Poliţia Română vrea să-şi ia drone de 900.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a lansat, pe 1 august, o licitaţie prin intermediul căreia îşi caută furnizori de drone. Poliţia Română se pregăteşte astfel să cheltuiască nu mai puţin de 900.000 de euro.

Potrivit documentaţiei postate pe Sicap, IGPR vrea să cumpere, cu 900.000 de euro, cel mult 3 sisteme de drone (în limba engleză, aceste sisteme sunt cunoscute că unmanned aerieal systems (UAS)), notează Ziare.com.

Fiecare dintre sistemele UAS ar urmă să fie alcătuit din cel mult 3 drone, numite unmanned aerial vehicles (UAV) . În plus, sistemele ar urmă să aibă staţii de control de la sol al dronelor, dar şi câte un terminal de date, care să capteze informaţii criptate de la UAV-urile aflate în zbor.

Mai mult chiar, fiecare sistem ar urmă să vină însoţit de câte un generator de tensiune, dar şi de echipamentele pentru realimentare şi mentenanţă.

La rândul lor, dronele - care ar putea ajunge, fiecare, la o greutate de aproape 15 kg - ar urmă să aibă capacitatea de a zbura la 3.000 de metri şi de a rămâne în aer cel puţîn câte 50 de minute continuu.

În plus, parte dintre drone ar urmă să fie dotate cu camere video cu termoviziune şi camere care să filmeze şi în infraroşu (în întuneric - n.red.) . Nu în ultimul rând, camerele dronelor ar trebui să mărească de până la 30 de ori o imagine captată şi să transmită materialele video înregistrate HD de la 5 km distanţă.

„Judecând doar în funcţie de specificaţiile tehnice, aş spune, înainte de toate, că acest tip de UAV (drona - n.red.) pe care îl doresc dumnealor nu se găseşte pe piaţă comercială curentă. Şi, din câte ştiu, nu există companii în România care să fabrice aşa ceva. Sigur, pe piaţă putem găşi UAV-uri cu caracteristici parţial asemănătoare (cum ar fi unele chinezeşti, produse de DJI - n.red.) . Dar aceste UAV-uri de pe piaţă nu se ridică la 3.000 de metri şi nici nu rămân în aer câte 50 de minute. La 900.000 de euro, este foarte posibil că una dintre dronele care va veni să fie de tip avion. Cam de aşa ceva ai avea nevoie că să te ridici la 3.000 de metri. Acest tip de UAV decolează şi aterizează vertical, dar în rest zboară că un avion. Şi restul ar putea fi multicoptere (drone cu 4 sau mai multe motoare pe care le folosesc pe toată durata zborului - n.red.) . Cel mai probabil, astfel de echipamente vor fi folosite de brigada specială", a declarat Octavian Isăilă pentru sursa citată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite