UPDATE Celebrul hacker Guccifer din Arad, care a spart adresa de e-mail a şefului SRI, George Maior, audiat la DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adresa de e-mail a şefului SRI (foto) a fost spartă de un hacker FOTO Adevărul
Adresa de e-mail a şefului SRI (foto) a fost spartă de un hacker FOTO Adevărul

Hackerul Guccifer, care a spart adresa de e-mail a şefului Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior,  a fost săltat de procurorii DIICOT din Arad, în urma unei percheziţii domiciliare. Guccifer, suspectat că a accesat în mod repetat şi fără drept conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România şi din străinătate, este recidivist, fiind deja condamnat definitiv pentru acţiuni similare.

UPDATE Hackerul Guccifer a fost adus la sediul DIICOT Central pentru a fi audiat de procurori în legătură cu accesarea fără drept a mai multor conturi de e-mail aparţinând unor persoane publice din România.

Concret, „în cursul anului 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, învinuitul L.M.L  a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică, după care a schimbat parolele de autentificare, restricţionând astfel accesul utilizatorului de drept la datele informatice aflate în poşta electronică”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

De asemenea, Guccifer „ar fi transferat neautorizat în propriul sistem informatic datele informatice aflate în conturile de e-mail compromise. Potrivit anchetatorilor, acesta ar fi divulgat, ulterior, conţinutul corespondenţei către public, acţiuni frauduloase săvârşite în scopul lezării intimităţii în mediul on-line şi denigrării imaginii publice ale persoanelor vizate”, se mai arată în comunicat.

Bărbatul a fost deja condamnat definitiv pentru săvârşirea unor fapte similare, aflându-se în stare de recidivă postcondamnatorie, notează procurorii, care au beneficiat de cooperarea autorităţilor americane pentru a-l captura pe suspect, suportul de specialitate fiind asigurat de SRI şi Direcţia Operaţiuni Speciale.

Condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare

Marcel Lazăr Lehel, care pe lângă pseudonimul „Guccifer”, mai este cunoscut şi sub numele de „Micul fum”, a fost condamnat pe 8 februarie 2012 la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, de către Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti.

Bărbatul este acuzat că, în perioada octombrie 2010 - iulie 2011, a accesat fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail şi conturile aferente platformei de socializare Facebook, aparţinând lui Dragoş Moştenescu, Corina Caragea, Laura Cosoi, Roxana Ivănescu, Rona Hartner, Iliviu Lesu, Daniela Aciu, Irina Reisler Căpitanu, Violeta Babliuc, Monica Barbu, Lenuţa Aciu, Simona Rădulescu, Denisa Barboni, Bianca Drăguşanu, Cristian Pulhac, Ada Milea, Organizaţia de Tineret APDL, potrivit anchetatorilor.

În 19 august 2011, Marcel Lazăr Lehel, în vârstă de 40 de ani, a fost reţinut, pentru comiterea a 25 de infracţiuni de acces fără drept la sisteme informatice, 25 de infracţiuni de modificare fără drept şi restricţionarea accesului la date informatice, 25 de infracţiuni de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic şi 15 infracţiuni de violarea secretului corespondenţei.

Contul personal de e-mail al şefului SRI, spart de Guccifer pe 7 ianuarie

Pe 7 ianuarie, purtătorul de cuvânt al SRI a confirmat pentru „Adevărul" faptul că a fost spart contul de email al directorului Serviciului Român de Informaţii. „Putem confirma că a fost spart un cont de email privat al domnului Maior. Este vorba despre un cont Yahoo, utilizat doar în chestiuni academice şi gestionat de un asistent al domnului director", a declarat Sorin Sava, purtător de cuvânt. Acesta a adăugat că este vorba despre un cont vechi, utilizat doar în scopuri academice, acesta fiind şi profesor universitar.

Şeful SRI a comentat şi el situaţia, prin intermediul biroului de presă. „Micul Guccifer va fi prins şi va fi judecat după legile în vigoare", a declarat la vremea respectivă Maior.

Personalităţi politice din SUA, vizate de Guccifer

Guccifer şi-a câştigat faima prin adresele de email ale unor personalităţi politice din Statele Unite pe care le-a spart de-a lungul ultimului ani. Hackerul a accesat corespondenţe de mail, liste de contacte, înregistrări telefonice, fotografii personale, documente financiare şi date bancare.  

Cea mai nouă serie de victime ale lui Guccifer include oameni din industria divertismentului, diplomaţi, afacerişti, oficiali guvernamentali şi militari, jurnalişti şi politicieni. Majoritatea personalităţilor nu bănuia că adresele de email fuseseră sparte, însă în unele cazuri Guccifer îşi „anunţă“ victimele prin mesaje triviale. 

Cum reuşea hackerul să spargă adresele de e-mail

Din puţinele declaraţii ale hackerului pentru publicaţii precum Smoking Gun, metoda lui nu pare a fi foarte elaborată: Guccifer desluşeşte întrebările de securitate din conturile de email şi schimbă ulterior parolele utilizatorilor. Unii utilizatori sunt notificaţi de companiile de internet, în cazul în care au oferit o căsuţă de email alternativă, despre schimbare parolei.

Numele lui George Maior apare alături de comedianul Steve Martin, actriţa Mariel Hemingway, trei membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie, CEO companiei de asigurări americane MetLife şi John Negroponte, fostul ambasador SUA la ONU. 

Idila dintre europarlamentarul PSD Corina Creţu şi fostul secretar de stat din timpul administraţiei Bush, Colin Powell, a ieşit la iveală după ce Guccifer a postat, pe contul său de Facebook, corespondenţa dintre cei doi. Experienţele de până acum ale hackerului sugerează, însă, că acesta nu ar fi urmărit discreditarea Corinei Creţu, ci pe aceea a lui Powell, care a mai fost ţinta sa şi în alte rânduri. De asemenea, Guccifer a compromis, în trecut, şi corespondenţa altor personalităţi politice ale lumii.

Prima „lovitură“ a lui Guccifer i-a vizat pe fostul preşedinte american George W.Bush şi pe membrii familiei sale. În luna februarie, o parte din corespondenţa electronică a acestora a fost dată publicităţii, alături de o listă confidenţială de adrese, numere de telefon, fotografii personale. Printre conturile care au fost sparte se numără şi cel al surorii lui George Bush Jr., Dorothy Bush Koch.


Citeşte şi:

Ai fost afectat de atacul hackerilor asupra Yahoo? Cum te poţi proteja şi de ce ţinta au fost utilizatorii din Europa de Est

Utilizatorii Yahoo! din România se regăsesc pe lista celor mai afectaţi din cauza unor hackeri care au atacat serviciile companiei. BitDefender informează cu privire la acest atac, cum funcţionează strategia atacatorilor, dar şi cum te poţi proteja.

Cotidianul american „The New York Times”, victima unui dublu atac cibernetic al unui grup de hackeri sirieni

Pagina de internet şi de Twitter a cotidianului american „The New York Times” a fost atacată marţi de hackeri, fiind al doilea incident de acest fel în aceeaşi lună. Un grup sirian cunoscut drept „Armata Electronică Siriană”, loial preşedintelui Bashar al-Assad, şi-a asumat responsabilitatea pentru atacul cibernetic.

Baza de date Schengen, compromisă de hackeri

Fondatorul site-ului Pirate Bay este suspectat de atacarea unor servere ale poliţiei daneze, unde se aflau inclusiv date din Sistemul Informaţional Schengen, anunţă Associated Press. Poliţia daneză a precizat că, alături de suedezul Gottfrid Svartholm Warg, fondator al Pirate Bay, mai există şi un suspect danez.

Informaţiile care te ajută să înţelegi mai bine cel mare atac cibernetic din istorie

Specialiştii în securitate au raportat, miercuri, că o grupare de hackeri a pus la cale cel mai mare atac cibernetic. Atacul este considerat vinovat pentru reducerea vitezei internetului în unele ţări occidentale.

Cel mai mare atac cibernetic din istorie: cum au reuşit hackerii să lovească sub centură internetul din Europa

Un atac cibernetic de proporţii a fost raportat ieri în Europa, fiind considerat vinovat pentru reducerea vitezei internetului în unele ţări occidentale. Detaliile asupra atacului încep să apară.

O hartă interactivă îţi arată câmpul de luptă al războiului cibernetic

Planeta se află în mijlocul unui război cibernetic. Atacurile informatice nu mai vin numai din camerele întunecate ale hackerilor, ci şi din clădirile guvernamentale. Internauţii pot observa aceste atacuri în timp ce se întâmplă.

Ce s-a întâmplat de fapt în cadrul atacului informatic de care vorbeşte SRI?

Ce s-a întâmplat de fapt în cadrul atacului informatic de la finalul lunii februarie când şi România a fost atacată? Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI, a declarat că atacul a avut chiar un impact mai mare decât cel al Red October.

SRI: „Octombrie Roşu“, cel mai puternic atac cibernetic la adresa României în ultimii 20 de ani

"Octombrie Roşu" a fost cel mai puternic atac cibernetic la adresa României în ultimii 20 de ani, SRI identificând entităţi cibernetice ostile care urmăresc culegerea de informaţii confidenţiale inclusiv despre resursele naturale româneşti, afirmă purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava.

DOCUMENT Uniunea Europeană ia măsuri de protecţie împotriva hackerilor. Noua strategie de securitate cibernetică

Comisia Europeană a anunţat o nouă strategie de securitate cibernetică. Măsura vine ca urmare a creşterii numărului de atacuri informatice, potrivit jurnaliştilor TechCrunch.

Hackerii români i-au disperat pe americani

FBI a deschis de 12 ani la Bucureşti o filială pentru a combate infracţionalitatea informatică din ţara noastră, care îi afectează în mod direct pe cetăţenii americani. De atunci, atacurile date de hackerii români la coturile americanilor nu au scăzut. Dimpotrivă, au creat prejudicii de milioane de dolari.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite