Poliţişti şi vameşi din Europa de Est, antrenaţi sub Casa Poporului de experţi FBI şi U.S. Secret Service

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Duţă, director de Operaţiuni FOTO Adevărul
Cristian Duţă, director de Operaţiuni FOTO Adevărul

Astăzi a avut loc inaugurarea Centrului de Training şi Conferinţe, la sediul SELEC (Southeast European Law Enforcement Center), situat în subsolul Palatului Parlamentului. Aici vor fi pregătiţi agenţi din 13 ţări din Europa de Est pentru combaterea criminalităţii organizate transfrontaliere.

Serviciul a fost înfiinţat în anul 1999, sub denumirea de SECI (Southeast European Cooperative Initiative), după ce criminalitatea înflorise din cauza conflictelor armate din Balcanii anilor ’90. În 2010, organizaţia s-a transformat în SELEC, fiind practic modernizată instituţia creată cu 10 ani în urmă. Astfel, astăzi a fost inaugurat Centrul de Trainig şi Conferinţe, unde poliţişti şi vameşi din cele 13 ţări membre vor participa la cursuri de pregătire profesională superioară în câmpul criminalităţii organizate. Cele 13 state membre ale proiectului sunt România, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Grecia, Ungaria, Moldova, Muntenegru, Serbia, Slovenia şi Turcia.

„Suntem singura organizaţie internaţională care îşi are sediul central în România. Mai mult, suntem o instituţie de sine stătătoare, nu avem nicio relaţie de subordonare nici faţă de Guvern, nici faţă de Ministerul de Interne‟, a declarat Cristian Duţă, director de Operaţiuni, pentru „Adevărul‟, la inaugurarea centrului.

Cursuri ţinute de experţi FBI

Ofiţerii de legătură din cadrul SELEC sunt diplomaţi ai celor 13 ţări membre şi asigură zilnic schimbul de date şi informaţii, menit să conducă la combaterea infracţionalităţii transfrontaliere în regiunnile din sud-estul Europei, şi anume: trafic de droguri, trafic de persoane şi migraţie ilegală, trafic de ţigarete, trafic de maşini furate, fraude financiare şi fiscale, fraude de mediu, cybercrime, securitatea containerelor şi chiar antiterorism.

Experţii care vor ţine cursurile de pregătire profesională vin din statele membre sau din ale state partenere, cum ar fi SUA. Am avut traininguri ţinute de experţi de la FBI, de la Drug Enforcement Agency sau de la U.S. Secret Service. Cristian Duţă, director de Operaţiuni


Poliţiştii şi vameşii vor susţine un examen după fiecare training

Astfel, poliţiştii şi agenţii participanţi vor învăţa totul despre cele mai bune practici de combatere a criminalităţii organizate la nivel european, vor avea acces la un nivel de pregătire superioară faţă de ceea ce învaţă la instituţiile naţionale. Cursurile nu vor avea o anumită periodicitate, ci vor fi organizate de câte ori este nevoie, ţinându-se cont de resursele financiare, dar şi de disponibilitatea trainerilor.

„Dorim ca ofiţerii să fie pregătiţi la un nivel superior. La finalul fiecărui training va avea loc o testare prin care vom vedea câte cunoştinţe au acumulat cursanţii‟, a adăugat directorul de Operaţiuni.
Construcţia şi dotarea Centrului de Training şi Conferinţe au fost realizate printr-un parteneriat cu U.S. European Command – U.S. Army Corps of Engineers Europe District. La eveniment au participat atât reprezentanţi ai autorităţilor române, cât şi ambasadori ai statelor membre şi parteneri SELECT, cum ar fi Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite în România.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite