Poliţia nu se pune rău cu rakeţii din Ţăndărei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii ialomiţeni nu au demarat încă nicio anchetă în cazul tentativei de jaf de la Ţăndărei, asupra unei familii care se întorcea noaptea cu cei doi copii de la mare.

Poliţiştii ialomiţeni nu au deschis nicio anchetă în cazul familiei din Galaţi care la sfârşitul săptămânii trecute a fost atacată la drumul mare în localitatea Ţăndărei de mai mulţi tâlhari fără ca poliţia la care au victimele au apelat să le vină în ajutor.

Prin vocea purtătorului de cuvânt, Andreea Loghin, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ialomiţa a precizat că nu a fost deschisă încă nicio anchetă în acest caz. Motivul este halucinant: nu a fost depusă nicio plângere. Reamintim că, speriaţi de moarte, membrii familiei Ilie, atacaţi în miez de noapte de rakeţi nu s-au oprit cu maşina decât acasă la Galaţi, fără să-şi pună problema să se întoarcă „în gura lupului“, pentru a face o sesizare. „Eram disperaţi şi ceream ajutor, iar operatorul 112 tot îi spunea soţului meu dacă nu cumva le-am făcut ceva celor ce ne urmăresc: «poate v-aţi şicanat în trafic sau poate le-aţi făcut ceva».  (...) În timp ce eram urmăriţi, soţul era la telefon cu operatorul de la 112 şi încerca să-i explice că e cazul să facă ceva. I-a spus că singurul echipaj de poliţie care poate să intervină este abia la Gura Ialomiţei (n.r. la 18 kilometri distanţă). Iar la Gura Ialomiţei n-am găsit niciun poliţist. Eu ţipam ca disperata şi ceream ajutor, iar ofiţerul de serviciu la care ne-a transferat operatorul 112 întreba dacă ne mai urmăresc. Ne-a spus că în zonă au fost mai multe altercaţii între clanuri de romi şi că probabil ne-au confundat“, rememorează Carmen Ilie, şoferiţa care doar cu noroc a reuşit să-şi salveze familia de tâlharii agresivi.

Reacţia Poliţiei: nicio reacţie

„Domnul inspector şef are în derulare nişte activităţi, având în vedere şi speţa menţionată. Pot să vă mai spun în plus că se fac verificări de la Biroul control intern, pentru a se stabili exact modalitatea de intervenţie, modalitatea de preluare a apelului şi toate celelalte aspecte“, a declarat, ieri, sec, inspectorul de poliţie Andreea Loghin, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ialomiţa.

Poliţiştii, „mediatori“ între victime şi agresori

Acest caz, dar şi cele de pe E85 din dreptul Pădurii Sineşti, dovedesc că siguranţa cetăţeanului devine un concept din ce în ce mai abstract. „Este evident că în cadrul Poliţiei Române sunt oameni care protejează anumiţi infractori sau grupuri infracţionare. Din acest caz, rezultă în mod cert că poliţistii vor să fie un fel de mediatori între victime şi agresori. Însă asta este profund greşit, pentru că dacă faci asta, din start îi oferi o formă de protecţie infractorilor. Dacă privim din punct de vedere sociologic incidentul, putem să afirmăm că în oraşele mai mici poliţia este cu atât mai abuzivă, cu cât incidentele nu ies la lumină. De ce? În mediul rural şi urbanul mic nu avem atât de multe instituţii care să poată veghea sau raporta abuzurile“, este de părere sociologul George Butunoiu.

Reacţia acestuia vine ca urmare a declaraţiilor date de oamenii legii marţi când spuneau că înainte ca victimele să apeleze 112, la poliţie ar fi sunat chiar unul dintre presupuşii agresori, şoferul autoturismului Audi A6, care a urmărit maşina familiei din Galaţi. Un echipaj de poliţie ar ajuns la faţa locului la ceva vreme după consumarea incidentului şi l-ar fi găsit pe individ. Acesta ar fi recunoscut că a vrut să blocheze maşina familiei Ilie în care se aflau şi doi copii, dar pe motiv că i s-ar fi părut... suspectă.

El a fost lăsat să plece, după ce agenţii au încheiat un proces-verbal de constatare.

Drept urmare la 4 zile de la momentul în care familia Ilie a sesizat teroarea prin care a trecut rămân mai multe întrebări fără răspuns: De ce au intervenit atât de târziu agenţii, în condiţiile în care scenele de groază s-au petrecut chiar în faţa sediul Poliţiei Ţăndărei? De ce nu se afla nimeni în sediul Poliţiei? De ce poliţiştii nu au demarat încă o anchetă în acest caz în care vorbim de o tentativă de jaf care se putea încheia cu o tragedie?

Nimeni nu le-a venit în ajutor

În noaptea de vineri spre sâmbătă familia Ilie, care se întoarcea de urgenţă de pe litoral pentru a ajunge la spital cu unul dintre copii care se îmbolnăvise, a fost înconjurată şi blocată de trei maşini pline cu indivizi agresivi. Deşi au sunat la 112, poliţiştii nu le-au venit în ajutor. Membrii familiei Ilie – tatăl, mama care se afla la volan şi cele două fetiţe ale lor, au reuşit să scape în extremis. Femeia a făcut mai multe manevre cu maşina, strecurându-se printre autoturismele care au vrut să-i blocheze, culmea, chiar în faţa sediului Poliţiei Ţăndărei. Mărturie a celor întâmplate stau şi urmele de bolovani aruncaţi de agresori în maşină. Carmen Ilie, care se afla la volan, spune că a claxonat insistent, în speranţa că va fi auzită de vreun poliţist, dar în sediul Poliţiei Ţăndărei toate luminile erau stinse. Nici măcar ofiţerul de serviciu.

Citeşte şi:

Încă un caz de tentativă de tâlhărie pe şosea, la Ţăndărei. Suspiciuni de complicitate între tâlhari şi poliţişti

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite