. Astfel, la articolul 31 alineatul 1, se introduce o nouă prevedere la atribuţiile poliţiştilor: „să interzică temporar, pătrunderea într-un spaţiu delimitat, marcat sau pe care l-a indicat, într-un imobil sau mijloc de transport, ori să dispună evacurea temporară din acestea a oricărei persoane, dacă există un pericol la adresa vieţii, sănătăţii, sau integrităţii coporale a sa ori a altor pesoane".

Poate intra pe proprietăţi private fără mandat

Apoi, ca mod de intervenţie, de la intrarea în vigoare a legii, în cazuri excepţionale, poliţistul va avea dreptul de a pătrunde, fără mandate într-o locuinţă sau în orice spaţiu delimitat ce aparţine ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimţământul acesteia sau al reprezentatului legal. Acest tip de intervenţie se va face însă doar pentru a salva viaţa sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spaţiu este o persoană aflată în pericol sau pentru a prinde autorul unei infracţiuni flagrante. 

Pe de altă parte, prin lege se introduce prezumţia săvârşirii unei acţiuni violente împotriva poliţistului, dacă persoana care a fost avertizată prin mesajul Poliţia, stai! – Nu te apropia!, continuă să se apropie de poliţist. „Acţiunea persoanei va da dreptul poliţistului de a interveni, utilizând forţa, proporţional şi strict cât este necesar pentru a înlătura pericolul şi pentru a lua măsurile legale necesare” se mai mai arată în document.

Apoi, printre altele, poliţistul are dreptul să conducă o persoană la sediul poliţiei atunci când nu s-a putut stabili (pe loc) identitatea acesteia sau când există indicii credibile că aceasta pregăteşte sau a comis o faptă ilegală. 

Drepturile celor reţinuţi

Dar, potrivit aceleiaşi legi, persoana condusă la secţie pentru identificare nu trebuie ţinută mai mult de opt ore, iar, ca element de noutate, aceasta poate cere sosirea imediată a unui avocat. În plus persoana în cauză, dacă este minoră, are dreptul de a-i fi informaţi părinţii, tutorele sau reprezentantul legal. 

De asemenea, dacă persoana legitimată sau condusă la sediul Poliţiei prezintă simptome vizibile care relevă necesitatea acordării asistenţei medicale de urgenţă, în cel mai scurt timp, poliţistul va fi obligat să solicite serviciilor specializate acordarea acestei asistenţe.

APADOR-CH a corectat unele probleme 

„Legislativ problema s-a rezolvat. Şi cel mai bine este că toate procedurile de intervenţie ale poliţistului le avem acum dispuse prin lege şi nu prin acte administrative interne. Acum le ştie toată lumea, inclusiv civilii. Mai trebuie rezolvată problema dotării şi, foare important, cea a pregătirii. Dar astea sunt chestiuni interne de care se ocupă ministerul”, arată liderul Prolex, Vasile Lincu.

La rândul lui, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Dumitru Coarnă spune că odată cu intrarea în vigoare a noii legi să se intre în normalitate. „Este un lucru foarte bun care ne va duce sper normalitate. Legea va avea, credem noi, un efect descurajant, iar cei care erau tentaţi să aibă o atitudine nepotrivită în societate vor renunţa”, a declarat, Coarnă.

Şi reprezentanţii APADOR –CH susţin că legea este binevenită. „În proiectul iniţial am identificat o serie de probleme, iar APADOR-CH a iniţiat mai multe demersuri pentru corectarea lor. De exemplu era vorba despre persoanele conduse la secţie. În proiectul de lege nu se stipulau drepturi pentru respectivele persoane. În urma demersurilor făcute de noi în legea actuală se arată că cei aflaţi în această situaţie au dreptul să ceară să dea un telefon, iar atunci când este cazul pot cere  asistenţă medicală de specialitate”, a explicat pentru „Adevărul” Georgiana Gheorghe, director executiv al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH). 

Legea va avea, credem noi, un efect descurajant, iar cei care erau tentaţi să aibă o atitudine nepotrivită în societate vor renunţa   Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor 

Uniforma militarilor stabilită prin hotărâre de guvern

Tot vineri, şeful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru completarea Legii privind demilitarizarea unităţilor aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne şi a structurilor subordonate acestuia. Modificarea prevede că „uniforma, însemnele distinctive, precum şi forma şi conţinutul documentului de legitimare pentru personalul militar din unităţile aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne şi din structurile subordonate acestuia se stabilesc prin hotărâre a Guvernului”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite