Poliţiştii cercetaţi disciplinar vor fi asistaţi de avocaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 725/2015 pentru stabilirea normelor de aplicare a cap. IV din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, referitoare la acordarea recompenselor şi răspunderea disciplinară a poliţiştilor. Conform modificărilor propuse, poliţiştii cercetaţi disciplinar vor fi asistaţi de avocaţi.

Proiectul de modificare legislativă vine după ce Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 59 alin. (7) din Legea nr. 360/2002, potrivit căreia „în faţa consiliilor de disciplină poliţistul are dreptul de a fi asistat de un alt poliţist, ales de către acesta sau desemnat de Corp”. 

“Curtea a reţinut faptul că, într-o procedură disciplinară, este necesară recunoaşterea dreptului poliţistului de a fi asistat de un avocat, ca parte a dreptului la apărare prevăzut de art. 24 alin. (1) din Constituţia României, republicată. Astfel, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 53/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, a fost prevăzut în mod expres dreptul poliţistului cercetat disciplinar de a fi asistat, la cerere, de către un avocat. În aceste condiţii, pentru punerea în acord a Hotărârii Guvernului nr. 725/2015 cu noile prevederi ale Statutului poliţistului, menţionate anterior, şi, implicit, cu aspectele reţinute de Curtea Constituţională, este necesară o intervenţie normativă asupra acesteia”, se mai arată în motivarea proiectului de modificare legislativă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite