Poliţia n-a învăţat nimic din lecţia Caracal: dispeceratele de urgenţă, tot fără personal specializat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dispeceratul Poliţiei - aici se preiau apelurile de urgenţă

Nu s-a schimbat nimic după tragedia din Caracal la nivelul Poliţiei Române, astfel că dacă un copil ar suna din nou la 112, situaţia s-ar repeta, la două luni de când Alexandra nu a fost salvată.

Conform preşedintelui Sindicatului Poliţiştilor Europeni EUROPOL, Cosmin Andreica, şi în acest moment la aproximativ 80 la sută din dispeceratele poliţiei funcţionază tot cu un om, care lucrează în ture de 24 cu 72 de ore. „Situaţia se mai cârpeşte din când în când cu ordine de genul <<Tu nu mai mergi astăzi pe stradă pentru că o să stai în dispecerat>>. Dar, foarte grav, în prezent nu există un plan de încadrare a acestor posturi şi nici nu se prea vede unul la orizont”, spune Cosmin Andreica. 

  Situaţia se mai cârpeşte din când în când cu ordine de genul <<Tu nu mai mergi astăzi pe stradă pentru că o să stai în dispecerat>> Cosmin Andreica, sindicalist EUROPOL

În situaţia asta s-a ajuns, conform sindicalistului, după după o reorganizare a acestor departamente care a avut loc cu câţiva ani în urmă. „Până la reorganizare erau cel puţin doi dispeceri, dar unele inspectorate aveau şi câte patru oameni simultan în acest birou”, a precizat Cosmin Andreica.

„În acelaşi timp, la fel de grav,  nu se întrevăd nici înfiinţarea unor cursuri de formare a acestor poliţişti care ocupă posturi de dispeceri la apelurile de urgenţă”, mai atrage atenţia Andreica. Acesta subliniază că operatorii de la dispeceratul inspectoratelor de Poliţie nu au niciun fel de specializare absolvită pentru a face faţă unui astfel de post extrem de stresant şi de important. Mai mult, serviciile de resurse umane nici măcar nu au pus la punct un curriculum pentru ocuparea acestor posturi. Au pregătire identică cu cea a agenţilor care patrulează pe stradă sau lucrează la birou, de exemplu. „Practic, sunt posturi ca oricare altele din cadrul unei structuri de poliţie. Şi asta pentru că, în general, în Poliţie nu mai există un ghid al carierei aşa cum se întâmpla până acum 15 ani”, a mai spus preşedintele Sindicatului Poliţiştilor Europeni EUROPOL. 

Modelul occidental

În Occident, operatorii punctelor de răspuns pentru siguranţa publică, aşa cum sunt denumiţi, beneficiază de o pregătire specială, iar pentru a putea aplica pentru un astfel de post candidaţii trebuie să facă dovada că au unele aptitudini şi cunoştinţe obligatorii. În plus, ei au de trecut un examen medical complet şi o evaluare psihologică.

Dacă toate acestea sunt trecute, în Statele Unite de exemplu, în şase luni, aspirantul va fi certificat în resuscitare sau comunicare şi managementul stresului. În plus, viitorul dispecer va fi format pentru a putea manageria cazuri în care apar materiale periculoase (exploziv, substanţe toxice sau nucleare) şi de a da sfaturile potrivite celor implicaţi.  În plus, sunt instruiţi pentru a  interveni, în prima fază, în cazuri de atacuri teroriste, răpiri şi violenţă în familie. Apoi, tot dispecerul va avea aptitudinile necesare pentru a face faţă persoanelor cu tentative de suicid. În fine, operatorii nu pot primi postul dacă nu demonstrează că au cunoştinţe avansate despre zona geografică în se află dispeceratul respectiv.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite