Poliţia plajelor - un proiect MAI împotriva turiştilor inconştienţi care se avântă în valuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul record de cazuri de înec de pe litoralul românesc din această vară, pune în alertă Ministerul Afacerilor Interne (MAI). De aceea, la nivelul ministerului se discută despre posibilitatea înfiinţării unei poliţii a plajelor, aşa cum au solicitat salvamarii.

Ofiţerii acestei structuri ar trebui să fie cei care să-i poată amenda pe turiştii care ignoră avertismentele salvamarilor, deoarece legislaţia care reglementează activitatea salvamarilor este permisivă în privinţa turiştilor teribilişti. „Până nu se vor hotărî nişte sancţiuni drastice, lucrurile nu se vor schimba pe litoral”, spun salvamarii.

„Trebuie să se ajungă şi la sancţiuni”, a susţinut ieri şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. „Ce să mai spun, bunul simţ, să asculţi ce spune salvamarul. Când îţi spune salvamarul să nu intri în apă şi tu intri în apă, ai o problemă. E ca şi când ţi se spune să îţi pui centura şi tu nu o pui, faci accident şi te miră că eşti făcut praf, pentru că, dacă purtai centura, poate ieşeai pe picioarele tale din accident. Când salvamarul îţi spune să nu intri în apă şi tu intri, o faci pe propria răspundere. Acum, implementarea unor sancţiuni e o chestiune care se analizează”, a subliniat Raed Arafat.

Peste 900 de intervenţii pe plaje

Vântul furios care a suflat pe litoral a lăsat în urmă curenţi puternici. De aici şi numărul-record de victime care au căzut pradă valurilor.
Echipajele medicale de la punctele de prim-ajutor instalate pe plajele litoralului românesc au intervenit în peste 900 de cazuri, începând cu 15 iunie. Tot de la începutul sezonului s-au înregistrat 26 de cazuri de înec.

În zonele unde au fost înregistrate în ultimii cinci ani cele mai multe situaţii de urgenţă au fost instalate, la începutul sezonului estival, corturi de prim-ajutor, fiind vorba despre plajele din Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costineşti, Saturn şi Techirghiol.

Ultima victimă a mării

Ultima victimă a mării a fost scriitorul Mircea Ţuglea (43 de ani), redactorul şef al revistei Tomis, el fiind şi asistent universitar doctor la Universitatea Ovidius din Constanţa şi lector de limba română la o universitatea din Bulgaria.

Mircea Ţuglea venise după prânz pe plaja Modern din Constanţa să facă o baie. „A intrat în apă deşi salvamarii arboraseră steagul galben, semn că pot înota doar cei care au antrenament deoarece, deşi nu pare, curenţii sunt foarte puternici şi te trag în larg”, a povestit Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Mamaia şi Constanţa.
Curenţii foarte puternici l-au doborât pe scriitor. Valurile l-au înghiţit şi l-au purtat în zona unui dig de unde a fost scos la suprafaţă. Echipajele de urgenţă au încercat în zadar să îl resusciteze.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite