Poliţiştii au confiscat anul trecut îmbrăcăminte şi cosmetice contrafăcute în valoare de peste 9 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii au confiscat în 2018 îmbrăcăminte şi cosmetice contrafăcute în valoare de peste 9 milioane de lei, iar amenzile penru încălcarea drepturilor de autor au depăşit 2 milioane de lei.

„În anul 2018, poliţiştii structurilor de combatere a criminalităţii economice au cercetat peste 1.400 de infracţiuni la regimul drepturilor de proprietate intelectuală, au aplicat peste 1.500 de sancţiuni contravenţionale pentru abateri în acest domeniu şi au indisponibilizat  bunuri în valoare de aproape 15.000.000 de lei. Cele mai mari valori ale bunurilor indisponibilizate au fost în cazul produselor textile şi al celor cosmetice", anunţă IGPR, precizând că "protecţia drepturilor de proprietate intelectuală reprezintă un obiectiv prioritar al structurilor specializate ale Poliţiei Române, iar ilegalităţile comise în acest domeniu,  asociate adesea cu evaziunea fiscală şi contrabanda, afectează atât bugetul de stat, cât şi titularii de drepturi şi distorsionează stabilitatea şi competitivitatea mediului de afaceri".

În cursul anului 2018, la nivelul organelor de cercetare penală din Poliţia Română au fost constituite 1.185 de dosare penale având ca obiect infracţiuni la regimul proprietăţii intelectuale.

Aceste dosare penale vizează cercetarea a 1.415 infracţiuni, dintre care cea mai mare parte, respectiv 1.167 o reprezintă infracţiunile prevăzute de Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice (contrafacerea unei mărci, punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare sau punerea în circulaţie a produselor care poartă indicaţii geografice ce indică sau sugerează că produsul în cauză este originar dintr-o regiune geografică, alta decât locul adevărat de origine).

Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate în acest domeniu în vederea aplicării măsurilor legale este de 14.891.572 de lei, din care cele mai mari valori au fost înregistrate în cazul produselor textile – 8.227.816 lei şi produselor cosmetice - 1.158.220 de lei.

Totodată, poliţiştii au constatat 1.507 contravenţii la Legea nr. 8/1996  privind dreptul de autor si drepturile conexe, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 2.248.100 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite