Politicienii îşi ascut cuţitele

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Dacian Ciloloş şi miniştrii cabinetului său au primit buinecuvantarea politicienilor
Premierul Dacian Ciloloş şi miniştrii cabinetului său au primit buinecuvantarea politicienilor

Cabinetul Cioloş a fost votat de Parlament. Avem un guvern tehnocrat, cu răspundere limitată, care ar trebui să administreze ţara până la alegerile generale din noiembrie 2016. Audierea miniştrilor propuşi de Dacian Cioloş să facă parte din echipa sa au decurs nefiresc de uşor.

Cazul Cristinet Guseth fiind unul extrem de semnificativ în ceea ce priveşte modul în care partidele, în special PSD şi PNL, au înţeles să se poziţioneze faţă de soluţia propusă de preşedintele Klaus Iohannis. Deşi au măturat pe jos cu ea, venalii politicieni din comisia juridică i-au dat aviz în unanimitate. Gestul lor nu a fost unul de curtoazie, cum s-ar putea crede, ci unul de forţă. Ceva de genul „prin mila şi bunăvoinţa noastră“... Este un gest care exprimă o stare de spirit în cadrul clasei politice.

Parlamentarii din comisia juridică sunt unii dintre cei mai influenţi politicieni, fac şi desfac legi după bunul lor plac sau interes. „Marţea neagră“ este produsul acestor gânditori legislativi ai neamului. Ei sunt parte din nucleul dur al clasei politice, care se pregăteşte să reacţioneze după palma primită prin schimbarea guvernului la presiunea străzii. Nu au digerat uşor faptul că strada le-a impus schimbarea Cabinetului Ponta. Au accepta cu stoicism jocul politic al preşedintelui, care a răspuns la solicitările străzii şi a propus un premier tehnocrat. Dar, atât. Nu vor accepta schimbări majore, de substanţă, care să le mineze autoritatea. Acum se regrupează, îşi ascut cuţitele. Au reuşit deja să elimine de pe agenda publică solicitări importante ale străzii şi societăţii civile: comasarea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare şi alegerea primarilor din două tururi de scrutin. Puncte apărute iniţial în programul de guvernare prezentat de Dacian Cioloş, la care premierul a renunţat între timp, fără să explice motivele. Din păcate, nici preşedintele Klaus Iohannis nu a avut o reacţie la această manevră reuşită de parlamentari.

“Ce mai vrea strada?“, se întrebă ei. „Feţe noi? Păi avem destule“. Deja pe la televiziuni au început să apară pe lângă „dinozaurii“ consacraţi, politicieni noi. La fel de noi şi tineri precum erau la vremea lor Victor Ponta, Dan Şova, Elena Udrea, Tudor Chiuariu, Cristian David etc. Politicienii speră ca timpul să lucreze în favoarea lor. Atâta timp cât STRADA nu transformă dorinţele şi solicitările în proiecte politice, nu se simt ameninţaţi. Liderii partidelor declară că au porţile deschise pentru oameni noi, care doresc să facă politică. O păcăleală ordinară, în condiţiile în care prin statulul pe care l-au votat accesul în funcţii importante la nivelul partidelor sau participarea pe liste la alegerile locale şi parlamentare sunt condiţionate de vechimea în partid.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite